en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Publicerat: 2017-05-03

Såband ger rätt avstånd mellan grönsakerna

Med hjälp av såband får du rätt avstånd mellan fröerna du sår redan från början. Du slipper därmed också att gallra och dina grönsaksplantor får chansen att utvecklas på bästa sätt. Det är inte dumt heller att ha fina och jämna rader i grönsakslandet eller pallkragen.

Såband är en enkel och praktisk lösning för odlingsentustasien som vill ha rätt avstånd mellan grönsakerna redan vid sådden. Du slipper alltså arbetet med att gallra när grönsakerna väl börjat titta upp ur jorden. Och du ”slösar” därmed heller inte på dina fröer och sår inget i onödan som sedan måste rensas bort. Tycker du om prydliga rader av till exempel dill, morötter och rädisor i trädgården eller pallkragen är såband värt att prova på.

De enkla banden med fröer köper du i vanliga fröpåsar som är försedda med en såbandssymbol. I påsarna finns ett förmultningsbart band som är försett med frön placerade med rätt avstånd från varandra.

Många frön är dessutom väldigt små och svåra att handskas med när man ska direktså ute i trädgårdslandet. Detta är ännu en anledning till att prova att så med hjälp av såband.


Så här sår du med såband

En såfåra för ett såband1. Gör en två centimeter djup fåra i jorden.

Såband för raka odlingsrader2. Riv av en remsa av såbandet. Innan du placerar remsan i såfåran är det viktigt att vattna ordentligt. Det ger fröna fukten de behöver för att gro och gör dessutom så att såbandet fäster lättare när du lägger ner det i fåran.

Såband med rädisor i jorden3. Vattna noga igen innan du täcker såbandet med en centimeter jord. När du täckt såbandet med jord vattnar du ytterligare en gång.

Såband som sticker upp ur jorden4. Det är jätteviktigt att inga ändar sticker upp när du täckt såbandet med jord. Då är risken stor att fåglarna drar upp bandet och mumsar i sig fröna. Ser det ut som på bilden ovan ska du alltså se till att täcka änden på såbandet ordentligt med jord. Du kan även lägga en sten över, precis där du täckt över änden, för att vara ännu mer på den säkra sidan.

Såband med rädisor under fiberduk5. Håll sådden fuktig och täck gärna sådden med fiberduk så att fröna får idealiska förutsättningar och gro och börja växa. Att täcka sådden med fiberduk är förstås en god idé oavsett om du sår med såband eller inte.


Det finns såband för alla smaker

Många av våra största favoritgrönsaker går att så med såband. Du som älskar nyskördade kryddor i maten under sommaren kan till exempel njuta av radvis med koriander, dill och persilja. Vill du testa rotfrukter kan du med fördel välja såband med sommarmorötter, vintermorötter eller kanske rödbetor.

Sen finns givetvis rädisor och olika typer av sallat att odla med hjälp av såband. Rädisor och sallad kan du dessutom så i flera omgångar med ett par veckors mellanrum. Då får du ständig tillgång på skördeklara läckerheter under många, många veckor på sommaren och senhösten. Men rädisor blir som godast när de sås i omgångar på våren eller sensommaren. Sår du rädisor mitt i sommaren är risken stor att de blir torra och starka i smaken.

Ruccola och asiatisk kål är två andra favoriter som du verkligen inte får missa och som kan sås i omgångar under hela våren och sommaren. Här kan du kika på hela sortimentet av såband.

Skördade morötter i perfekta rader

Morötterna utvecklas väl när de får växa med rätt avstånd redan från början. På  bilden krispiga och lagom tjocka sommarmorötter. Foto: Anna Forslund för Nelson Garden.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.