en blogg från Nelson Garden
Recept
Morotsblastpesto är enkelt, gott och ett bra sätt att ta tillvara på hela sin skörd. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2019-08-20

Recept: Morotsblastpesto

Att minska matsvinnet handlar givetvis om tillvaratagande, men även om nya smakupplevelser. En pesto på morotsblast är gott, enkelt och känns riktigt lyxig!

Morotens blast går utmärkt att äta men glöms ofta bort. Den spädaste blasten är god färsk, men så fort den vuxit lite mer är den godast tillagad. Det går utmärkt att skörda morotsblast innan du skördar dina färdigvuxna morötter. Se dock till att inte plocka för mycket, utan ta bara lite blast åt gången från varje planta.

Receptet

1 medelstor burk
Tid: 10 min

Du behöver:

1 dl solrosfrön
3 dl hacka morotsblast
2 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Havssalt
Svartpeppar
1 tsk citronskal

Morotsblastpesto är enkelt, gott och ett bra sätt att ta tillvara på hela sin skörd. Servera gärna till nybakade scones! Foto: Lovisa Back

Morotsblastpesto är enkelt, gott och ett bra sätt att ta tillvara på hela sin skörd. Servera gärna till nybakade scones! Foto: Lovisa Back

Gör så här:

  1. Rosta solrosfrön i en torr stekpanna.
  2. Hacka eller klipp morotsblasten. Riv skal från citronen och pressa vitlöken.
  3. Lägg solrosfröna, morotsblasten, citronskalet, vitlöken och olivoljan i en mixer eller matberedare och kör till en röra. Välj själv hur slät du vill ha den! Smaka av med havssalt och svartpeppar

Tips!
Morotsblasten är, framförallt lite senare på säsongen, ganska grov. Mixa lite åt gången och ta det lugnt med mixern!

Fler recept med morötter:

Bakade morötter med smörsås och krasse

Ugnsrostade morötter med dragondressing

Rivna morötter med basilikadressing

Läs också:

Odla morötter

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.