en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Koka solrosknopparna och servera! Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2021-07-15

Äta solros – skott, knopp och frö

Solrosor är vackra, men visste du att de även bjuder på en smaksensation? Upptäck smaken av att äta solros på tre olika vis!

Även om vi kanske oftast odlar dem för sin skönhets skull, är solrosen även en växt som går fint att äta. De små skotten, blomknopparna och till slut fröna – allt går att äta och bjuda på olika smakupplevelser.

Det går att äta solros i ett tidigt skede. Solrosskott är lättodlade och goda. Foto: Annika Christensen

Solrosskott är lättodlade och goda. Foto: Annika Christensen

Odla solrosskott

Förutom solrosens knoppar är även de små, mjälla skotten en riktig delikatess. De går utmärkt att odla i groddtråg för lite mindre solrosskott, eller i ett tråg med jord för lite större och bladrikare skott.

Odla groddar – så här gör du

Odla mikroblad – steg för steg

 
Koka solrosknopparna och servera! Foto: Lovisa Back

Koka solrosknopparna och servera! Foto: Lovisa Back

Recept på kokta solrosknoppar

Ca 4–5 knoppar per person
Olja, exempelvis kallpressad rapsolja
Salt

Koka solrosknopparna i lättsaltat vatten till de precis har mjuknat. Foto: Lovisa Back

Koka solrosknopparna i lättsaltat vatten till de precis har mjuknat. Foto: Lovisa Back

Gör så här:

  1. Skörda solrosknopparna innan de har slagit ut. Var inte orolig för att knipsa av dem – det kommer fler!
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta.
  3. Lägg knopparna i det kokande vattnet och låt koka ca 5–10 minuter.
  4. Låt knopparna rinna av och lägg upp på tallrikar när de fortfarande är ljumma. Doppa dem i smaksatt olja (valfri olja smaksatt med lite pressad citronsaft) och njut tillsammans med ett gott nybakat bröd!
 
Solrosfrö kan vara pilligt och svårt att skala. För fåglar är det dock inga problem, och de uppskattar att kunna äta av de torkade fröställningarna under vintern.

Solrosfrö kan vara pilligt och svårt att skala. För fåglar är det dock inga problem, och de uppskattar att kunna äta av de torkade fröställningarna under vintern.

Rosta solrosfrö

Vill du skörda solrosens frö behöver du låta blommorna sitta kvar tills frövitan hårdnat. Pilla loss fröerna och låt dem torka på en tallrik i några veckor. Sedan kommer den tålamodsprövande uppgiften att skala fröerna innan du rostar dem för att servera som snacks. Skulle du ge upp tanken på att skala, är solrosfröerna uppskattade av fåglar och går dessutom att så till nästa års solrosodling.

Om du ändå vill prova, välj sorter som utvecklar stora frön, exempelvis ’Sunspot’, ’Zebulon’ och ’Ikarus’.

Läs också:

Odla solros

15 ätbara blommor att odla

Recept: Glasspinnar med ätbara blommor