en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Pärlhyacinter under vinbärsbuskarna
Publicerat: 2017-08-29

Kombinera perenner och höstlök

Plantera höstlöken tillsammans med perenner i dina rabatter! Det förlänger rabattens blomning och blir otroligt vackert på vårkanten. Perennerna hjälper dessutom till att dölja de vissna bladen från lökväxterna när dessa har gjort sitt. Här får du tips om vad du kan tänka på när du kombinerar olika höstlökar och perenner. Vi får dessutom tips och inspiration från Annika Christensen – hon har lyckats plantera riktigt fina kombinationer! 

Lovely Match-moixen Sparkling Candy

Tulpaner tittar upp bland de frodiga nävorna. Foto: Annika Christensen

Vårblommande höstlök och perenner ute i rabatten blir ofta en riktigt bra kombination. Lökväxterna bidrar med blommor på vårkanten när perennerna precis har vaknat till liv. Perennerna tar i sin tur över och döljer de vissna bladen från höstlöken

Annika Christensen har planterat med tulpansorterna ’Pallada’, ’Royal Virgin’ och ’Happy Generation’  mellan nävor. Det finns olika sorters nävor och många av dem har hunnit bilda en grön och lummig matta redan på våren.

Annika tipsar även om att perennerna hostor (funkia) och aklejor är fina att kombinera med tulpaner. Båda har bladverk som täcker vissna tulpanblad senare på säsongen. Aklejorna har dessutom blommor som, om du har turen att de blommar samtidigt, är vackra tillsammans med de senblommande tulpanerna. Vårens väder och vind är avgörande för när blomningen sker.

Perenner som hunnit etablerat sig har generellt starka rotsystem men du behöver ändå vara försiktig när du gräver ner lökar mellan plantorna. Gräv inte med den stora spaden! Du bör försöka sätta lökarna mellan perennplantorna, i det utrymme som naturligt finns mellan plantornas rötter.

Fantastiska pärlhyacinter

Annika Christensen odlar alltid nyinköpta pärlhyacinter i kruka under det första året. När de har blommat över sätter hon ner lökarna på samma ställe – under vinbärsbuskarna. Efter fyra år har hennes planteringar bildat en tät, blå och vårblommande matta. Pärlhyacinterna har också spridit sig och blivit fler. Ett tecken på att de trivs mycket bra på just den platsen!

– Eftersom pärlhyacinter inte är så höga kan du plantera dem i mindre krukor, som är enkla att flytta runt. De blir låga och fina krukplanteringar, förklarar Annika.

Här berättar vi mer om hur du får dina pärlhyacinter att trivas!

Förläng rabattens sommartema eller tänk nytt

Du kan välja att ge en försmak av hur den kommande sommar- och höstblomning ska se ut genom att välja höstlök i samma färgskala som övriga blommor i din trädgården.

Du kan också göra det motsatta: Går din sommarrabatt i grönt och vitt, kanske du väljer att plantera färgstarka tulpaner i gult och orange. Efter en lång och grå vinter längtar vi ofta efter färg!

Tulpaner tillsammans med magnolia

Lovely Match-mixen Pretty Partners med sina vita, rosa och lila tulpaner gifte sig otroligt fint tillsammans med magnolia.
Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Annika har valt att fånga upp färger som finns i hennes vårträdgård genom att plantera Pretty Partners – med tulpansorterna ’Angelique’, ’Mount Tacoma’ och ’Royal Acres’ – under vårblommande magnolia. Denna ljuvliga kombination med vita, rosa och rödlila tulpaner plockar upp och förstärker magnolians rosa blommor. Det blir sagolikt vackert!

Håll koll på höstlökarnas blomningstid

Genom att plantera höstklökar med olika blomningstid kan du få en lång vår. Snödroppar och krokus kan titta upp redan innan vintern har lämnat oss helt och flera av våra allium blommar under försommaren. Här listar vi alla våra alliumsorter.

Väljer du olika lökar för att de kan bli vackra ihop sett till färg och form – se till att de blommar ungefär samtidigt. Risken finns att du kombinerar en tidig sort med en senblommande, och att den första har blommat över när den andra slår ut. Just blomningstiden har varit en av flera avgörande faktorer när vi tagit fram lökmixarna i Lovely Match, där vi har försökt att matcha tiden för blomning så nära som möjligt. En viss skillnad kan dock finnas och dessutom variera beroende på väder och var i landet du bor.

Mer inspiration kring höstlök

Plantera höstlök och sätt våren i jorden

Video: Kombinera höstlök och perenner i kruka

Höstlök inomhus – locka fram årets första knopp

Höstlök på tre enkla sätt

Skapa finaste vårrabatten av höstlök

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.