en blogg från Nelson Garden
Recept
Fänkål med sauce verte-dip. Foto: Emelie Otterbeck
Publicerat: 2018-07-26

Recept: Fänkål med sauce verte-dip

Fänkål är en av Lisa Lemkes favoriter. Här bjuder den prisbelönade matkreatören på ett enkelt recept som passar lika bra som tilltugg på sommarfesten som mellanmål en varm semestereftermiddag.
Foto: Emelie Otterbeck

4 personer
Du behöver:
2 späda fänkålsstånd

Sauce verte:
1 ½ dl majonnäs
1 dl crème fraiche
20 g körvel
20 g fransk dragon
20 g persilja
saft från ½ citron
2 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar

Fänkål är en favorit i trädgården och i köket hos Lisa Lemke. Foto: Emelie Otterbeck

Fänkål är en favorit i trädgården och i köket hos Lisa Lemke. Foto: Emelie Otterbeck

Gör så här:

Mixa samman alla ingredienser till sauce verte (repa bladen från dragonen om kvistarna är för träiga). Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå 30 minuter innan servering.

Skär fänkålen i tunna stavar och lägg på ett fat. Servera med dippen. Dippen räcker till mer än en servering och går utmärkt att förvara i kylskåp i ca 5 dagar. Späd den med lite vatten så går den bra att använda som salladsdressing också.

Tips!

– Både jag och Marcus älskar fänkål och använder den såväl i det privata köket som på pizzan. Men fokusera inte bara på själva knölen. Skörda också fänkålsdillen, det är en magisk smaksättare, tipsar Lisa.

Knölfänkål eller kryddfänkål

Knölfänkål är den sort som bildar – som namnet antyder – en knöl närmast marken. Knölen är god att äta rå eller tillagad och du kan dessutom givetvis äta de dillformade bladen också. Kryddfänkålen bildar inte någon knöl utan odlas för de dillformade bladen och frönas skull.

Läs också:

Allt om försådd

Under pallkragen – anlägg en pallkrageodling

Recept: Fisksoppa med dill

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...