en blogg från Nelson Garden
Recept
Gör eget chilisalt med örter och vitlök
Publicerat: 2017-09-13

Gör ditt eget chilisalt – två recept

Vi är många som odlar egen chili hemma i växthuset eller på fönsterbrädan. Vad ska du göra med skörden nu när chilifrukterna mognar? Du kan exempelvis prova ett hett och smakrikt chilisalt!

Att göra chilisalt på egenodlade chilifrukter från dina egna odlingar är både användbart och väldigt enkelt. Med tanke på de olika chilisorternas varierande hetta och karaktär är det lätt att göra ett salt som passar just din smak. Blanda också ner dina favoritkryddor i saltet så blir slutresultatet himmelskt. Du kan helt enkelt inte misslyckas!

Eget chilisalt med örter

Foto: Jonas Larsson

Björn Johansson är en riktig chilientusiast och älskar att både odla och förädla sina chilifrukter. Här bjuder han på ett riktigt gott och hett chilisalt från sin bok ‘Älska chili’, chilisalt med örter och vitlök. Du får också ytterligare ett recept på chilisalt med koriander och persilja, där du istället för att torka saltet i ugnen gör det i rumstemperatur. Recepten kan varieras i det oändliga med de kryddor som du har hemma. Lycka till!

Chilisalt med örter och vitlök

Ingredienser:

2 chili-frukter
2 dl havssalt eller flingsalt
1–2 matskedar oregano (hackad färsk eller torkad)
2 klyftor vitlök

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 60 grader. Mixa eller mortla ingredienserna. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg den mixade/mortlade blandingen på pappret.
2. Torka nu chilisaltet i ugnen i minst 60 min till dess örterna och chilin i saltet är helt torra. Rör om då och då under tiden så att ingen av örterna bränns.
3. När saltet är helt torrt så tar du ut det ur ugnen och låter det svalna. Häll upp i små rengjorda glasburkar.

Njut av chilisaltet i olika maträtter. Låt en burk stå framme på bordet när du serverar kött, pasta eller pizza. Att ge bort en liten burk med hemmagjort chilisalt är dessutom en jättefin present.

Chilisalt med koriander och persilja

Ingredienser:

2 chilifrukter, minst medelstark
2 dl havssalt eller flingsalt
En näve färsk koriander
En näve färsk persilja

Gör så här

1. Finhacka chilin, gärna med en stavmixer eller en matberedare.
2. Finhacka örterna.
3. Morta chili- och örthacket tillsammans med salt.
4. Lägg blandningen på lite hushållspapper på ett fat.
5. Placera fatet på en rumstempererad, torr plats i några dagar. Rör om med en liten sked titt som tätt. När allt, inklusive chilihacket, är kruttorr är saltet klart. Häll upp i en glasburk.

Läs mer om chili:

Reportage: 200 olika chilisorter i ett och samma växthus

Expertråd: Förvara din skörd på bästa sätt

Scoville – så mäts hettan i chili

Hett och lätt att odla chili

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken är din höstlöksfavorit?

Loading ... Loading ...