en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Publicerat: 2021-01-05

Att göra i hem och trädgård i januari

Nytt år och nya projekt – för den som vill. Dagarna blir långsamt längre, men inomhus kan det gå fort. Frösådder och groddar växer till sig på bara några dagar, särskilt om dina såprojekt får stöd av växtbelysning. Är du nyfiken på att odla och kunna skörda dina egna grönsaker och kryddor, så kan du göra det redan i januari. Det är bara att sätta igång!

Odla skott – mitt i vintern

Micro Leaf (även kallat micro greens eller mikroblad) är små, spröda och delikata skott som du enkelt odlar på fönsterbrädan. Allt som behövs är ett tråg, blomjord och några frön. Välj mellan bladrädisa, bladsarepta, grönkål, gurkört, koriander, pak choi, salladskrasse, bondböna, solros eller ärta. Det tar 2–4 veckor innan de färska smakrika, skotten skördas och piffar upp alla dina måltider. Här kan du läsa om hur Annika Christensen stillar sitt odlingsbegär under vintern, just med hjälp av Micro Leaf.

Micro Leaf 3-box låter dig odla flera sorter – eller samma sort i flera omgångar för att alltid ha någonting redo att skörda. Foto: Annika Christensen

Micro Leaf 3-box låter dig odla flera sorter – eller samma sort i flera omgångar för att alltid ha någonting redo att skörda. Foto: Annika Christensen

Så på frusen jord

Det går att så även när det är kallt. Fröna kommer börja spira när det blir lite varmare ute. Har du inte testat att odla när det är kallt innan så är ett tips att läsa hur Sara Bäckmo gör. Sår du i en kallbänk, ett växthus eller i någon annan form av drivbänk kommer fröna sannolikt att gro långt innan snön har smält bort i resten av trädgården. Glöm bara inte bort att markera din sådd väl, det är lätt att glömma bort vart och vad det är man har sått.

Så i snö, Sara Bäckmo. Foto: Markus Danielsson

Så i snö, Sara Bäckmo. Foto: Markus Danielsson

Dröm dig bort med årets frökatalog

Äntligen är årets frökatalog här igen med 669 frösorter och massor med handfasta tips och inspirerande läsning. I din odlarvän kan du läsa om vårt besök hos en av våra fröodlare här i Sverige, lär oss mer om att odla pumpa samt hälsar på hos två av våra odlarvänner. Nyfiken?

Beställ hem Din odlarvän.

Läs Din odlarvän online.

Frökatalog och magasin Din odlarvän 2021

Frökatalog och magasin Din odlarvän 2021

Förbered för förodling

Nu är det dags att köpa hem såjord, frön och etiketter. Med ett minidrivhus blir det enklare att lyckas eftersom det hjälper till att hålla en jämn fuktnivå för din sådder. Förodling att du sår frön inomhus eller i växthus, för att ha småplantor att plantera ut när det blir varmare.

Med förodlade plantor får du  som regel en bättre och tidigare skörd eller blomning. Det är förstås inte alla fröer som behöver förodlas och det är även viktigt att inte börja förodla allt för tidigt. På fröpåsen ser du om fröerna du köpt kan förodlas och vilken månad som är lämpligast att börja för den valda sorten. Chili är exempelvis en grönsak som du kan kan förodla redan nu i januari.

Det viktigaste för att lyckas med dina sådder så här tidigt på året, är tillräckligt med ljus. Dagsljuset räcker nämligen inte till. I första delen av belysningsskolan förklarar vi varför.

Fler tips för att lyckas med din förodling kan du läsa om här. Trädgårdsentusiasten Annika Christensen listar också sin egna sju enkla sätt att förodla på och tipsar kring hur olika frön bäst kan förodlas.

Odla egen chili

Ruccola på pizzanOdla och skörda inomhus

Det går bra att odla och skörda färska kryddor inomhus på vintern. Basilika och koriander växer bra inomhus, så du kan skörda ganska så snart. Vill du odla bladgrönt med en pepprig ton, så exempelvis lite ruccola.

Det är en speciell känsla att kunna skörda egenodlad ruccola inomhus och lägga bladen på en hemmagjord, rykande varm pizza en kylig vinterdag. Läs våra tips om hur du lyckas med din inomhusodling här.

Så smörgåskrasse med barnen

Låt barnen vara med och odla inomhus i vinter. Smörgåskrasse är ett perfekt exempel på odling som barnen uppskattar. På bara 4–7 dagar har smörgåskrassen vuxit och går att skörda.

Om du har ett groddtråg går det bra att använda det för att odla smörgåskrasse. Annars behöver du bara hushållspapper och en påse med smörgåskrassefrö. Vattna hushållspappret och strö ut smörgåskrassefröna jämnt på pappret. Ställ varmt, exempelvis i ett fönster och se till att hålla pappret fuktigt varje dag. Smörgåskrassen trivs allra bäst om den får stå i 20–25 grader, precis när den ska gro. Fröna i ett paket smörgåskrasse räcker till ca 2 odlingsomgångar.

Vänta fyra till sju dagar innan du har en kruka full med härlig krasse som du kan ha på smörgåsen, räkmackan eller till salladen. Vill du pyssla med barnen kan du passa på att måla krukor också som du kan ha smörgåskrassen i. Här kan du se en film på hur det går till.

Odla även under de mörkaste månaderna med hydroponisk odling.

Foto: Markus Danielsson

Odla hydroponisk

Odla hydroponiskt kan du göra hela året om. När det känns som ljusår tills du kan skörda sallat, kryddor och andra bladgrönsaker i ditt eget grönsaksland så kan du med hydroponisk odling njuta av hemmaodlat redan nu. Testa att odla allt som växer ovanför jord i din Harvy t.ex. olika slags blommor, tomater, chili och gurka. Glöm inte att tillföra växtbelysning när det är som mörkast.

Glöm inte bort dina övervintrande växter

Pelargoner, oliv- och lagerträd, citron och andra plantor som du placerat svalt under vintern vill gärna ha extra ljus så här års – kanske med en växtlampa. Om du vill läsa mer om växtbelysning så bjuder vi på fem bra tips. En sparsam skvätt vatten då och då är också bra.

Växtbelysning kan användas till mycket: Användningsområden: 1. Övervintringslampa till medelhavsväxter, t ex oliv- och citrusträd. 2. Allmän belysning till krukväxter i mörka inomhusmiljöer. 3. Belysning vid förodling tidigt på året. - See more at: http://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/vaxtbelysning-_240/vaxtbelysning-armatur-vit_5605#sthash.AiW6G2Wk.dpuf

Växtbelysning kan användas för att pigga upp medelhavsväxter men fungerar även bra för annan inomhusodling.

Skaka av och stötta snötunga grenar

Har du fått nån snö hemma i trädgården? Snö kan visserligen skydda plantorna i trädgården – men tung, blöt snö i för stora mängder kan knäcka grenar och buskar. Skaka av och stötta upp dem med buskstöd.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.