en blogg från Nelson Garden
Recept
somrig-potatissallad
Publicerat: 2016-07-15

Härliga sommarrecept från Farbror Grön

Sommaren har sin alldeles speciella smak. Från den färska potatisen till de fantastiska kryddorna och salladen. Njut av årstiden med hjälp av Farbror Gröns favoritrecept. 

Fabror Gröns riktiga namn är egentligen Johannes Wätterbäck. Tillsammans med Therés Lundén har Johannes bland annat gett ut den prisbelönta köksträdgårdsboken Alla Fingrar Gröna där det både finns fantastiska tips på hur man odlar själv men även tips på härlig mat man kan göra av det man odlat – men också av det som växer vilt i där du bor eller strax intill. Här bjuder Johannes på fem av sina bästa recept:

sommarrecept från fabror grön - ogräspestoOgräspesto

Bakom vårt hyreshus finns ett hav med kirskål, men som tur är håller sig kirskålen enbart där. Vi har länge varit intresserade av att prova att göra något med detta ätbara ogräs. Så en dag plockade vi av de skrynkligaste bladknopparna och gjorde en pesto av dem. Istället för vitlök kan man använda ogräset löktrav.

Ingredienser: 
7,5 dl kirskål
1 pressad vitlöksklyfta eller 1 dl löktrav
Flera dl olivolja
2 nävar finriven parmesanost
1 dl solroskärnor
Salt

Gör så här: Mixa alla ingredienser och späd med olja till önskad konsistens. Häll upp i en glasburk. Avsluta med att hälla lite olivolja överst.

Vinbladsdolmar

Vi testade att skörda blad två gånger från vår baltiska vindruva och det funkade utmärkt. sannerligen är det en lyx att få göra sina egna dolmar. Att många av ingredienserna till fyllningen var hemodlade gjorde lyckan ännu större.

sommarrecept från fabror grön - VinbladsdolmarIngredienser: 
30–40 färga vindruvsblad
2 små paprikor eller chili
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor (pressade eller finhackade)
6 färska och finhackade champinjoner
1 tsk torkad dill eller 1–2 msk färsk dill
1,5 tsk salt
1 dl färsk mynta
2 dl basmatiris
0,5 dl olivolja
3 dl vatten
2 små auberginer (finhackade)
0,5 dl solroskärnor
10 nymornade svartpepparkorn
1 citron
1 skvätt lönnsirap för smaksättning

Gör så här: 
Fyllningen: Skölj riset så att vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag. Fräs den inlackade rödlöken, vitlöken, paprikan och auberginen i olivoljan utan att de får färg. Tillsätt riset, solroskärnorna, svartpepparn och alla örter. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det blir för torrt. Häll sedan på tre deciliter kallt vatten, rör om och låt koka in. Smaksatt med lönnsirap och salt.
Rullning: Skär bort den grövsta bladnerven och varje enskilt vinblad. Klicka på en klick fyllning på det uppochnedvända bladet, vik in båda kanterna och rulla paketet framåt – det ska rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte rullas upp under kokning.

Somrig potatissallad

Tänk att kunna gå till grönsakslandet, hämta sina råvaror och skapa en härlig sommarlunch. Till något grillat blir denna enkla potatissallad perfekt.

Ingredienser: 
800 g färsk potatis
1 knippe dill
1 knippe persilja
Silverlök efter eget tycke
Några stora salladsblad
3–4 msk ljus vinäger (äppelcidervinäger)
1,5 dl oliv- eller rapsolja
2 msk dijonsenap
Örtsalt

Gör så här: 
Borsta potatisen och koka den. Låt potatisen svalna och dela den sedan i mindre bitar i en skål. Tillsätt finhackad lök, dill och persilja. Riv ner salladen i mindre bitar. Blanda vinäger, olja och senap i en skål med salt och häll över potatissalladen. Blanda runt försiktigt, gärna med en slickepott. Smaka av med mer salt om det behövs. Garnera gärna med den ätbara kryddtagetesblomman.

sommarrecept från fabror grön - blåbärskakaBlåbärskaka

En härlig kaka som gör sig bäst med vaniljsås och siktat florsocker på toppen.

Ingredienser: 
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2–2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100–150 g blåbär, frysta
1 tsk potatismjöl
Florsocker att sikta på kakan

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och sockra en pajform. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Rör i socker, ägg, vetemjöl och bakpulver i kastrullen med det smälta smöret. Bred ut smeten i pajformen. Blanda blåbären med potatismjölet. Lägg dem på smeten. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Sikta över florsockret innan servering. Servera gärna med vaniljsås.

sommarrecept från fabror grön - Ostkaka på zucchiniOstkaka på zucchini

En god krämig ostkaka som passar lika bra till kaffet som till efterrätt, här serverad med vispad bräde och hemkokt körsbärssylt.

Ingredienser: 
1 kg zucchini
1 1/4 dl strösocker (det funkar med 1/2 dl socker om du inte vill ha den fullt så söt.
4–5 msk vetemjöl)
20–40 östmandlar (förvällda och rivna)
5 bittermandlar (förvällda och rivna)
5 dl mjölk
4 ägg
1 skvätt salt
Smör att smörja formarna med.

Gör så här: Skala och kärna ur zucchinin. Skär den i 3–4 centimeter stora bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Sila av, låt bitarna svalna och mosa dem sedan. Blanda mjölk, ägg, riven mandel, vetemjöl, salt och den mosade zucchinin. Häll smeten i två ugnsformar för formbröd eller något liknande och grädda dem i en timme i 200 grader. Kakan bör inte bli så hög. 4–7 centimeter är lagom. Smaksätt gärna med kardemumma eller kanel.

Text och Foto: Johannes Wätterbäck och Theres Lundén

Läs också:

Smoothies på groddar och frukt

Smørrebrød med groddar

Krispig aptitretare med groddar och asiatisk touch

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...