en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2019-04-01

Att göra i hem och trädgård i april

Äntligen april! Tid att sätta igång på riktigt med årets spännande och lärorika odlingsprojekt för trädgård, balkong eller uteplats. Ta del av våra bästa odlingstips för april månad.

Starta en tomatodling

April är en bra månad för att starta din första tomatodling. (1) Dagsljuset är tillräckligt för att dina småplantor ska växa på bra, (2) risken att de ska hinna växa dig ur huset innan det blir lagom varmt att flytta ut plantorna är inte så stor och (3) chansen att tomaterna ska hinna mogna innan hösten är stor! Behöver du inte en hel säck med såjord? Prova att så dina tomatfröer i odlingspluggar!

Förodla tomater - så kommer du igång enkelt och snabbt.

Odlingspluggar är enkla att hantera och ger dina tomater en bra start. På bara två till fyra veckor har du sedan fina plantor att sätta i krukor med planteringsjord. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Ge allt för gurka

I april kan du börja förodla gurka för att så småningom plantera den utomhus. Funderar du på vilka sorter du ska satsa på kan du få hjälp med att välja här. Genom att först förodla gurkan i små krukor inomhus får du fram starkare plantor som också brukar ge en bättre skörd. Har du inte förodlat gurka tidigare kan du läsa om hur du gör det här.

Odla gurka. Vi hjälper dig att välja sort.

Gurka kan du odla oavsett om du har växthus eller inte. Har du inte växthus är det bra att välja en sk. frilandsgurka – de brukar vara lite mindre känsliga för kyla och snabba temperatursvängningar.

Gödsla och få en mycket större skörd

Det lönar sig att gödsla! Det gör att dina plantor orkan leverera mycket mer under sommaren. Vad gäller grönsaker kan du i vissa fall få en dubbelt så stor skörd om du tillför extra näring. I april är det bra att grundgödsla trädgårdsland och pallkragar med komposterat matavfall, kogödsel eller hönsgödsel. När sedan börjat växa till sig är det dags att näringsvattna för att de ska utvecklas riktigt bra. Läs mer om hur du gödslar rätt i vår Gödselskola.

Sätt dahlior i kruka

I april kan du skaffa dahliaknölar och sätta i kruka om du har ett uterum eller växthus där de kan stå tills nattfrosten är förbi. Dahlior ger enormt pampiga och fina blommor. Blomningen varar i flera veckor från juli till första frosten. Tips om hur du odlar dahlia i kruka hittar du här.

Odla dahlia i kruka

Underbar dahlior i kruka. Till vänster en rosa kaktusdahlia och till höger en fantastisk dekorativdahlia. Foto th: Annika Christensen

Frossa i basilika

Så basilika i flera krukor på en gång så har du snart basilika  som räcker både till egen hemlagad pesto och till härliga smörgåsar att njuta av till vårfikat. Tips på hur du odlar basilika hittar du här.

Odla egen basilika året om

Odla egen basilika i flera krukor på samma gång så kan du snart njuta av egen hemlagad pesto och mycket annat gott. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Sätt igång en pallkrageodling

Att förbereda en pallkrage är roligt och du behöver varken gräva eller dra upp gräsmattan för att komma igång. Läs våra tips på hur du enkelt kommer igång med en egen pallkrageodling.

I en och samma pallkrage får du plats med mycket. Sockerärtor bildar nya baljor allteftersom du skördar. Sallat kan du så i flera omgångar för att ha färska blad att njuta av hela sommaren. Foto: Anna Forslund

Odla inomhus och njut av gröna, krispiga skott till vårlunchen

Groddar och mikroblad passar perfekt till vårens lite lättare och krispiga luncher. Njut också av groddar och skott till påskbuffén. Tips på hur du enkelt fixar goda ägghalvor med rom och smörgåskrasse hittar du här.

Även krasse är nyttig raw food.

Tips: Blanda ned hackad krasse i smöret och njut till fisk under en vårlunch eller ställ fram till brödet på påskbuffén.

Ta in våren!

Dekorera inomhus med några av de första vårblommorna. Använd exempelvis snödroppar eller krokus och låt tomma äggskal bli till vas när du dukar upp till en härlig vår- eller påsklunch.

Snödroppar i äggskal

Njut av våren både ute och inne.

 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.