en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2017-05-05

Odla lök med fantastisk smak

Att odla lök är något alldeles särskilt. Färskare lök än den du själv plockar upp ur det egna landet går ju knappast att få tag på. Och det märker du verkligen på smaken. Riktigt färsk lök har en mild och härlig smak.

Lök är lättodlat

Vill du prova på att odla lök så är det hög tid nu i maj och det är inte svårt. Lök är lättodlat och kan sättas direkt i jorden utan några större förberedelser. Enklaste sättet att lyckas med egen odling av lök är att köpa värmebehandlad sättlök i trädgårdsbutiken och sätta i trädgårdslandet i rader med ungefär 10–15 cm avstånd mellan varje lök. Det finns flera sorter att välja på – med allt från gul lök, silverlök, röd lök och många andra sorter. I slutet av sommaren kommer du då ha riktigt god och färsk lök att skörda direkt ur trädgårdslandet inför kvällens härliga grillkvällar.

Färskare och godare lök än den du själv odlar och skördar hemma går knappast att få tag på. Foto. Annika Christensen för Nelson Garden.

Njut av egenodlad lök i maten

Om du har möjlighet till några grillkvällar hemma i augusti så njut av den färska, milda löken i en god sallad till det du grillar. Prova även på att lägga några halvor av din egenodlade lök direkt på grillen. Känslan och smaken är oslagbar! Likaså att woka egenodlad lök tillsammans med lite färska kryddor är väldigt gott – just för att färsk lök är så mild i smaken. Och väl värt att prova är även en toast med avokado, varmrökt lax och picklad egenodlad lök på toppen –  makalöst gott.

Odla lök och njut av den milda smaken i sommar.

Ställ woken på grillen i sommar och woka din egenodlade, milda lök tillsammans med färska kryddor direkt från grönsakslandet. Underbart gott. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Så här odlar du din egen lök

Den mest populära sorten att odla är gul lök. Så här enkelt odlar du din egen gullök:

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...