en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2021-07-06

Bind en spiralbukett

Nu är binda-bukett-säsongen i gång! Något som vi har längtat efter sedan vi sådde våra allra första blomfröer i våras. Tänk att kunna binda ihop buketter i spiral, vilken dröm! En spiralbunden bukett kräver lite övning men som allt annat är det lätt sen när tekniken sitter.

När vi köper våra buketter hos en florist har de oftast bundit ihop buketten med en teknik som kallas spiralbindning, något som kan kräva lite övning innan det sitter. Med denna teknik är det lätt att lägga till en blomma där det fattas eller ta bort och flytta om det blir för mycket. Här har vi samlat tips för att hjälpa dig att lyckas.

Så här gör du:

Sortera upp alla blommor och kvistar för sig som din bukett ska innehålla. Foto: Skjærgårdshagen
Sortera upp alla blommor och kvistar innan du sätter igång, det underlättar arbetet. Foto: Skjærgårdshagen

1. Börja med att lägga fram de blommor och kvistar som du har tänkt att använda i din bukett.

2. Ta bort de nedersta bladen på stjälkarna.

3. Placera en stjälk i handen och lägg den andra tvärs över så att det bildas ett kors. Håll ihop blommorna mellan pekfinger och tumme. Ta en tredje stjälk och lägg i samma vinkel som den första blomman.  

4. Fortsätt att fylla på blommor, kvistar och gräs åt samma håll hela tiden samtidigt som du snurrar buketten.

5. Fortsätt att fylla buketten tills du blir nöjd, ta en titt på buketten då och då för att se hur den blir. Flytta på eventuella blommor eller stick ner ett strå där det saknas.  

6. Där du håller buketten är midjan, här kan du binda ihop buketten med ett vackert bast- eller juteband. Snurra runt ett par varv och dra åt. 

7. Jämna till stjälkarna med en vass sekatör eller sax.

Klipp av stjälkarna med en vas sekatör i önskad längd och bind ihop blombuketten med ett dekorativt bastband. Foto: Skjærgårdshagen
Klipp av stjälkarna med en vass sekatör i önskad längd och bind ihop blombuketten med ett dekorativt bastband. Foto: Skjærgårdshagen

Tips!

Flytta över blommorna i handen om det blir för mycket att hålla mellan fingrarna. Försök att slappna av i handen då blir det lättare. 

Plocka gärna blommorna på morgonen när stjälkarna fortfarande är saftspända, näst bästa alternativet är att plocka på kvällen. Använd en ren sekatör och sätt stjälkarna i vatten så att de inte hinner börja sloka.

Låt gärna blommorna stå och dra i vatten på en sval plats innan du börjar sätta ihop din bukett. 

Blanda in lite olika gröna inslag i buketten, det kan vara gräs från vägkanten, hallonkvistar eller andra blad från trädgården.  

Välj ut några ståtliga blommor med lite extra karaktär som kommer spela huvudnumret i din bukett

Nu är det bara att sätta igång att öva! Lycka till!

Läs också:

Min sommarbukett 2021

Toppa sommarblommor

Odla sommarblommor med Linda Schilén

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.