en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Växtbelysning Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2017-12-19

Belysningsskolan del 2 – hur väljer jag växtbelysning?

Vi vet att det naturliga ljuset inte räcker till under vintern. Spelar det någon roll vilken lampa du hänger över dina sådder och övervintrade plantor? Här sammanfattar vi vad som är bra att tänka på när du tänder lyset.

I första delen av belysningsskolan kunde vi konstatera att en inomhusodling – från sådder till övervintrade plantor – behöver extra ljus under vintern. I andra delen tittar vi närmare på vilken belysning du bör välja och hur du använder den.

Odla mikroblad och skörda egenodlade grönsaker hela vintern. Foto: Markus Danielsson

Odla mikroblad och skörda egenodlade grönsaker hela vintern. Foto: Markus Danielsson

Typ av lampa och ljusets placering

Eftersom naturligt dagsljus är allra bäst, bör din växtbelysning kunna efterlikna detta i så stor utsträckning som möjligt. En vanlig glödlampa, som förvisso inte finns i handeln längre, räcker inte. Eftersom glödlampan avger mycket värme behöver den hänga en bit ifrån växten och då blir ljuset för svagt. Det är alltså slöseri med energi.

För att använda din växtbelysning effektivt bör den lysa nära och riktat mot växten. Syftet är att så stor del av ljuset som möjligt ska träffa och tas upp av plantornas bladverk. Dagens LED-lampor avger, jämfört med dåtidens glödlampor, relativt lite värme och kan därför placeras nära växten. Det är då bra att kunna justera höjden på själva lampan eller lysröret. Ungefär 10–15 cm brukar vara lagom.

Valet mellan ljusramp/lysrör eller punktbelysning beror främst på hur stor yta din odling täcker och vilka möjligheter du har att fästa belysningen.

Välj lampa och placera den så att så att så mycket av ljuset träffar så mycket av plantan som möjligt. Foto: Markus Danielsson

Välj lampa och placera den så att så att så mycket av ljuset träffar så mycket av plantan som möjligt. Foto: Markus Danielsson

När ska lampan vara tänd?

Det som spelar störst roll för din växt är hur mycket ljus den får per dygn. Ju starkare belysning, desto kortare period behöver lampan vara tänd. Ju svagare belysning, desto längre bör lampan vara tänd. Det är inte nödvändigtvis så att mer ljus ger bättre tillväxt. Plantan behöver också få chansen att återhämta sig.

För hobbyodlaren är det inte nödvändigt att räkna på hur länge din belysning behöver vara igång. Bra riktvärden kan vara att växter som övervintras inomhus behöver ljus minst 8–10 timmar, gärna mer. För frösådder och sticklingar brukar 12–16 timmar anses vara lagom. Det är alltså en bra idé att koppla en timer till din växtbelysning. Om dina plantor står i ett fönster där ljusinsläppet under dagen är bra, så är det dessutom smart att låta den vara släckt en stund mitt på dagen. På så sätt värnar du både om miljön och plånboken.

Sambandet mellan ljus och värme

Många fröer vill ha värme för att gro. Rumstemperatur brukar räcka, men för extra fart på sådden kan en värmematta användas. När plantan väl vuxit upp trivs den dock bättre i lite svalare temperatur, kanske till och med lite svalare än vad du tycker är en behaglig inomhustemperatur. Grundprincipen är att ju varmare växten har det, desto mer ljus måste den ha för att inte bli ranglig.

Våra ögon och växternas blad uppfattar inte ljus på samma sätt.

Våra ögon och växternas blad uppfattar inte ljus på samma sätt.

Hur mäter vi ljus?

När du står i trädgårdshandeln och jämför belysning som är till för just odling, kommer du se att en del mätvärden skiljer sig åt. Ljus går att mäta på många olika vis och det är en djungel att ta sig igenom alla värden som står på förpackningen. Ingen information är i sig onödig, men vad som är relevant för just dig styrs av vad du ska använda informationen till.

Mikromol (μmol) per kvadratmeter och sekund anses vara det bästa måttet för att mäta hur lämpligt en belysning är för växter. Måttet anger hur mycket ljus som träffar en viss yta av växten varje sekund. Hur många μmol per kvadratmeter och sekund som en lampa ger beror då alltså på avståndet mellan lampa och planta, inte enbart lampans kapacitet.

Lumen anger det totala ljusflödet från din belysning – åt alla riktningar. Lux anger i sin tur ljusets intensitet, alltså lumen per kvadratmeter. Dessa enheter är anpassat efter det mänskliga ögas känslighet. De mäter alltså inte balansen och intensiteten för det ljus som växterna reagerar mest på.

Kelvingrader (K) anger färgtemperaturen och är även det ett mått som är anpassat efter det ljus som vi ser med våra ögon. Ett högt värde går mot blåaktiga toner medan ett lågt ger rödaktiga. Generellt går det dock att säga att ett högre gradtal är bättre lämpat för växtbelysning.

Watt (W) har ingenting med ljuset i sig att göra utan mäter hur mycket elektricitet som din lampa drar – alltså lampans effekt. Ett höge W innebär således att belysningen drar mer elektricitet. Det kan – men behöver inte – betyda att växtlampan med det högre wattalet ger mer ljus.

Källa: Bergstrand, Karl-Johan. 2015. Modern växthusbelysning. ISBN: 978-9-576-8910-8

Läs mer om växtbelysning:

5 tips om växtbelysning och inomhusodling

Odla inomhus mitt i vintern

Odla mikroblad i omgångar

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.