Odla i ampel – perfekt när utrymmet är knappt
Att odla i ampel är ett perfekt sätt att använda outnyttjade utrymmen både i trädgården, på altanen och balkongen. Tomat, jordgubbar och många sorters blommor och örter trivs alldeles utmärkt i en ampel.
Låt köksträdgården flytta upp ett par meter och odla tomater, jordgubbar eller helt vanlig persilja i en ampel. Det är inte bara enkelt utan även väldigt praktiskt.
– Det är inte bara markytan vi kan jobba med utan även med ytan en bit upp i luften. Men det innebär vissa utmaningar, säger Ulf Fransson på Nelson Garden.

Ulf Fransson har hängt en ampel i sitt äppelträd. Där får den tillräckligt med sol, regn och vindskydd.
Han hade en gammal klassisk brittisk hanging basket liggandes där hemma utan att den någonsin användes. Men när Ulf började förodla sina ampeltomater fick han helt plötsligt syn på den bortglömda ampeln. Och snabbt bestämde han sig för var tomaterna skulle odlas.
– En trend som har inspirerat mig är den med smarta lösningar när det saknas utrymme i växthuset. Det finns upp-och-ner-vända krukor där tomaten har jorden uppåt och så hänger den själv nedåt. Men så behöver man inte göra, det är betydligt enklare att i stället använda en ampeltomat. Då får man samma effekt och utnyttjar den fria ytan, säger han.
En hanging basket har relativt stor jordvolym med en nätkorg i antingen mossa eller kokos. Materialet släpper igenom vatten, men en tallrik i botten gör att allt inte rinner ut med en gång. Därefter får ampeln gärna hänga soligt och i skydd mot blåst. Ulf Fransson valde att hänga sin hanging basket i ett äppelträd i sin trädgård.
– Det är en outnyttjad yta med hyfsat mycket sol. Jag är en JAS-klippare (jag klipper i juli, augusti eller september) och klipper alltså inte mina träd i januari, februari eller mars som de allra flesta gör. Så jag hängde upp ampeln i början av juli och sedan fick den hänga någon vecka innan jag sommarklippte trädet. Därefter kom det ner betydligt mer ljus till tomaterna, säger han. Men det går ju förstås bra att hänga ampeln på andra soliga platser i trädgården eller terrassen – så länge som underlaget tål vatten.
Ulf Fransson gillar ampeln just för att den utnyttjar en annars omöjlig yta och på sin altan experimenterar han till exempel med såväl persilja som sallat. Ampeln hänger nära till hands precis utanför ytterdörren och blir som en hängande köksträdgård.
– Jag har romansallat i amplar. När jag har tagit alla sallatsbladen byter jag ut den använda plantan mot en ny liten planta från ett pluggbrätte där jag har odlat fram småplantor. Fjorton dagar senare har den vuxit ut i ampeln och kan skördas. Persiljan klipper jag bara ner och så kommer den igen, säger han.
Vad kan ställa till med svårigheter när man odlar i en ampel?
– Bevattningen. Odlar man i amplar som hänger ute kan de bli övervattnade om det inte finns någon dränering i botten. Därför är hanging baskets bra eftersom överflödigt vatten rinner av. Med en vanlig kruka utan något hål i botten hade plantorna dränkts.
Tips!
• Häng ampeln skyddat – inte allt för blåsigt.
• Ampeln ska vara dränerad i botten (det ska finnas små hål i botten) så att vatten kan rinna ut. Det är extra viktigt om ampeln hänger så att det kan regna på den. Tänk på att golvet under ampeln måste tåla att det rinner vatten på det.
• Ampeln får gärna hänga i mycket sol – men givetvis beroende på sort.
Bra i ampel!
• Grönsaker och kryddor: Tomat, gurka, jordgubbe, smultron (Månadssmultron), romansallat, persilja, och andra kryddor.
• Blommor och gräs: Hängande sorter av tagetes, petunia, pelargon, lobelia, slingerkrasse och olika sorters dekorativa gräs.
Text: Johan Larsson Foto: Hans Bonnervier
Du kanske även är intresserad av:
Odla tomater, 4 tips för att lyckas
Sara Bäckmo: Odla mycket på liten yta