en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Bondbönor går att odla och skörda som skott, ute som inne, året om! Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-02-08

Flera skördar mikroblad

Mikroblad ger stor skörd på liten yta. Om de dessutom odlas och skördas på ett sådant sätt att du kan skörda flera gånger om blir det mångdubbelt med mat.

Bondbönor, ärtor liksom frön från salladskrasse, koriander och pak choi ger goda mikroblad som fiffigt nog kan skördas flera gånger om. Med andra ord kan du sätta fröer i jorden en gång för att sedan njuta av två, tre kanske till och med fyra skördar från samma sådd.

Grundregeln är enkel: ju längre dina plantor ska växa i ett tråg desto mer jord, vatten och näring kommer de att behöva. De behöver alltså tillräckligt med utrymme för att kunna utveckla sitt rotsystem samt påfyllning av näring, när den första näringen har tagit slut. 

Odlingstråg

Frön till små gröna blad kräver inte mycket för att gro. Ska de kunna utveckla rotsystem som gör att de orkar leva länge behöver de dock tillräckligt mycket jord. Generellt kräver större frön djupare jord. Ett odlingstråg med 10 cm jord ger gott om utrymme för de flesta fröer som du kan odla som mikroblad. Även stora bondbönor växer på bra i decimeterdjup jord och kan ge flera skördar. Vill du maxa din skörd av bondböneskott är det dock en bra idé att ha runt 15 cm jord.

Precis som andra växter är det viktigt att det finns hål i botten av ditt odlingstråg. Då kan överskottsvatten rinna ut. Glöm inte att ställa tråget på någonting som kan fånga upp vattnet.

I ett odlingstråg med tre fack kan du så och skörda i omgångar. Foto: Annika Christensen

I ett odlingstråg med tre fack kan du så och skörda i omgångar. Foto: Annika Christensen

Skörda smart

Om du klipper av skotten precis ovanför det första bladparet så ger du dina mikroblad möjligheten att växa vidare. Undvik därför att klippa av dem ända nere vid jordytan.

Vill du kunna skörda under tiden som din nyskördade odling växer till sig på nytt så är det fiffigt att ha flera tråg igång samtidigt. Genom att så trågen med ett par veckors mellanrum, blir de skördeklara om varandra. Har du ett stort tråg eller ett tråg med flera fack kan du också dela upp din sådd.

Ordentligt med jord ger dina Micro Leaf goda förutsättningar att växa. Foto: Annika Christensen

Ordentligt med jord ger dina Micro Leaf goda förutsättningar att växa. Foto: Annika Christensen

Vatten, näring och ljus

När du har skördat en omgång har dina mikroblad sannolikt använt all näring som fanns i jorden du sådde i. Tillsätt därför lite flytande näring när du vattnar.

Under vinterhalvåret är det svårt att tillgodose dina mikroblad med tillräckligt mycket naturligt ljus. Med växtbelysning kommer de däremot att fortsätta växa och ge betydligt större och starkare blad.

Prova dig fram

Växer dina ärtskott bäst i köksfönstret eller inne i sovrummet? Är verandan den bästa platsen för pak choi? Vad händer om du provar en annan såjord? Det bästa med att odla mikroblad är att det går snabbt – du behöver inte gå i månader och vänta på att se hur det går för din odling (även om det också har sin charm!).

Lycka till!

Mer om Micro Leaf:

Odla mikroblad – steg för steg

Odla mikroblad i omgångar

Micro Leaf – Vinterns bästa energikick

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.