en blogg från Nelson Garden
Trender
Stadsodlarens fönster är prunkande med allsköns växter. Gröna, blommande, ätbara växter och rariteter om vartannat. Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog
Publicerat: 2015-10-23

Trend: Stadsodlarens trädgård eller cityodling

Stadsodlarens trädgård eller cityodling är ingen helt ny trend. Det har länge talats om stadsodling – men inför 2016 verkar det ta fart i praktiken – enligt Blomsterfrämjandet/Elmia Gardens tredje trendspaning, presenterad av Charlotte Frey Svidén. Trendrapporten hänvisar bland annat till de tillfrågade i Ikeas forskningsrapport Life at home, där hela 7 procent uppger att de odlar i någon typ av gemensam trädgård.

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

Uttryck för cityodling och trenden Stadsodlarens trädgård ser vi tydligt när bostadsrättsföreningar söker nya odlingsutrymmen på gårdar och kolonilotter. Vi ser det även i nya företag som jobbar med odling på skolgårdar och gemensamhetsutrymmen. Ett projekt som nämns här är ”Etaget” – ett nytt bostadshus på Kungsholmen i Stockholm från Tobin Properties, skapat av arkitektfirman Kjellander och Sjöberg – där de boende ska kunna utnyttja de lummiga terrasserna uppe på taket för odling, lek och fest.

Etaget – ett nytt bostadsrättshus på Kungsholmen i Stockholm där de boende kan använda taket för odling och umgänge. Foto: Tobin Properties

Etaget – ett nytt bostadsrättshus på Kungsholmen i Stockholm där de boende kan använda taket för odling och umgänge.
Foto: Tobin Properties

Liksom botaniken var en framträdande trend på årets modeveckor så var även det hippieinspirerade 70-talet en återkommande syn enligt trendrapporten. Detta går också igen i odlingsintresset – vi vill mer och mer vara i ett med naturen och omge oss med amplar, odlingslådor, spaljéer och trädgårdsmöbler tillverkade av naturlig bambu eller med en hemsnidad känsla. Även Blocket har sett en ökning på sökningar på begagnade växter, enligt rapporten. Vi längtar också efter självhushållning och att veta exakt vilka råvaror som används i matlagningen. Även detta skapar grunden till cityodling eller den trend som vi här kallar Stadsodlarens trädgård.

Det vegetariska är högaktuellt. Nu släpps kokböcker med vegetariska recept i en rasande regelbundenhet – Norstedts släppte i våras klassikern Vår kokbok i vegan-version – som presenteras som en vegetarisk uppslagsbok för alla dina vardags- och festmiddagar.  Det talas även om att SVT – på allmän begäran i sociala medier – inom kort ska starta ett program med uteslutande vegetariskt mat.

Att ta hand om våra pollinerande insekter är också högsta mode. Det är många restauranger, hotell och verksamheter som numera bedriver biodling på taken i Stockholm. Som stadsbo kan du gå kurser i biodling, adoptera bin eller hyra in bin från företag som erbjuder sig att ta hand om de små flitiga insekterna på gårdar, terrasser och tak.

Viktiga nyckelord i trenden för Stadsodlarens trädgård eller cityodling: Fröer, Ekologiskt, Vegetariskt, Nyttoodling, Kolonilott, Säckväv, Biodling, Hippieinspirerat, Ätbart, Inomhusodling, Bambu, Hemmasnidat

Tips på växter i urval: Pelargon, Persilja, Salvia, Tomat, Ramslök, Solros, Morot, Tagetes

Läs även om trenderna Blomster couture och Dark forest.

Huvudbildens foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog  

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...