en blogg från Nelson Garden
För en bättre framtid
Odla för trädgårdens pollinatörer
Publicerat: 2021-05-18

Odla för trädgårdens pollinatörer

Nu har trädgårdens hjälpredor vaknat till liv! De flitiga pollinatörerna hjälper oss med pollineringen så att vi får större och bättre skörd av det vi odlar. För att locka fler pollinerare till trädgården är det bra att så och plantera växter som blommar från tidig vår till sen höst och på så sätt hjälpa dem att överleva. 

En hungrig – och kanske nyvaken – humla har parkerat mitt i en klargul krokus. Foto: Annika Christensen
En hungrig – och kanske nyvaken – humla har parkerat mitt i en klargul krokus. Foto: Annika Christensen

I dagens monokultur (ensidigt jordbruk) kan det vara svårt för pollinerande insekter att hitta nektar och pollen. Vi kan hjälpa dem på traven genom att odla växter som gynnar den biologiska mångfalden. För utan våra nyttoinsekter blir skörden betydligt mindre och visst blir vi glada när vi ser en surrande humla i trädgården. 

Hur kan vi hjälpa naturens hjältar?

Allt fler vill hjälpa trädgårdens viktiga medhjälpare och vi kan i allt fler trädgårdar se bihotell och att en liten gräsplätt har blivit en äng. Det finns färdiga ängsblandningar med blommor som lockar till sig olika pollinatörer. Det finns också massvis av andra växter som du kan så, plantera eller redan har i trädgården som du kan spara. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att våra pollinerande vänner.

Tidigt blommande växter

Tidigt på våren när pollinatörerna vaknar till liv är krokus och snödroppe uppskattade. Du kan också tänka på att behålla hassel och sälg i trädgården om det finns. Det är två av de tidigaste växterna som insekterna söker sig till för pollen på våren. Även kungsängslilja och scilla är populära. 

Senare på våren kommer vitsippa, sälg, maskros, lönnens och fruktträdens blommor vara omåttligt omtyckta. Då är det bara att hoppas att våren visar sig från sin bästa sida och ger oss lite sol så att pollinatörerna ger sig ut. Blommor ger nämligen inte lika mycket nektar om vädret är för kallt.

Maskros ses ofta som ogräs men är väldigt rik på både nektar och pollen.
Maskros ses ofta som ogräs men är rik på både nektar och pollen. Foto: Johanna Lindqvist

Sommarens favoriter

Under sommaren är det betydligt lättare för nyttoinsekterna att hitta mat. Några ettåriga sorter som de är väldigt förtjusta i är gurkört, honungsfacelia, jätteverbena, blåklint, solros, rosenskära, ringblomma och sömntuta. Av de fleråriga så älskar de bland annat akleja, lavendel, blå bolltistel, och prästkrage. Allt för förädlade blommor ger ingen vidare nektar eller pollen till våra bin, humlor och fjärilar. 

Om du har kärleksört i trädgården kan du en solig sensommardag se hur de är helt täckta av pollinerande insekter. 

Både jätteverbena och gurkört är populära hos våra pollinatörer.
Både jätteverbena och gurkört är populära hos våra pollinatörer. Foto: Markus Danielsson, Johanna Lindqvist

Pollinatörer på ballkongen

Har du en lite mindre trädgård eller balkong går det givetvis bra att odla för pollinatörerna även i kruka. Då kan det vara trevligt att odla lite kryddor så som gräslök, backtimjan och kungsmynta som om de får gå i blom kommer att locka till sig massor av humlor, bin och fjärilar. Det går även att odla de flesta blomsorter i kruka. Lavendel trivs ypperligt på en solig balkong. 

Gräslökens blommor är väldigt omtyckta av fjärilar. Foto: Markus Danielsson
Gräslökens blommor är mycket omtyckta av fjärilar. Foto: Markus Danielsson

Pollinering är viktigt 

Cirka 30 procent av det vi äter behöver pollineras. Utan pollinatörernas hjälp skulle vi få äta betydligt mer ensidigt och det hade inte blivit några äpplen, jordgubbar, blåbär eller körsbär. 

Även flera grödor utanför Sveriges gränser behöver pollinering så som apelsin, kakao och banan. Hela världen är beroende av hjälpredor för utan pollinerare hade det t.ex. inte blivit någon mer choklad!

En tredjedel av våra vila bin i Sverige är rödlistade, de håller alltså på att försvinna och de behöver därför vår hjälp. Det är inte bara bin, humlor och fjärilar som är viktiga pollinatörer utan även skalbaggar och blomflugor. 

Så ett frö för en pollinatör! 

Källa: Pollinera Sverige

Läs också:

Operation rädda bina

Välj blommor som fjärilar älskar

Smålökar för insekter – tidiga blommor för nyvakna pollinerare

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.