en blogg från Nelson Garden
Recept
Chilifudge Foto: Anna Lindeqvist och Annika Christensen
Publicerat: 2017-12-07

Annas chilifudge

Juletid är godistid, och visst kan du låta dina egenodlade grönsaker och kryddor spela en roll i julbaket! Här delar vår hortonom och odlarvän Anna med sig av sitt recept på chilifudge.

Med sin mustiga chokladsmak och ett sting av chili är den här fudge en perfekt munsbit till kaffet i juletider. Receptet kommer från vår hortonom och fröexpert Anna Lindeqvist. Hon tipsar även om chilisorten ’Hot Lemon’ som har en lätt smak av citron, men givetvis kan du använda den chilisort du har tillgänglig.

Ingedienser

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
Torkad chili, exempelvis av sorten ’Hot Lemon’
150 g choklad
50 g smör
1 msk honung

Så här gör du

Koka ihop grädde, socker och sirap till 120 grader. Låt din torkade chili koka med i fudge, men smaka av då och då för att kontrollera så att det inte blir för starkt. Du väljer själv hur het du vill att fudge ska bli!

När smeten nått 120 grader, stäng av plattan och rör ner chokladen, smöret och honungen. Anna använde en choklad med hög kakaohalt, och tipsar om att det även finns choklad som redan ör smaksatt med chili för den som önskar ännu mer chilismak.

Häll upp smeten i en form som är cirka 15×20 cm. Strö över chilisalt eller bara flingsalt. Skär upp i skivor, lägg i en burk och julpresenten är fixad!

För alla

Vi provade att göra receptet på kokosgrädde, kokosolja och mjölkfri choklad. Den blev kanske något lösare, men det fungerade fint!

Heta lästips:

Gör ditt eget chilisalt

Torka chili – njutning året om

Förodla chili i december

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.