en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
'Uchiki Kuri'
Publicerat: 2017-10-31

Odla pumpa – så väljer du rätt sort

Att odla pumpa är roligt och tacksamt både för dig och barnen. Du kan enkelt följa de stora frukternas tillväxt, vilka du kan både äta och pryda ditt hem med. Vilken sort ska du egentligen välja? Vi hjälper dig att hitta en sort som passar.

Pumpa är en tacksam grönsak att odla själv och finns i många olika varianter. Sorterna ger ofta rikligt med skörd och är både goda och fina att titta på. Är du osäker på vilken sort du ska odla nästa säsong? Passa på att prova några olika sorter under hösten. Du kan exempelvis leta pumpasorter på bondens marknad och smaka dig fram till en favorit som du odlar på egen hand i vår.

Sylta pumpa

Pumpa är inte bara en rolig grönsak att odla utan går också jättebra att äta på många olika sätt. Testa paj, soppa, puré, gratäng eller picklade eller syltad.

Pumpor till paj, soppa och puré

Det finns många olika pumpasorter som passar att odla själv. Med sin söta och smöriga smak passar de bäst i soppor, gratänger, pajer eller ugnsrostade. Testa gärna att kombinera pumpan med chili. Styrkan passar bra som kontrast till det söta.

Ett annat sätt att ta tillvara den förhoppningsvis ganska stora skörden är att pickla eller sylta pumporna.

Vill du ha en sort som du kan sylta eller äta i paj eller soppa så kan du exempelvis välja sommarpumpan ’Long White Bush 2’. Den kan du med fördel skörda när den är ganska liten och skalet fortfarande är tunt. Väntar du tills den är mogen blir skalet hårdare och den kan då lagras i mellan en och två månader, aningen kortare än vinterpumpor.

En annan rolig sort är ’Vegetable Spagetti’ vars trådiga fruktkött kan ätas som spagetti. Koka pumpan hel i 15–20 minuter och njut sedan av fruktköttet som spagetti.

Den ekologiska pumpan ’Uchiki Kuri’ har ett litet fröhus och är en av de godaste sorterna med nötig, söt och lite smörig smak. Denna sorten har blivit vanlig och är ofta enkel att få tag på i butik. Sorten är dock mycket lätt att lyckas med hemma i sin odling och definitivt värd att odla själv.

'Uchiki Kuri'

’Uchiki Kuri’ är en ekologisk pumpa som är en av våra allra godaste sorter.

’Baby Bear’ är en annan pumpa som är god att äta och som väger ungefär ett kilo när den är mogen. Den blir helt trådfri, till skillnad mot många andra sorter, och är supergod i paj, puré eller soppa. Varje planta kan ge 6–8 frukter.

Jättepumpan ’Gele Reuzen’ Kan bli rejält stor och en frukt kan gott och väl räcka till både paj, gratäng och puré. Frukterna blir plattrunda och gula och växer snabbt. Vill du ha riktigt stora pumpor, bör du satsa på att låta en eller två frukter sitta kvar på varje planta.

Tips: Pumpafröna är supergoda att äta och innehåller en del protein och zink. De kan rostas, hackas och strös över sallader eller används i bakverk och bröd.

Pumpor för lagring

De flesta vinterpumporna med bra lagringsegenskaper smakar ganska lika men skiljer sig både i färg och storlek. Pumpor får ett hårt skal som gör dem lagringsdugliga. Skörda dem då riktigt mogna och förvara dem i rumstemperatur. Göm inte undan dem under lagringen utan lägg fram dem som fina höstdekorationer.

’Delica’ F1 är en av våra bäst lagringsvänliga pumpasorter och kan lagras i 3–4 månader. Varje planta ger
3–6 frukter med nötig smak och krämigt fruktkött. Texturen påminner lite om sötpotatis och passar alldeles utmärkt till puré eller paj.

Odla för Halloween

Vill du odla pumpor för Halloween nästa år ska du definitivt se till att få ner några fröer av sorten ’Tom Fox’ i jorden i vår. Pumporna kan bli upp emot 8 kilo tunga och är både goda att äta i desserter och soppar och att karva roliga eller läskiga ansikten ur.

Odla egna prydnadspumpor

Prydnadspumpor

Prydnadspumpa mix ger blandade sorters prydnadspumpor och är inte särskilt god att äta men är desto roligare att använda i dukning eller som dekoration i ett fönster eller på en bokhylla.

’Turk’s Turban’ är desto godare att äta – med en söt och lite nötig smak – men är även den vanligast att dekorera med.

Läs mer om pumpor och förvaring

Video: Gör egna pumpalyktor

Marknadstider för odlarvänner

Anders Stålhand – en nyfiken trädgårdsmästare

Syrade grönsaker – expertens tips

Lär dig att torka chili

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...