en blogg från Nelson Garden
Recept
Riktigt god äppelmos
Publicerat: 2017-10-19

Gör egen sylt, marmelad och äppelmos

Att göra egen sylt, marmelad, mos eller chutney är både enkelt och gott. Använd frukter och bär som du skördat från den egna trädgården och njut hela vinterhalvåret. 

Sedan i somras har vi skördad och ätit grönsaker, bär och frukt från vår egen och våra vänners trädgårdar. Har du överflöd av skördade godsaker i ditt skafferi eller frys som du inte riktigt vet vad du ska göra av? Då är ett bra tips att testa att göra enkel marmelad med sting, en sylt med egenodlad mynta eller varför inte mos på dina äpplen från det egna äppelträdet? Våga använda dig av trädgårdens kryddväxter – mynta, rosmarin, basilika och citronmeliss är några växter som blir gott i egengjord marmelad och sylt. Vi ger dig några recept som är lätta att lyckas med!

Jordgubbssylt med citron och mynta

Mynta och jordgubbar är en härlig kombination som inte minst fungerar alldeles utmärkt i en egengjord jordgubbssylt. Remonterande jordgubbar kan ge frukt ända till frosten, men drabbas lätt av mögel om hösten är fuktig. Välj bara de finaste bären till din sylt.

Snabb jordgubbssylt med citron och mynta

Du behöver:

500 g jordgubbar
250 g syltsocker
skal och saft från 1 citron
färsk mynta

Gör så här:

Välj bara de bästa bären till din sylt och rensa och skölj dem noggrant. De största bären kan du dela eller mixa. Lägg sedan bären i en gryta och koka upp tillsammans med syltsockret och citronen i 2–5 minuter. Ta av grytan från värmen när du känner att fått rätt konsistens och skumma noga. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och tillsätt strimlad mynta. Förslut genast och förvara sedan svalt.


Enkelt äppelmos

Du behöver:

2 kg äpplen
1 dl vatten
ca 3–7 dl socker
1 kanelstång

Så här gör du:

Börja med att skala dina äpplen och skär bort kärnhus, kvist och skadade delar. Dela äpplena i klyftor eller mindre delar och lägg dem i en stor kastrull tillsammans med lite vatten och kanelstången. Tillsätt socker efter hand och rör om i moset då och då. Hjälp till med en stöt eller liknande för att få ett fint mos. Avsluta med att pressa moset genom en finmaskig sil.

Häll det varma moset i varma, väl rengjorda, burkar och förslut ordentligt. Ställ sedan burkarna upp och ned och låt svalna. Vill du frysa moset ska burkarna inte fyllas mer än till 3/4.

Tips! Använder du mycket socker förbättras hållbarheten samtidigt som du får ett sötare mos. Använder du lite mindre socker blir moset syrligare och får lite sämre hållbarhet. Då är en bra idé är att frysa in äppelmoset i burkar eller påsar så att du kan njuta av det under hela vintern.


Grundrecept: marmelad

Chilisorten Hot Lemon

Chilisorten Hot Lemon är en av Björn Andersson favoriter tack vare sin smak och doft av citrus. Foto: Chililovers.nu

En riktigt god hemmagjord marmelad behöver varken vara svår eller ta speciellt lång tid att göra själv. Välj bär eller frukt efter egen smak och som du har gott om i trädgården. Krydda gärna till marmeladen med kryddväxter från trädgården eller egenodlad chili.

Du behöver:

1 kg bär eller frukt (ex. hallon, blåbär, jordgubbar, smultron, vinbär, plommon, apelsin)
1 kg syltsocker

Gör så här:

Börja med att rensa dina bär eller din frukt och kärna ur om du till exempel använder plommon i din marmelad. Finfördela bären/frukten i mindre delar med en kniv eller en mixer och blanda tillsammans med socker i en stor kastrull. Tillsätt vatten.

Koka marmeladen under omrörning i 15 minuter. Skumma marmeladen och låt svalna. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras bäst i kylen för maximal hållbarhet. Vill du krydda till din marmelad kan du med fördel koka med lite finhackad.


Göra egen äppelmust

Att göra egen äppelmust är enkelt. Ett sätt är att skala äpplena och riva dem med rivjärn. Sedan kan du pressa ut saften genom en finmaskig sil. Har du mycket äpplen i trädgården kan du lämna kassarna till ett musteri så hjälper de dig. Foto: Lovisa Back

Tips: Få dina äpplen mustade

Vill du göra must på dina plockade äpplen finns många mysterier som med glädje tar emot dina äpplen och hjälper dig. Ofta behöver du ha mellan 20 och 50 kilo äpplen, cirka fyra kassar, för att mysterierna ska ta emot dina äpplen. 10 kilo äpplen brukar ge runt fem liter äppelmust.

Vill du hellre testa att musta själv finns det ett superenkelt sätt. Skala dina äpplen och riv dem med ett rivjärn. Pressa sedan ut äppelsaften med hjälp av en trådsil så får du en smakrik must som passar lika bra till frukost som lunch och middag. Tänk på att färskpressad äppelmust börjar jäsa inom tre dagar så drick snart!

Fler tips på goda recept

Mumsig morotsmarmelad

Kryddig tomatchutney

Sötstark chilimarmelad

Foto toppbild: Klas Sjöberg

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.