en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Publicerat: 2017-02-15

Odla tomater: 4 tips för att lyckas

Att odla tomater behöver inte vara särskilt svårt eller ta mycket plats. Varken växthus eller trädgård är nödvändigt. Väljer du kruktomater går de nämligen att odla i fönstret eller på balkongen. Att kunna njuta av en solmogen tomat direkt från plantan är oslagbart! Varför inte prova att starta från frö?

1. Välj tomatsort efter hur mycket plats du har

Vill du odla tomater men har ont om plats så är kruktomater eller busktomater ett bra val. De kan växa  i en kruka i ett fönster eller på balkongen också när de vuxit till fullstora tomatplantor. Ampeltomater är också ett  bra alternativ om du har begränsat med utrymme. Har du stor plats och kanske till och med växthus så kan du förstås även välja högväxande tomatsorter. Då behöver plantorna rejäla krukor när de börjar växa till sig. De behöver även bindas upp. Fördelen är att du kan få ännu större skörd och har ännu fler tomatsorter att välja mellan.

Både höga- och låga tomater går att odla i kruka. De små klarar sig i en mindre. Foto: Anna Lindeqvist

Både höga- och låga tomater går att odla i kruka. De små klarar sig i en mindre. Foto: Anna Lindeqvist

2. Förså tomatfröerna inomhus

Börja förodla tomaterna inomhus under mars eller april i ett litet minidrivhus med såjord. Bra minidrivhus för tomatodling är exempelvis Rootmaster eller pluggbox som får plats i de flesta fönsterkarmar. Det går också att så direkt i mindre krukor, men det kan vara lite svårare att hålla bra fuktighet i jorden. För att hålla kvar fukten kan du trä över plastfolie eller en plastpåse. Glöm inte lufthålen.

Vill du komma ingång extra snabbt och enkelt med din tomatodling så är försådda pluggar som Easy-to-Grow ett smidigt alternativ. Fröerna ligger redan på plats i komposterbart växtfiber där de ska gro. Förpackningen fungerar dessutom som minidrivhus och tar extremt liten plats. Det enda du behöver göra är att vattna! Här kan du läsa mer om att odla från Easy to Grow.

Oavsett om du väljer försådda pluggar eller att så frön själv, är det viktigt att hålla sådden fuktig. Låt tomaterna stå ganska varmt tills de börjar gro. Har du golvvärme eller en fönsterbräda ovanför ett element är det bra att ställa sådden där. Det finns också värmemattor för just odling. Innan tomaterna kommit upp behöver de inget ljus – bara värme och som vatten. Lyft lite på mindrivhusets lock någon gång om dagen så att luft kommer in.

När du ser att tomatplantan börjar komma upp – då är det viktigt att plantan får mycket ljus. Ett ljust fönster brukar duga gott om vi är inne i april månad. Plantan behöver inte lika mycket värme när fröet väl har grott. Ljus är däremot särskilt viktigt för att plantan ska trivas och inte bli tunn och ranglig. Har det kommit upp mer än en tomatplanta i varje sådd så klipp bort de svagaste eller plantera om så att det finns en planta i varje kruka. Då blir din tomatplanta starkare. Låt locket vara kvar på minidrivhuset så länge som plantorna får plats under locket.

3. Plantera om tomatplantorna

Easy to Grow Omplantering

Tomatplantor som förodlats med Easy to Grow planteras om i förmultningsbara och djupa Paper Pots med planteringsjord. En djup kruka ger bra plats för plantans rötter att vidareutvecklas. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills dess att du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätter ner i en större kruka med jord. Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre.

Är det fint vårväder så kan du pyssla med omplanteringen utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har. Är det kyligt är det bäst att göra det inomhus. Vi vill undvika att chocka plantorna genom att flytta dem mellan varmt och kallt.

Håll jorden fuktig och tillsätt näring, exempelvis Biobact, efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet.

Har du använt förmultningsbara papperskrukor vid första omplanteringen kan du sätta ner hela papperskrukan i jorden vid nästa flytt. Fortsätt att ge tomatplantan vatten ganska ofta och blanda vattnet med lite flytande näring då och då.

Easy to Grow Minidrivhus med fröpluggar

Omplanteringen är nästan klar. Här kan fyllas på med lite mer jord, hela vägen upp till det nedersta bladparet på plantan. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

4. Vänj din tomatplanta vid livet ute stegvis

När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar. Undvik starkt solljus de första dagarna. Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt alltid bara en tomatplanta i varje kruka. Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs inte tjuvas men på högväxande tomatplantor är det viktigt att ta bort sidoskotten för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna. Mer om hur du tjuvar tomater kan du läsa här.

Högväxande tomater behöver i regel både tjuvas och bindas upp. Foto: Lovisa Back och Anna Lindeqvist

Högväxande tomater behöver i regel både tjuvas och bindas upp. Den svarta tomaten ’Indigo Rose’ och frönyheten ’Tiger’ F1 är båda högväxande tomater. Foto: Lovisa Back och Anna Lindeqvist

Du kanske också är intresserad av:

Gödselskolan

Vattna rätt hela odlingssäsongen

Förvara dina tomater

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...