en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Mikcro Leaf Pak Choi 'Red Wizard' och groddar Linsmix från Nelson Garden. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-12-27

Groddar eller mikroblad – vilket ska jag välja?

Nyfiken på att odla din egen mat hemma i köksfönstret? Brist på tålamod eller utrymme för en stor grönsaksodling? Prova groddar eller mikroblad!

Både groddning och odling av skott (kallas även mikroblad) är metoder som gör det enkelt att odla sina egna grönsaker på liten yta. Det går dessutom snabbt och kräver inte särskilt mycket kunskap, redskap eller tid.

Torra fröer är fulla med näring som dessvärre är svåra för oss att ta upp. När fröet börjar växa öppnar det däremot upp sitt skyddande skal och fler näringsämnen blir tillgängliga även för oss. Både groddar och skott är riktig supermat.

Oavsett vilken metod du väljer kan du odla krispiga och goda grönsaker som är fullproppade med nyttigheter – året om! 

Låt linsgroddarna göra din sallad lite matigare! Foto: Lovisa Back

Låt linsgroddarna göra din sallad lite matigare! Foto: Lovisa Back

Groddar

Frön och vatten är egentligen allt som krävs för att börja grodda. En grodd börjar utvecklas när fröet får tillgång till vatten, syre och en behaglig temperatur. Du kan grodda i en sil, en burk (använd ett finmaskigt nät för att hälla bort överflödigt vatten) eller en särskild groddbox. De flesta fröer blir klara på 5–10 dagar och håller ungefär 5 dagar i kylskåpet.

För dig som är borta längre perioder kan det vara svårt att grodda med bra resultat eftersom fröerna behöver sköljas åtminstone två gånger per dag. Det är viktigt att skölja dem regelbundet för att hålla dem fuktiga och fräscha. En odling i jord är lite mer förlåtande och kan klara sig några dagar utan vatten.

Groddarna behöver däremot inget ljus, snarare tvärt om! Det är således perfekta att odla under vinterhalvåret.

Olika fröer ger olika groddar sett till både smak och konsistens. Linsgroddar är exempelvis milda, knapriga och matiga! Fänkålsgroddar är inte lika mättande men bidrar istället med en pigg anissmak till din måltid. Vilken blir din favorit?

Alfalfagroddar har mild smak och ger väldigt mycket för liten insats – en enda matsked ger en halv liter groddar. Foto: Lovisa Back

Alfalfagroddar har mild smak och ger väldigt mycket för liten insats – en enda matsked ger en halv liter groddar. Foto: Lovisa Back

Bra sorter att grodda

Alfalfa
Broccoli
Fänkål
Rättika
Smörgåskrasse
Rädisa
Senapsfrö
Linser

Du kan också prova med…

Rödbeta
Purjo
Grönkål
Ärtor

Här kan du läsa om hur du odlar groddar.

Micro Leaf 3-box låter dig odla flera sorter – eller samma sort i flera omgångar för att alltid ha någonting redo att skörda. Foto: Annika Christensen

Micro Leaf 3-box låter dig odla flera sorter – eller samma sort i flera omgångar för att alltid ha någonting redo att skörda.
Foto: Annika Christensen

Micro Leaf

Mikroblad är små gröna skott och blad som ofta kallas för sitt engelska namn micro greens. Det är den snabbade och enklaste sättet att odla bladgrönsaker på. Skotten går att skörda efter bara ett par veckor.

Det tar lite längre tid än att grodda och behöver någonting att växa i. Får de för lite ljus, vilket kan vara ett problem under vintern, blir det inte lika frodiga som om de skulle kunna bli. Med hjälp av växtbelysning kan dina skott växa både snabbare och bättre.

Till skillnad från groddarna – som behöver sköljas ett par gånger per dag – behöver du inte vattna din skottodling varje dag. Eftersom du oftast odlar i ett ganska tunt lager jord är det dock bra att se över hur de mår med ett par dagars mellanrum. Odlar du precis ovanför ett varmt element kan du behöva vattna oftare.

Flera av våra Micro Leaf går att skörda flera gånger om! Om du dessutom skämmer bort din skottodling med lite näring efter första skörden kommer de att ha gott om energi för att växa vidare!

Koriander passar utmärkt att odla som småblad hemma i köket. Foto: Annika Christensen

Koriander passar utmärkt att odla som småblad hemma i köket. Foto: Annika Christensen

Bra sorter att odla som mikroblad

Bladrädisa
Bladsarepta
Bondböna
Grönkål
Gurkört
Koriander
Pak Choi
Salladskrasse
Solros

Ärta

Du kan också prova med…

Alla sorters kål! Rödkål, broccoli, tatsoi – alla kålsorter kan du så och skörda som småblad.

Här kan du läsa om hur du odlar mikroblad.

Odla skott utan jord

En del fröer går fint att odla till små skott helt utan jord. Den klassiska smörgåskrassen är ett exempel på fröer du kan så på hushållspapper eller bomull för att efter bara några dagar skörda finfint kryddgrönt till dina smörgårsar.

Broccoli
Smörgåskrasse
Rädisa

Läs också:

Odla utan jord

Odla kryddor i köket

Groddar, skott och mikrogrönt – intervju med Lina Wallentinson

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.