en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2021-04-08

Förkultivera dahlior

Älskade dahlior, dessa praktfulla skönheter som är underbara både i rabatter och buketter. Nu är det dags att börja förkultivera dahliaknölarna om du vill att de ska blomma lite tidigare. Visst tar det lite plats, men det är det värt för att få njuta av dessa skönheter.  

Dahlior går att odla både i kruka och på friland. Har du stora fina knölar kan du passa på att dela på dem nu så får du ännu fler knölar. Dahlior är väldigt lätta att odla, du sätter ner en knöl på våren och tar upp den på hösten. Det som krävs när du vinterförvarar dina knölar är en plats som är frostsäker.

Driva upp dahlior

Förodlad dahliaknöl i kruka som avhärdas innan det är dags för utplantering.
Det är viktigt att avhärdar plantorna innan utplantering. Under avhärdning så är det bra om plantorna skyddas mot solens starka strålar. Foto: Lovisa Wendt

Börja med att känna på knölarna. De ska kännas fasta ungefär som en potatis. Även om knölarna känns uttorkad kan det finnas liv i dem. Så testa att förkultivera dem ändå!

Du kan driva upp knölarna i små plastpåsar eller i krukor. Fyll på krukorna eller plastpåsarna med lite jord och stoppa ner dem. Har du köpt nya dahliaknölar kan det vara ett tips att förodla knölarna i plastpåsarna som de kommer i. Det är viktigt att du inte vattnar för mycket innan knölarna har utvecklat sina första rötter, de så kallade sugrötterna. Utan dessa kan knölarna inte tillgodose sig vatten och ruttnar därför lätt.

Om du förodlar i plastpåsar kommer du om några veckor att kunna se sugrötter i botten av påsarna. Det betyder att du nu kan börja vattna lite grann. 

När knölarna rotat sig

När knölarna har börjat växa bör de placeras svalt och ljust, vilket kommer göra att de inte skjuter iväg på höjden utan blir kompakta och fina plantor. Vill du att plantorna ska förgrena sig kan du även toppa dem. Släng inte toppen, detta är en perfekt toppstickling. 

Innan du planterar ut dem på växtplatsen behöver de avhärdas, vilket betyder att du ställer ut plantorna utomhus på morgonen och tar in dem på kvällen. Se till att skydda plantorna mot solens starka strålar i början. Kanske har du en skuggig plats eller fiberduk som kan skydda dem mot solen.

Vänta med att plantera ut dem tills frostrisken är förbi. Dahlior i känsliga mot frost. 

Övervintrade dahliaknölar i hink som är redo att delas och dahliaknöl med välutvecklat öga.
Till vänster syns övervintrade dahliaknölar som är redo att delas. Till höger syns ett tydligt öga på en dahliaknöl. Foto: Johanna Lindqvist

Dela dahliaknölarna

Har du fått riktigt stora knölar kan du passa på att dela dem nu. När du delar knölarna så måste varje knöl ha ögon, dvs skottanlag. De gamla sugrötterna kan du klippa av, det kommer att bildas nya.

Delar du dahliorna och du får en snittyta så är det bra om de får torka i rumstemperatur innan du planterar dem i jord. Planterar du dem direkt i jorden med färsk snittyta är risken stor att knölarna möglar. 

Det finns massor av dahliasorter i olika färger, former och storlekar. Pompondahlian ’Snowflake’ är en pompondahlia som är otroligt söt med sina gräddvita blommor och den eldiga dekorativdahlian ’Akita’ sticker ut i rabatten.
Det finns massor av dahliasorter i olika färger, former och storlekar. Pompondahlian ’Snowflake’ är en pompondahlia som är otroligt söt med sina gräddvita blommor och den eldiga dekorativdahlian ’Akita’ sticker ut i rabatten. Foto: Kristina Geisler Nilsson 

Dahlior och frost

Dahlior är mycket känsliga för frost. När du har planterat dem på växtplatsen och frosten tar dem, var inte orolig, med största sannolikhet kommer de att komma igen. Det är bara det som är ovanför jorden som har frusit. 

Läs också

Odla dahlia i kruka

Odla dinnerplatedahlior

Blomsterbönderna i Fiddekulla

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.