en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Decemberträdgårdar i vårt avlånga land står i stark kontrast. Foto: Lovisa Back och Pixabay
Publicerat: 2020-11-27

Att göra i hem och trädgård i december

December är en härlig månad med förberedelser inför jul- och nyårsfirande. Det finns en hel del ätbart att odla inomhus så här års. Fräscha exempelvis upp jul- och nyårsmenyn med egenodlade, vitaminrika groddar eller skott. Här får du fler tips om amaryllis, fågelmatare och självklart vad du kan sätta i jorden och se växa under december. 

Trots att midvinternattens köld är hård så finns det en hel del odling och pyssel att ägna sig åt i december. Mikroblad, groddar och skott passar utmärkt till både julbordet och på nyårsmenyn. Du kan skapa fantastiska julgrupper med egna amaryllislökar och hyacinter. Småfåglarna i trädgården kan också behöva få lite omvårdnad nu när kylan börjat krypa om knuten.

I somras var mangolden 'Rhubarb Chard' grön med röda stjälkar. Efter några kalla frostnätter och långa nätter så har bladen blivit mörkt purpur. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

I somras var mangolden ’Rhubarb Chard’ grön med röda stjälkar. Efter några kalla och många mörka nätter så har bladen blivit mörkt purpur. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Tjuvkika och skörda i grönsakslandet

Behöver du använda snöskyffeln för att ta dig fram i din trädgård, kan du nog hoppa över det här tipset. För odlarvänner i södra Sverige innebär dock den snöfattiga – och ibland flera grader varma – vintern att en hel del står kvar att skörda i landet. För sallat, olika sorters kål och mangold är det snarare mörkret som gör att de inte växer särskilt mycket på höjden. Mangolden brukar bli lite grövre, både sett till rot och blad. Även rotsaker som palsternacka och vintermorötter kan stå oskadda under marken. Kika efter!

Så kryddor och Micro Leaf hela vintern

Vissa kryddor kan du så året om. Det känns dessutom extra lyxigt att kunna servera hemodlad basilika, koriander och sallat i december! Det finns också många sorters mikroblad – Micro Leaf – som kan odlas under vintern. De ger en vitamininjektion när det behövs som mest.

Både kryddor och Micro Leaf behöver ca 5–6 timmar ljus per dygn. Oftast orkar de ta sig upp med hjälp av (det lilla) dagsljuset men om du vill att de ska växa på bra så behövs extra växtbelysning.

Odla mikroblad – steg för steg

Att odla mikroblad är busenkelt och särskilt uppskattat under mörka december. Foto: Annika Christensen

Groddar och skott på menyn

Lätta upp julmaten och nyårsmenyn med fräscha, vitaminspäckade och egenodlade groddar. En bra idé är att exempelvis lägga några färska groddar på smörgåsen – det blir en god och nyttig frukost eller decemberlunch. Här ger vi dig tips på fyra enkla smörgåsar med groddar i olika smaker.

Ett annat gott tips är att blanda ihop ditt egna krassesmör med hjälp av egenodlad smörgåskrasse. Det passar till en lugn julfrukost eller glöggmyset. Krassen blir klar att skörda på 4–7 dagar från det att du sått dem. Snabbt och enkelt!

Vill du pyssla med barnen eller barnbarnen kring jul är en rolig idé att låta barnen måla sina egna krukor till odlingssäsongen. Så här sår du smörgåskrasse och målar krukor med fina mönster.

Amaryllisen ger minst lika mycket julstämning även innan den har slagit ut. Foto: Peter Karlsson

Amaryllisen ger minst lika mycket julstämning även innan den har slagit ut. Foto: Peter Karlsson

Skapa julstämning med en fin julgrupp

Amaryllisen är en av våra allra mest populära julblommor. Det är enkelt att driva sin egen amaryllislök. En julgrupp med amaryllis sprider gott om julstämning redan innan den har börjat blomma. Här har vi samlat flera bra tips på hur du med hjälp av naturen kan dekorera krukan med amaryllislöken.

Amaryllisen växer sig så småningom stor och blir lite tung när den närmar sig blomning. För att inte amaryllisstängeln ska gå av kan det vara en idé att hålla den uppe med ett stöd. Med några små kvistar, en gren eller ett björkris kan du enkelt skapa ditt eget växtstöd för amaryllis. Så här går du till väga!

Ta in naturen och dekorera med ljus

Tomma småkrukor blir mycket vackra med lite mossa och ett enkelt ljus i. Här kan du se hur du gör en fin ljusdekoration eller en enkel men vacker adventsljusstake.

Titta till dina övervintrande växter inomhus.

Olivträd, pelargoner och andra invintrade plantor behöver ses över då och då. Vattna lite grann om de känns mycket torra och ge dem gärna extra belysning. Vill du veta mer om vad som går bäst att odla inomhus under vintern och vilka växter som behöver lite extra belysning så finner du flera tips här.

Blåmes och svartmes i foderautomat

En bra fågelmatare håller fågelmaten ren och är enkel för fåglarna att äta ur. Foto: Lennart Hyse och Christer Svensk

Bjud småfåglarna på julbord

Småfåglarna i vår trädgård behöver också lite extra stöd under vintern. Gör egen fågelmat som du kan hänga upp i trädgården eller på balkongen. Kokosfett, solrosfrö, hampfrö, jordnötter, osaltat smör och matolja är det enda du behöver. Här ser du hur du går tillväga för att göra dina egna fågelmatare.

Se över dina fågelmatare

Locka fler småfåglar till trädgården genom att servera maten på ett bra sätt! Det finns många vackra fågelmatare, men det är också viktigt att de är anpassade efter den fågelmat du väljer att fyra dem med. De ska också hålla maten ren och torr. Blir det mycket snö, kan du dock behöva sopa av dem så att fåglarna når sin mat. Här hittar du en guide för att hitta en fågelmatare – till dig själv eller i julklapp till en odlarvän.

Vi har guiden till rätt fågelmatare!

December i Trädgården. Glöm inte att skydda unga träd med gnagskydd.

Glöm inte att skydda unga träd med ett gnagskydd. Foto: Nelson Garden.

Skydda dina buskar och träd

Skydda unga träd mot harar och rådjur. Har du nya frukt- och prydnadsträd som fortfarande saknar gnagskydd runt stammen, är det bra att göra det innan snön kommer. När snön kommer är sannolikheten större att harar och rådjur letar efter näring i din trädgård. Ett tips är att använda gnagskyddet som ett rör runt trädet. Ett mindre luftutrymme ska finnas mellan stammen och nätet. Då blir det svårare för harar och gnagare att bita sig igenom. 

När det har snöat är det också bra att skaka av snön från grenar. Blöt snö blir snabbt tung och kan knäcka känsliga grenar, i synnerhet i häck- och barrväxter. För just barrväxter är ett annat alternativt att binda du ihop grenarna till en spets så lägger sig inte snön lika lätt.

Läs gärna:

Guide – hitta rätt fågelmatare

Så skapar du en fågelvänlig trädgård

Bjud på julfrukost med krassesmör

4 goda och nyttiga smörgåsar med groddar

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.