en blogg från Nelson Garden
Recept
Inlagd pumpa Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-10-25

Recept: Inlagd pumpa

Inlagd pumpa sätter färg på köksbordet. Gott som tillbehör till höstens middagar!
Recept och foto: Annika Christensen

Dela gärna receptet och gör olika smakkombinationer i mindre burkar. Glöm inte att spara och rosta pumpafröna. Foto: Annika Christensen

Dela gärna receptet och gör olika smakkombinationer i mindre burkar. Glöm inte att spara och rosta pumpafröna. Foto: Annika Christensen

Du behöver:

1 l urgröpta pumpakulor eller –tärningar utan skal
3 dl vatten
1 dl ättika (12 %)
3 dl strösocker

Välj någon eller några av följande kryddor efter tycke och smak:

10 st nejlikor
5 st stjärnanis
Små bitar av färsk, skalad ingefära
1 kanelstång
1 vaniljstång

Gör så här:

  1. Gröp ur pumpan med ett kuljärn eller skär pumpan i kuber (ca 2 cm stora).
  2. Koka upp kryddor, vatten, socker och ättika i en rostfri kastrull.
  3. Lägg i pumpabitarna och koka i lagen tills de blir aningen mjuka, ca 15 till 20 minuter.
  4. Lägg över bitarna av pumpa i rena syltburkar. Koka lagen ytterligare 10 minuter och fyll därefter på i burkarna så att pumpabitarna täcks.
  5. Låt svalna och förvara i kylskåpet. Burken kan gärna stå i åtminstone någon vecka innan servering, så att smaken från kryddorna hinner utvecklas.

Tips!

Oöppnad burk håller minst ett år, så länge rena burkar och redskap har använts vid tillagningen.

Välj gärna pumpor med olika färg på fruktkött så blir det extra dekorativt i burkarna.

Pumpan 'Nelson' F1 får vackra grönvita frukter. Foto: Annika Christensen

Pumpan ‘Nelson’ F1 får vackra grönvita frukter. Foto: Annika Christensen

Tips för att lyckas med pumpa

Pumpor vill ha mycket näring men är inte särskilt svår att odla. De går utmärkt att direktså men ger frukt snabbare om de försås inomhus. De flesta sorter kan lagras i rumstemperatur långt in på vintern om de skördas när de är riktigt mogna. ‘Nelson’ F1 har vackert grönvitt skal och är en ren dekoration i ditt hem!

Läs också:

Odla pumpa – så väljer du rätt sort

Gör egna pumpalyktor

Förädla grönsaker – detta ska du tänka på

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...