Varm rotfruktssallad med vintersmak
Rotfrukter är fenomenala – lätta att odla och med en lagringsförmåga utan dess like. I en rotfruktssallad med säsongens smaker som apelsin, senap och kummin blir även en trött morot redo för julens festmåltider.
Varm rotfruktssallad
Ger ca 4 portioner
2 gula lökar
3 morötter
3 palsternackor
200 g kålrot
kallpressad rapsolja
1 msk råsocker
1 apelsin, finrivet skal och saft
1 msk senapsfrö
1 msk kumminfrö
flingsalt
nymald svartpeppar
1 knippe slätbladig persilja (eller någon av dina favoritkryddor)
Gör så här:
Skala och strimla löken. Skala och tärna rotfrukterna grovt. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och lägg dem och löken i en stor stekpanna tillsammans med lite rapsolja, råsocker, apelsin, senapsfrö och kumminfrö. Fräs rotfrukterna så att de blir riktigt varma, ta pannan av plattan. Salta och peppra. Blanda i grovhackade örter, lägg upp på fat eller tallrik. Servera direkt.