en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Ringblomma och krasse i sommarstugan. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-06-19

Fröer att ta med till sommarstugan

Oavsett om du är borta en vecka eller en hel sommar är det lockande att kunna skörda under sin semester i sommarstugan. För att hinna skörda grönsaker och njuta av blommor gäller det att välja rätt sort. Här får du några tips!

När vi landar på lantstället vill vi kunna kasta ut fröer som gror snabbt och ger grönsaker som kan skördas snabbt. Ju längre period du stannar, desto mer kan du odla.

Har du möjlighet att så dina plantor redan innan du åker kan du ta med dig plantorna till sommarstugan. Basilika och andra kryddor tar liten plats. Foto: Lovisa Back

Har du möjlighet att så dina plantor redan innan du åker kan du ta med dig plantorna till sommarstugan. Basilika och andra kryddor tar liten plats. Foto: Lovisa Back

För dig som är borta 1 vecka

Har du lyckats hyra eller låna en sommarstuga under en kortare period är det allra bästa om du har krukor med skördeklara plantor att ta med. Sådde du exempelvis basilika tidigare i våras kan du ta med den.

Vill du ändå så – och hinna skörda – under tiden du är i stugan så finns det riktigt snabbväxande mikroblad. Smörgåskrasse är en klassiker som du kan så både på hushållspapper och i jord. Efter bara några dagar kan du skörda smakrikt smörgåspålägg.  …och du glömmer väl inte att ta med dig groddtråget? Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med att grodda.

För dig som är borta 1 månad

Under sommarens varma och ljusa månader finns det en hel del du kan så och hinna skörda. Det är framförallt bladgrönsaker som är snabbväxta men även rädisor och ärtskott. Olika typer av sallat och spenat hinner gro liksom alla sorters kål. De hinner inte bilda några huvuden men bladen kan skördas som plocksallat. Babyblad av kål är dessutom mjälla och goda precis som är, helt utan tillagning.

Även om rödbetorna inte hinner ge några knölar, så kan du alltid äta blasten. Foto: Lovisa Back

Även om rödbetorna inte hinner ge några knölar, så kan du alltid äta blasten. Foto: Lovisa Back

För dig som är borta hela sommaren (2-3 månader)

Bor du i stugan hela sommaren har du betydligt större möjligheter att så och hinna njuta av din skörd. Du kan dessutom direktså sommarblommor som hinner blomma innan då åker hem igen.

Snabbväxande sommarmorötter blir ofta skördeklara på ett par månader och du kan gallra – och därmed skörda blast och minimorötter – betydligt tidigare. Rödbetor, mangold, rädisor, sallat och rucola är några andra grönsaker som du hinner så och skörda om du är i stugan en längre tid.

Bland blommorna kan du prova att så blåklint, atlasblomma, ringblomma, krasse, Prins Gustafs öga, kärleksblomster och mindre solrosor.

Vill du odla blommor för snitt är ringblommor ett bra alternativ. Kanske finns det fleråriga växter på platsen sedan tidigare? Dina buketter blir dessutom vackra och frodiga om du fyller ut med vilda växter. Foto: Lovisa Back

Vill du odla blommor för snitt är ringblommor ett bra alternativ. Kanske finns det fleråriga växter på platsen sedan tidigare? Dina buketter blir dessutom vackra och frodiga om du fyller ut med vilda växter. Foto: Lovisa Back

För dig som åker till och från under hela året

Åker du ut till sommarstugan flera gånger varje sommar och kanske till och med på helger under vår och höst är tiden inget hinder. Det som däremot kan vara lite trixigt är att du inte har någon som ser till dina plantor under perioder då du inte är på plats. För att minska behovet av att vattna kan du till exempel välja att täckodla, vilket du kan läsa mer om här.

De flesta sommarblommor går att direktså och sköter sig i princip själva. Ringblomma, blåklint och vallmo är exempel på blommor där det i stort sätt räcker med att du kastar ut fröerna i rabatten. Förutsättningen är att jorden är tillräckligt näringsrik, att plantorna får tillräckligt med sol och att det regnar då och då. I norrläge, i gruset precis intill husväggen under tak, är med andra ord inte så bra.

Grönsaker är generellt lite kinkigare och behöver oftast passas på lite mer både med vattning och annan typ av omsorg. Rotsaker tar lite tid på sig att växa men är hyfsat självgående och är inte lika vattenkrävande som exempelvis tomater. Även olika sorters kål, till exempel grönkål, vitkål och kålrabbi, kräver minimalt med skötsel. Kryddväxter som gräslök, persilja, dill, oregano, mynta och timjan klarar sig också fint när de väl har vuxit till sig.

Vädrets makter

Ingen sommar är den andra lik. En riktigt varm och torr sommar kräver oftast mer av oss som odlare eftersom det regn som eventuellt kommer inte räcker till. En kallar sommar kan å andra sidan leda till att det går långsamt i trädgårdslandet och att det vi trodde oss hinna skörda på en månad inte ens har kommit halvvägs. Det bästa rådet är därför att våga prova!

Läs också:

När ska jag börja ge näring?

Ogräs – rensa rätt

Odla morötter