en blogg från Nelson Garden
Recept
Krispig pestomacka med groddar. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-12-06

Recept: Krispig pestomacka med alfalfagroddar

Här får du ett enkelt recept på en krispig pestomacka med alfalfagroddar som passar såväl till vardag som till fest! Alfalfagroddar har en mild smak och är lätta att tycka om.

En av de vanligaste, men kanske också lite åsidosatta groddarna, är alfalfagroddarna. De serveras ofta ensamma i en skål på salladsbuffén, men det är tillsammans med andra – lite mer smakrika tillbehör – som deras krispighet och milda smak kommer till sin rätt. De är dessutom utmärkta på smörgåsen!

Alfalfagrodda är snabba och blir klara på ungefär 2–5 dagar. Ju varmare du har det hemma, desto snabbare går det. Givetvis är det viktigt att skölja groddarna noga med rent vatten.

Så här gjorde vi vår pestomacka

4-8 port
Tid: 20 min

Du behöver:

8 skivor bröd, exempelvis Martas Medelhavsbröd
1 paket alfalfagroddar, ca 5 dl som färdiggroddade
4 msk Selltons pinjenötter
Några basilikablad

Pesto:

3 dl basilika
2 dl Selltons pinjenötter
1–2 dl olivolja
2 msk näringsjäst, riven parmesan eller ostalternativ
Chili
Svartpeppar

Salt
Någon droppe citron

Gör så här:

  1. Lägg basilikan och pinjenötterna i en matberedare, alternativt en skål om du vill använda en stavmixer, och mixa.
  2. Tillsätt någon deciliter olivolja, chili, svartpeppar och salt och mixa lite till.
  3. Häll i resten av oljan – lite i taget – och mixa tills du får en krämig pesto.
  4. Rosta brödskivorna i ugnen eller i en brödrost. Bred ett lager med pesto på mackorna. Toppa med alfalfagroddar, pinjenötter och ett basilikablad. Vill du lyxa till det? Ringla över lite balsamvinäger!

Förvara peston som inte går åt till mackorna i en lufftät burk i kylskåpet. Håller minst en vecka!

Peston är god till mycket och går fint att spara i kylskåpet.

Peston är god till mycket och går fint att spara i kylskåpet.

Läs också:

Odla groddar – så här gör du!

Recept: Rökt lax med rättiksgroddar till julbordet

Groddar, skott och mikrogrönt – intervju med Lina Wallentinson