en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Sandig eller lerig jord - så tar du reda på vad du har i din trädgård.
Publicerat: 2017-03-16

Har du en sandig eller lerig jord?

Har du en sandig jord mår dina grönsaker bra av att näringsvattnas lite mer ofta än om du har en lerig jord. Så här tar du enkelt reda på vad för sorts jord du har i din trädgård.

Har du en sandig jord kan du förbättra din skörd väsentligt genom att näringsvattna lite mer ofta. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Ta upp lite jord i handen. Fukta jorden och se om det går att rulla ut små korvar i handen. Ju tunnare korvar det går att rulla ut desto lerigare jord. Går det inte att forma en korv har man en sandig jord. En sandig jord behöver gödslas oftare men med mindre mängd gödsel åt gången. Det beror på att näring och vatten rinner igenom sanden. En lerig jord kan gödslas mer sällan men då i lite större portioner.

När du gödslar jorden och dina grönsaker under sommaren är det extra bra att känna till om du har en sandig eller lerig jord. På så vis kan anpassa näringsvattnandet efter de förhållanden som finns i din trädgård. Rätt mängd näring ger en betydligt bättre skörd.

Har du däremot en väldigt lerig jord kanske du har problem med lerklumpar i jorden som försvårar sådden på våren. Då kan du vända jorden en gång på hösten så att frosten fryser sönder lerklumparna. Annars skördar du det som ska skördas på hösten och väntar med att vända jorden och gödsla till vårkanten.

Vill du veta mer om hur du använder gödsel och näring i din trädgård – kika in på vår gödselskola.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.