en blogg från Nelson Garden
Recept
Squashrosor, pickad kålrabbi, bondbönsröra. Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2019-11-26

Recept: Squashrosor med bondbönsröra och picklade kålrabbi

Hos Ekoforia i Perstorp både odlas och tillagas grönsaker med vördnad för Moder Jord. Här bjuder Rikard Danielsson på recept för en komplett måltid!

Squashrosor

Du behöver:

1 stor squash
1 msk honung
1 msk valnötter

Rödbetsfyllning
1 stor rödbeta
3–4 jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1 chèvreost (kan uteslutas eller ersättas med mjölkfritt alternativ)
2–5 shiitakesvampar

Gör så här:

  1. Hyvla squashen tunt med en osthyvel eller mandolin.
  2. Skala, dela och koka rödbetorna mjuka. Ju mindre bitar, desto snabbare går det.
  3. Skala och stek jordärtskockorna tillsammans med vitlök tills de blivit mjuka. Skiva shiitakesvampen och vänd ner mot slutet. Svampen behöver bara få lite färg.
  4. Mixa rödbetsbitar och jordärtskocksfräset till en slät röra. Tillsätt chèvreosten och mixa lite till.
  5. Bred ut rödbetsröran på dina squashrämsor och rulla ihop. Ställ rullarna i en smord form. Baka i ungen tills de har fått färg, ca 20 minuter i 200 grader.
  6. Toppa squashrosorna med honung och valnötter.

Bondbönskräm

Du behöver:

Ca 20 bondbönsskidor
2 vitlöksklyftor
5 msk kombucha eller vitvinsvinäger
Ca ½ dl vatten
Salt och peppar efter smak
Persilja och morotsblast efter smak

Gör så här:

  1. Ta ut bondbönorna ur sina skidor och stek tillsammans med vitlök tills de blivit lite mjukare.
  2. Mixa bondbönorna med kombucha, vatten och kryddor till en slät röra. Späd med mer vatten vid behov.
Servera gärna squashrosorna med picklade kålrabbi, bondbönsröra, ugnsbakad potatis och gröna blad.

Picklad kålrabbi

Du behöver:

2–3 st kålrabbi
4 dl vatten
4 dl ättika
2 ½ dl socker

Gör så här:

  1. Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i en ren burk.
  2. Koka upp vatten, ättika och socker.
  3. Häll den varma lagen över rättikorna och stäng burken. Låt svalna och gärna stå och dra något dygn innan servering.
Rikard driver tillsammans med Mikaela Ekoforia, där han står för odlandet som sker helt naturligt och med stor kärlek och vördnad inför Moder Jord. 
Utomhusrestaurangen Härligheten står mitt i odlingen, omgiven av de grönsaker som kommer att serveras.

Läs mer om odlingen på ekoforia.se och håll utkik på Facebook efter aktiviteter och öppettider för restaurang Härligheten.

Läs också:

Vad skiljer ekologiska fröer från vanliga fröer?

Skörda egna fröer och bevara mångfalden.

Operation Rädda bina

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.