en blogg från Nelson Garden
Recept
Bönor a la Nicoise – brytbönor med ägg och sardellsmör
Publicerat: 2017-08-01

Dubbelt upp – två goda recept på bönor

Lättodlat, gott och klimatsmart – att skörda sina bönor är en av sensommarens höjdpunkter. Vi har komponerat ihop två  goda bönrätter för alla tillfällen.

Nu börjar det blir hög tid att skörda de första bönorna från trädgården även i landets norra delar. Vad passar då bättre än ett par inspirerande recept på vad du kan göra med baljorna? Här tipsar vi om en underbart god sallad samt ett lite lättare tillbehör till middagen eller som snacks till drinken.

Recept med bönor

Den här bönrätten är snabblagad och lyxig på samma gång. Det ljumna sardellsmöret passar bra till bönorna och de krispiga krutongerna. Foto: Emelie Otterbeck.

Bönor à la Niçoise med sardellsmör

För fyra personer
Ingredienser: 
ca 300 g färska bönor, bland gärna vaxbönor, brytbönor och till exempel purpurbönor.
1 liten rödlök
4 ägg
75 g smör
1 burk sardeller
kapris
3–4 skivor surdegsbröd

Gör så här:
Koka bönorna al dente i saltat vatten. Skala och skiva rödlöken tunt. Koka äggen 5–6 minuter så att de får en krämig gula. Smält smöret i en kastrull, lägg i sardellerna och bryn smöret lite lätt på svag värme. Lägg bönor, rödlök, ägg och kapris på ett stort fat. Häll över sardellsmöret och toppa med  fler sardeller och surdegskrutonger.

Har du tid och lust kan du dekorera bönrätten med mikroblad från bladrädisa eller ätbara blommor som ringblomma eller tagetesServera rätten direkt när bönorna och smöret fortfarande är ljummet.

Allergier och kostpreferenser: Du kan byta ut sardellerna mot kapris eller hackade oliver. Smöret kan ersättas med mjölkfritt margarin eller en olja som tål att stekas i. Istället för ägg fungerar fast tofu. Välj glutenfria krutonger eller ersätt med rostade solrosfrön.

Brytbönor med parmesan

En annan god rätt med nyskördade bönor är att koka dem lätt och sedan gratinera dem tillsammans med parmesanost i ugnen. Det fungerar bra som ett grönare alternativ till pommes frites – frasigt och lite salt.

Ingredienser: 
ca 250 g brytbönor
1/2 dl riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar

Yoghurtdipp: 
1 dl tjock grekisk yoghurt 10 %
1 tsk grönsaksbuljong
2 msk hackade, färska örter (persilja, timjan och libbsticka är gott till bönor)
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Tvätta och skär av ändarna på brytbönorna. Koka bönorna i tre minuter i saltat vatten och häll sedan av vattnet. Klä en ugnsplåt med aluminiumfolie och häll upp bönorna på plåten. Se till att de ligger utspridda och inte hamnat ovanpå varandra. Krydda och strö över parmesanosten.

Grädda i ugnen på 225°C i 10–15 minuter. Blanda ihop alla ingredienserna till yoghurtdippen och servera.

Allergier och kostpreferenser: Välj ett mjölkfritt ostalternativ. Detsamma gäller för yoghurten. Hittar du bara en tunnare variant av mjölfri yoghurt så låt den rinna av i ett kaffefilter över natten. Placera kaffefiltret i en sil över en skål, häll i din yoghurt och ställ in i kylskåpet. Dagen efter har vätskan runnit ner i skålen och kvar i kaffefiltret ligger en fastare yoghurtmassa.

Brytbönor

Brytbönor är otroligt användbara. Servera dem lättolkade, i en paj, mjölksyra dem eller prova vårt recept på gratinerade brytbönor. Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden


Har du ett recept med egenodlade bönor som du vill dela med dig av? Gör gärna det! Maila oss, skriv till oss på Facebook eller dela med dig av en bild på Instagram med hashtag #dinodlarvän.

Läs mer om bönor:

Tips: 5 sorters bönor att odla
Mindre kött och mer bönor
Så lyckas du med bönor
Vattna rätt hela säsongen

Styling: Anna Wendt Foto: Emelie Otterbeck

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken fjärilsblomma är din favorit?

Loading ... Loading ...