en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Håll fågelbordet rent
Publicerat: 2019-11-12

Håll fågelbordet rent

Fågelbordet blir en samlingsplats för många olika fåglar som söker mat under vinterhalvåret. Lika viktigt som att erbjuda fågelmat av god kvalitet är det viktigt att hålla fågelbordet rent; för fåglarnas säkerhet, men också för din egen. 

Varför hålla fågelbordet rent

Fåglar kan bära på sjukdomar som är skadliga för andra djur, inklusive människor. Exempel är bakterien Chlamydia psittaci, som orsakar psittakos (papegojsjuka), och salmonella (Folkhälsomyndigheten). När ett stort antal fåglar av olika arter och med olika bakgrund samlas på ett och samma ställe, ökar risken för att dessa smittor ska spridas både mellan fåglar och till andra djur – inklusive människor.

Det är också viktigt att fågelmaten hålls torr och fräsch. Även om fåglarna skulle undvika att äta maten om den börjat mögla, är det onödigt att utsätta dem för den risken.

Hur håller jag fågelbordet rent?

Redan när du skaffar ett fågelbord bör du välja en modell där maten hålls ren och torr. Fåglarna ska inte sitta i maten. Här hittar du fler tips om att välja fågelmatare.

Hur ofta du behöver göra rent fågelbordet beror på vilken typ av fågelbord du har och hur välbesökt det är. Var uppmärksam när du fyller på ny fågelmat; är fågelbordet kladdigt eller den gamla fågelmaten har klumpat ihop sig, är det dags för rengöring.

Oavsett hur ofta du rengör fågelbordet, är det viktigt att undvika närkontakt med fåglarnas avföring. Rengöring av fågelbordet bör ske utomhus. Blöt ner fågelbordet för att undvika damm från torkad fågelavföring. Du kan använda ljummet vatten och vanligt diskmedel, eventuellt desinfektionsmedel, men undvik att använda högtryckstvätt då detta kan öka mängden smittämnen i luften. Använd gärna skyddshandskar och tvätta händerna noggrant efteråt.

Läs också:

Vilken fågelmat passar vilken fågel?

Recept: Gör egen fågelmat

Sätt upp en fågelholk

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.