en blogg från Nelson Garden
Blommor
Solrosen blommar inte Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-07-03

Varför blommar det inte?

Blad, blad och ännu mer blad. Hur vackert det än är med gröna växter så sår vi oftast klockranka, rosenskära och andra sommarblommor för blommornas skull. Orsaken till utebliven blomsterprakt kan vara många – här är några exempel.

Sommarblommor är ett samlingsnamn för de ettåriga växter vi sår och odlar för sina vackra blommors skull. Det är därför logiskt att vi blir frustrerad när plantan inte vill blomma. Många gånger är vi oftast lite för otåliga och blommorna kommer tids nog. Ibland finns det likväl andra orsaker till att din planta inte blommar.

Blomman är det första steget till att sätta frö – växternas sätt för att få sin art att leva vidare. Med detta i bakhuvudet är det enklare att förstå varför växten inte blommar.

Blomman för dagen bör gödslas sparsamt – med för mycket näring blommar det inte. Foto: Markus Danielsson

Blomman för dagen bör gödslas sparsamt – den blommar inte om den för för mycket näring. Foto: Markus Danielsson

För mycket av det goda

Om din planta har gott om näring och växer i en miljö där den trivs lite för bra finns det risk att den inte ser någon orsak till att sätta frö ännu. Klockranka och blomman för dagen är två populära klätterväxter som – om de får för mycket näring – hellre klättrar högt och utvecklar många och stora blad än blommar. Prova att göra ett litet uppehåll med blomsternäringen och se om det dyker upp några knoppar.

För lite av det goda

Börjar det närma sig slutet av sommaren och din sommarblomma har satt många frökapslar kan det helt enkelt vara så att den inte orkar blomma mer. Plantan har gjort sitt. Det är också därför som du ofta får rekommendationen att plocka bort vissna blommor. Genom att hindra din planta från att sätta frö fortsätter den att producera blommor i hopp om att kunna sätta frö. Passa därför på att slösa med ringblomma och luktärt till dina buketter – det kommer att leda till längre blomning.

Rosenskära är en kortdagsväxt vars blomning styrs av dygnsrytmen. Foto: Lovisa Back

Rosenskära är en kortdagsväxt vars blomning styrs av dygnsrytmen. Foto: Lovisa Back

Långa dagar, korta nätter

Rosenskära är en blomma som inte alltid blommar när du förväntar dig det. Den är en så kallad kortdagsväxt och under högsommaren är det för många ljusa timmar på dygnet för att den ska börja blomma. Sår du tidigt på året brukar den börja blomma redan innan midsommar, men är du lite senare ute kan det vara så att den låter vänta på sig tills dagarna blir kortare.

Läs också:

8 lättodlade sommarblommor att direktså

Direktså på friland

Ljusgroende fröer

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.