en blogg från Nelson Garden
Recept
Rödkålssallad med apelsin av Lisa Lemke Foto: Emelie Otterbeck
Publicerat: 2018-12-13

Recept: Rödkålssallad med russin och kryddig apelsindressing

Rödkålssalladen är inte bara uppseendeväckande till utseendet – den har också en fantastisk smak. Oavsett om du tillagar denna rätt med mjäll, nyskördad rödkål eller med lagrad kål under vintern, kommer du märka hur väl apelsinsmaken lyfter kålen.

Foto: Emelie Otterbeck

–Men jag kan ju erkänna att mot slutet av den kalla säsongen kan man bli lite trött på potatis, kål och lök, potatis, kål och lök, berättar matkreatören Lisa Lemke. Samtidigt känner både Marcus och jag att det kan vara väldigt inspirerande att vara lite begränsad för en gångs skull. Man blir påhittig och klurar ut hur man kan ta tillvara råvarorna, göra inläggningar och använda olika växtdelar – det är jätteinspirerande.

Kanske var det just under ett sådant tillfälle som Lisa tog fram detta receptet på rödkålssallad.

Du behöver:

rödkålshuvud
1 liten bananschalottenlök
1 dl russin
1 tsk malen spiskummin
1 krm chiliflakes
saft från 1 apelsin
saft från ½ citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:

Hacka löken fint och fräs den sedan mjuk i olja. Tillsätt russin, kryddor, saft från apelsin och citron och krydda med salt och peppar. Låt allt fräsa samman i någon minut. Strimla kålen och lägg upp på ett fat. Fördela dressingen över kålen och servera.

Tips!

Gör en dubbel sats av din rödkålssallad när du ändå är igång – den håller fint i kylskåpet. Utmärkt att slänga ner i lunchlådan eller som tillbehör till vardagens middag.

Läs också:

Lisa Lemkes odlingstips

Här hittar du alla recept till till frönyheter 2018

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...