en blogg från Nelson Garden
För en bättre framtid
Publicerat: 2021-02-11

Hållbar fröodling med svenskodlade fröer

Alla som gillar att odla vill ha frön av hög kvalité som gror och ger livskraftiga plantor. Men hur fixar man det? Möt Olof H. Christerson och företaget Agortus på den skånska slätten som odlar och skördar fröer i Sverige.

Att så frön och sedan gå och vänta på att de ska gro är häftigt. Och besvikelsen när inget, eller endast något enstaka frö börjar spira, kan vara stor. Alla som gillar att odla vill därför ha frön som håller måttet för odlingsdrömmarna, något som ställer höga krav på våra fröproducenter. Kraven och förväntningarna på det vi odlar förändras dessutom med tiden. För våra förfäder var det viktigt att till exempel palsternackan var hållbar så att skörden räckte under en hel vinter. Idag bryr vi oss mer om smaken.

Svenskodlade fröer. Grönlinsen 'Anicia' och spenaten 'Matador' är några av årets frönyheter från Sverige.

Bra frön

Olof H. Christerson och företaget Agortus odlar och producerar frön för såväl den lokala som den internationella marknaden med basen på Olma Gård. Timjanfröet ’German Winter’ som du får med det här magasinet är ett exempel.

– Varje frösort har unika egenskaper och i och med att det inte finns några instruktioner att följa får vi som fröproducenter prova oss fram. Det kräver tid, tålamod och framförhållning. Timjanfröna kommer från plantor som vi sådde 2017, säger Olof H. Christerson. 

Det finns många olika timjansorter att välja på. Olof valde ’German Winter’ då den är tålig och passar vårt klimat. Men timjanfrön är överlag svåra att skörda och att processa. 

– I och med att plantan växer endast cirka 20 centimeter ovan mark är det lätt att få in sten i skördetröskan så vi valde att skörda alla frön för hand, säger Olof. 

Även ogräsrensningen av den två hektar stora odlingsytan har varit en utmaning:

– Radhackan som vi använder för ogräsrensning kan urskilja odlingsraderna med hjälp av en kamera vilket är jättebra. Men i och med att det tog en månad innan plantorna tittade upp ur jorden, till skillnad från ogräset som kom på tre dagar, fick vi styra maskinen för hand.

Anna Lindeqvist, fröansvarig på Nelson Garden, och Olof H. Christerson på timjanåkern. Plantorna sattes år 2017 och 2021 finns fröer från dessa plantor i fröpåsar från Nelson Garden.
Anna Lindeqvist, fröansvarig på Nelson Garden, och Olof H. Christerson på timjanåkern. Plantorna sattes år 2017 och 2021 finns fröer från dessa plantor i fröpåsar från Nelson Garden.

Född i myllan

Olof är född på den skånska slätten utanför Svalöv. I dag är han 59 år, utbildad agronom och cv:t rymmer titlar som affärsområdeschef, marknadsförare inom växtförädling och vd.

– Jag har insett att jag är entreprenör och därmed utrustad med ett sinne som ser möjligheter, lyckligtvis är jag samtidigt tillräckligt blind för att inte fokusera på hindren, säger Olof.

Fröodlandet startade 1992. Förutom odlingen och fröproduktionen på Olma Gård samarbetar Olof och hans fem kollegor med odlare på olika håll i Europa. Kunderna finns bland annat i Sverige, Holland och England. 

– Vi odlar och utvecklar det som efterfrågas och är alltid öppna för samarbete med andra odlare för kunskapsutbyte, samverkan och effektiv produktion, säger Olof.  

Unika egenskaper 

I dagsläget erbjuder Agortus sju olika frösorter. Vissa är framodlade för det svenska klimatet, andra för en internationell marknad och ett varmare klimat. Ett trädgårdsfrö av bra kvalité ska ha minst 70 procents grobarhet enligt det globala nätverket Seed Testing Association (ISTA). Det kräver kunskap och erfarenhet av fröproducenterna. Ett frö kan vara dåligt av många anledningar. Inte minst på grund av svamp som finns överallt i vårt ekosystem. Med rätt hantering av fröna minskar risken för angrepp. Även rensningsprocessen är viktig. 

– Den som köper gula solrosfrön blir inte glad om det även börjar spira röda blommor i rabatten. Just nu utvecklar vi en modern rensanläggning som med hjälp av scanning rensar bort såväl felaktiga som dåliga fröer, säger Olof.  

På Olma gård odlas bland annat dill, linser och timjan, men på gården tröskas och rensas även fröer som har odlats på andra håll i landet.
På Olma gård odlas bland annat dill, linser och timjan, men på gården tröskas och rensas även fröer som har odlats på andra håll i landet.

Analysera utfallet

Även om du har frön av bra kvalité kan du misslyckas med din odling.  Olof poängterar vikten av att analysera och samla erfarenheter efter hand – att inte bara förklara en missväxt med dåliga frön. Du kan till exempel ha förvarat din fröpåse fuktigt eller sått fröna för djupt så att de förbränner energi i onödan och blir extra känsliga för svampangrepp. Eller så kanske fröna råkat ut för skadeinsekter eller hamnat i fel typ av jord. 

– Som odlare gäller det att gräva där du står och att bemästra de förutsättningar som råder, säger Olof.  

Att odla timjan på Olma Gård som ligger mitt i den baltiska sydvästmoränen är ett taktiskt drag. Timjanfrön trivs bra i mullhaltig och alkalisk jord med ett pH-värde över sju. På de två hektar som vigts åt timjanplantor räknar Olof med att årligen kunna skörda mellan 300 och 500 kilo timjanfrö. 

Tänker hållbart

Olof och hans kollegor brinner för hållbarhet och att bevara den svenska faunan. 

– Det är viktigt att vi gynnar våra svenska frösorter för ett hållbart och rikt ekosystem. Just nu planerar vi att utveckla verksamheten genom företagen AxiQS och Proteinskiftet AB. Olof ser många fördelar med kunskapsläget i det svenska odlarledet. 

– Överlag är odlarna välutbildade, har god infrastruktur och det vi producerar håller hög kvalité. Han ser dock att regelverket sätter käppar i hjulen för utvecklingen av svensk fröproduktion: 

– Våra svenska regler för utsäde är bra på många sätt. Men det är svårt att hålla samma prisnivå som producenter i länder med fler soltimmar som dessutom saknar de begränsningar som vi har i Sverige vid till exempel bekämpning av ogräs och skadegörare.

Men han hoppas och tror att allt fler kunder tänker långsiktigt och väljer svenska fröer i allt större utsträckning: 

– Jag förstår att billiga fröer lockar konsumenter men allt fler inser tack och lov att långa frakter av fröer och utarmning av vår svenska fauna inte är särskilt hållbart eller vidare smart, säger Olof.
Odling har alltid betytt mycket för denne man. Inte minst privat.  

– Jag älskar att gå ut i trädgården, luka lite ogräs, kanske plocka bort en och annan snigel och njuta av den härligt självförverkligande känslan som jag får av att kunna klippa lite egenodlad gräslök till lunch. 

Har du något tips på en god maträtt att krydda med timjan?
– Prova att repa av bladen på en timjanplanta och strö dessa över din nystekta bondomelett, säger Olof.

Skörda egna fröer.

SKÖRDA EGNA FRÖER

1. Så frön. Spenat och kålväxter är enkla sorter att börja med.

2. När blommorna fallit av återstår en frökapsel, eller liknande beroende på art, som sakta men säkert torkar.

3. Skörda kapslarna en solig och torr dag när de börjar spricka upp.

4. Lägg de torra kapslarna i en påse och krossa dem försiktigt. Skaka sedan runt kapslarna så att fröna trillar ut.

5. Paketera fröerna först när de är helt torra. Bit i fröet – om det är hårt är det torrt.

6. Provså inomhus och undersök grobarheten.

Läs också:

Skörda egna fröer och bevara mångfalden

Vad skiljer ekologiska fröer från vanliga fröer?

Hellre jordförbättrare än flitig gödslare