Recept: Squashrosor med bondbönsröra och picklade kålrabbi
Hos Ekoforia i Perstorp både odlas och tillagas grönsaker med vördnad för Moder Jord. Här bjuder Rikard Danielsson på recept för en komplett måltid!
Squashrosor
Du behöver:
1 stor squash
1 msk honung
1 msk valnötter
Rödbetsfyllning
1 stor rödbeta
3–4 jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1 chèvreost (kan uteslutas eller ersättas med mjölkfritt alternativ)
2–5 shiitakesvampar
Gör så här:
- Hyvla squashen tunt med en osthyvel eller mandolin.
- Skala, dela och koka rödbetorna mjuka. Ju mindre bitar, desto snabbare går det.
- Skala och stek jordärtskockorna tillsammans med vitlök tills de blivit mjuka. Skiva shiitakesvampen och vänd ner mot slutet. Svampen behöver bara få lite färg.
- Mixa rödbetsbitar och jordärtskocksfräset till en slät röra. Tillsätt chèvreosten och mixa lite till.
- Bred ut rödbetsröran på dina squashrämsor och rulla ihop. Ställ rullarna i en smord form. Baka i ungen tills de har fått färg, ca 20 minuter i 200 grader.
- Toppa squashrosorna med honung och valnötter.
Bondbönskräm
Du behöver:
Ca 20 bondbönsskidor
2 vitlöksklyftor
5 msk kombucha eller vitvinsvinäger
Ca ½ dl vatten
Salt och peppar efter smak
Persilja och morotsblast efter smak
Gör så här:
- Ta ut bondbönorna ur sina skidor och stek tillsammans med vitlök tills de blivit lite mjukare.
- Mixa bondbönorna med kombucha, vatten och kryddor till en slät röra. Späd med mer vatten vid behov.
Picklad kålrabbi
Du behöver:
2–3 st kålrabbi
4 dl vatten
4 dl ättika
2 ½ dl socker
Gör så här:
- Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i en ren burk.
- Koka upp vatten, ättika och socker.
- Häll den varma lagen över rättikorna och stäng burken. Låt svalna och gärna stå och dra något dygn innan servering.
Läs mer om odlingen på ekoforia.se och håll utkik på Facebook efter aktiviteter och öppettider för restaurang Härligheten.
Läs också:
Vad skiljer ekologiska fröer från vanliga fröer?