en blogg från Nelson Garden
Recept
Recept med rabarber och potatis
Publicerat: 2017-06-15

Somriga recept till midsommar

Nu kan vi äntligen börja skörda trädgårdens tidiga läckerheter. Rabarber och salladslök hör till dessa. Här bjuder vi på två goda recept som du med fördel kan bjuda på till midsommar. De passar givetvis även under resten av sommaren. 

Går du och funderar på vad du ska bjuda på till midsommar? Sill och färskpotatis till lunch men varför inte satsa på en rostad potatissallad till köttet, fisken eller den vegetariska middagen? Till efterrätt tycker vi att ska våga satsa på ljuvliga rabarbermuffins – som komplement till de färska, svenska jordgubbarna så klart. Prova gärna receptet nedan!

Dekorera gärna både muffins och potatissallad med ätbara blommor för att göra dem extra festliga. Här får du tips om femton ätbara blommor. Kanske har några av dem redan börjat blomma hemma hos dig?

Rabarbermuffins med frosting

rabarbermuffins

Sötsyrliga rabarbermuffins passar till såväl midsommarkalaset som till eftermiddagens trädgårdspaus. Bjud enkelt och låt gästerna själva bre frosting på sina muffins. Då kan också göra det extra festligt genom att bjuda på redan dekorerade muffins som du toppat både med frosting och ätbara blommor av exempelvis gurkört, förgätmigej eller tusensköna.

Du behöver: 

150 g rabarber (ca 3 medelstora stjälkar)
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
50–75 g mandelmassa
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk stötta kardemummakärnor
en nypa salt
florsocker till garnering

Frosting: 

60 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 msk citronskal
100 g Philadelphiaost

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala rabarbern (om det behövs) och skär stjälkarna i 0,5–1 cm stora bitar. Rör smör och socker poröst i matberedare eller med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget, och riv sedan ner mandelmassan.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en annan bunke och blanda ner rabarbern i mjölblandningen. Blanda sedan ner smeten. Fyll muffinsformar till ungefär tre fjärdedelar, du kan själv välja hur stora formarna ska vara. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15–20 minuter beroende på storlek. Låt svalna och pudra över florsocker innan servering.

Frosting: Vispa smör, florsocker, vaniljpulver och citronskal krämigt. Vispa sedan Philadelphiaosten. Bred eller spritsa lite av frostingen på muffinsen eller servera i en skål vid sidan om.

Rostad potatissallad med ajvarmajjo

Rostad potatissallad med ajvarmajjo

En lite tuffare variant av vår klassiska potatissallad får du genom att grilla potatisen och servera den med en smakrik ajvarmajjo.

Du behöver:

ca 1 kg potatis
2 msk olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 st förkokta majskolvar
3–4 salladslökar (gärna egenodlad)
ca 300 g fetaost

Ajvarmajjo:

1 burk ajvar relish (mild), ca 340 g
1/2 dl majonnäs
1–2 tsk chipotlepasta (hot)
1 liten vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar

1 liten kruka koriander

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och dela den på mitten. Lägg den i en ugnsfast form, ringla över olivoljan och strö över salt och nymalen svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen och rosta i ca 20–25 minuter eller tills potatisen är färdig och gyllene.

Grilla majsen runt om på en grillpanna eller på grillen ute och skär därefter av majskornen. Strimla salladslöken och smula fetaosten. Ta ut potatisen och blanda alltihop på ett stort fat.

Blanda ihop ingredienserna till ajvarmajjon och ringla den över salladen. Toppa med egenodlad koriander eller några mikroblad av den sort du tycker om.

Recept för barnen

Vill ni bjuda barnen på något extra roligt till midsommar kan de själva få vara med och skapa i köket.

Recept: Kul midsommarmat för barnen

Recept och styling: Anna Wendt, Foto: Emelie Otterbeck

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken fjärilsblomma är din favorit?

Loading ... Loading ...