Att göra i hem och trädgård i februari
Äntligen märker vi att vårljuset är på väg! Det finns en hel del fröer som kan försås inomhus eller i växthus redan i februari. Har du inte hunnit att så din chili ännu kan du göra det i februari. Även purjolök, kronärtskocka och vissa sommarblommor som exempelvis pelargon kan förodlas nu. Känner du inte för att förså finns det även hel del annat du kan göra för att snart kunna njuta av din odling i fulla drag.
Gör dig redo för trädgårdssäsongen
Se över om du har fröer kvar från tidigare år. Fundera på om du vill fylla på med några sorter. Kanske vill du prova någonting nytt? Bläddra bland fröer och tips i nyaste frökatalogen som är laddad med både nya och gamla favoriter. Se också över dina krukor – några kanske har spruckit av frosten och behöver lagas eller bytas ut. Stäm av redskapen – behöver de rengöras, oljas in, vässas eller bytas ut?

Grönsaker som purjolök och kronärtskocka kan förodlas redan från februari månad.
Dags att förså
Chili, purjolök, kronärtskocka, blomstertobak, pelargon, flitiga Lisa, lobelia, viol, jätteverbena och pensé är sorter som vi kunde förså redan i januari. I början av februari är det hög tid att dessa fröer kommer ner i jorden. För att hinna bilda blommor och frukt under säsongen behöver de nämligen sås tidigt. Är du ny på förodling eller vill ha tips på hur du kan förså smartare så kan du läsa om det här. Missa inte heller Annika Christensen tips om hur hon redan i februari förodlar sommarblommor för att kunna njuta av i sommar.
Prova ett enklare sätt att driva upp egna plantor
Har du aldrig testat eller aldrig lyckats med att odla plantor från frö kan du prova några av de smidiga odlingslösningarna som finns i trädgårdsbutiken.
Ett minipluggbrätte med odlingspluggar gör det enklare att drivas upp egna, starka plantor som du kan sätta ut i ditt grönsaksland eller din balkongodling i sommar. Det är enkelt att starta igång sin sådd på liten yta utan att behöva dra fram en stor säck med jord.
Så kryddor inomhus
De flesta kryddor och bladgrönsaker går att så året om. Enklast att lyckas med är basilika, koriander och sallat. Dessa går att odla på fönsterbrädan eller på diskbänken under skåpsbelysningen. Allra bäst växer de om du tillsätter extra ljus med hjälp av växtbelysning.

Basilika älskar värme och växer bra när du odlar den inomhus. Ge den mycket ljus och håll jorden fuktig. Foto: Annika Christensen
Odla krasse och groddar
Längtar du efter vårgrönt? Krasse och groddar är så lätt att odla och blir klara på mindre än en vecka. Utmärkt även för den mest otåliga odlaren! Kanske är ett spännande odlingsprojekt att grodda under sportlovet? Vill du ha mer inspiration på temat groddar så har Annika Christensen intressanta och enkla tips på hur hon odlar och använder groddar. Du hittar hennes eget inlägg här.

Smörgåskrasse odlar du fram på bara några dagar. Nyttigt och smakrikt! Ett gott pålägg får du om du blandar hackad krasse i ett mjukt smörgåspålägg (färskost, smör eller motsvarande) med en aning salt och peppar. Jättegott på smörgås eller kex!
Foto: Annika Christensen
Odla mikroblad (små skott och blad)
Vill du har färska och näringsrika bladgrönsaker på bara 1–3 veckor kan du prova på att odla Micro Leaf eller Mikroblad som det också kallas. Du hittar Micro Leaf i de flesta större trädgårdsbutiker. Här får du tips på hur du odlar Micro Leaf, steg för steg. Vill du veta mer om hur du kan använda mikroblad i maten hittar du tips här.
Fortsätt att tänka på fåglarna
Så här års kan det vara som allra kallast i vissa delar av Sverige medan södra delen av Sverige ofta får kortare köldknäppar varvat med perioder av mildare väder. Fåglarna behöver mat för att må bra i kylan. Gör din egen fågelmat eller häng upp en enkel fågelmatare med exempelvis jordnötter. Ända in i april kan fåglarna uppskatta hjälp med att hitta sin mat.

Fåglarna behöver fortfarande extra näringsrik mat. Jordnötter består av nyttigt fett som hjälper fåglarna att må bättre under kyliga eller ruggiga dagar i februari.
Ta vintersticklingar
Medan buskarna ännu är i vinterila kan du passa på att ta sticklingar och sätta i kruka. Du kan ta sticklingar från exempelvis forsythia, kornell, pil, fjärilsbuske, fläder, liguster och schersmin.
Gallra och beskär
Buskar som forsythia, schersmin, paradisbuske och tok kan du beskära nu på vårvintern. I södra Sverige går det ofta att starta med detta redan i februari. Ta bort risiga och skadade grenar för att ge plantan utrymme och kraft för nya grenar. Även äpple och päron kan beskäras under vårvintern. Friska grenar som du klipper av går att använda som sticklingar. Du kan också prova att sätta en kvist av exempelvis äpple i en vas med vatten. Då kan du njuta av äppelblom inomhus!