en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Förodla tomater - så kommer du igång enkelt och snabbt.
Publicerat: 2017-02-28

Förodla tomater – kom igång snabbt och enkelt med Easy to Grow

Att förodla tomater med Easy to Grow är ett perfekt alternativ för dig som vill komma igång snabbt och enkelt med din tomatodling. De små, smarta förodlingsseten innehåller allt du behöver – tillsätt bara vatten.

Kruktomater, busktomater och ampeltomater är de bästa valen om du har begränsat med odlingsutrymme men älskar att odla och skörda egna solmogna tomater på sommaren. Vill du dessutom komma igång extra snabbt och enkelt är förodlingssetet Easy to Grow en bra lösning. Den smarta förpackningen fungerar som ett minidrivhus och innehåller försådda pluggar av komposterbar kokosfiber, torv och näring. Det enda du behöver tillföra är vatten.

Kom igång med din tomatodling!

Förodla tomater med easy to grow

På bara några veckor växer sig tomatplantorna i Easy to Grow-seten så stora att det är dags för omplantering. Då är det bara att ta hela pluggen och sätta den i en ny kruka, med näringsrik planteringsjord. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

1. Lyft av locket på förpackningen. Ta bort de små klisterskydden som sitter på toppen av varje plugg.

2. Fyll locket med ett par centimeter vatten. Sätt tråget med pluggarna i locket och låt pluggarna suga åt sig av vattnet i ca 5 minuter. Efter det kan du hälla ut överflödigt vatten.

3. Sätt tillbaka locket över pluggarna så att det blir ett litet minidrivhus. Ställ drivhuset på ett fat och vattna vid behov. Pluggarna ska hållas fuktiga. Under tiden som tomatfröerna gror är det viktigt att sådden står varmt, gärna ovanför ett ljummet element eller på ett golv med golvvärme. Värmen innebär förstås att lite extra vatten kan behövas för att pluggarna ska hållas fuktiga.

4. När plantorna tittar upp vill de gärna stå lite svalare. Nu är det också viktigt att plantorna får mycket ljus. Tomatplantor som får tillräckligt med ljus blir kompakta och starka. Tomatplantor som får för lite ljus blir långa och rangliga och därmed också svagare. Om två små tomatplantor tittat fram i varje plugg tar du bort den svagare av dem. Fortsätt sedan att hålla pluggarna fuktiga genom att vattna lite då och då.

5. Plantera om de små plantorna i mindre krukor med planteringsjord efter ungefär tre veckor när de första bladen vuxit fram. På bilden här intill har vi använt fyrkantiga papperskrukor på 6,5 cm i diameter. Du tar helt enkelt hela pluggen och sätter ned den i en kruka med jord (en plugg per kruka). Ett tips är att sätta tomatplantan djupt ner i jorden så att nästan bara bladen på plantan syns ovan jorden. Då bildar tomatplantan nämligen rötter utefter stammen vilket hjälper den att utvecklas bättre.

God näring = fler tomater

För att plantan ska utveckla riktigt många och goda tomater vill den har mycket sol, vatten och näring. Näringsvattna med exemeplvis Biobact tomatnäring. Börja inte med näring för tidigt. Det bästa brukar vara att börja lite försiktig med näringsvattning ca 2 veckor efter första omplanteringen. I gödselskolan kan du läsa mer om olika sätt att ge dina växter näring på.

Välj tomatsort efter utrymme och smak

Vill du att prova att odla tomater med försådda pluggar kan du välja mellan kruktomat, busktomat och ampeltomat beroende på vilken sort du tycker bäst om och vilket odlingsutrymme du har hemma. Alla de här tre är låga sorter som tar lite utrymme. Låga tomatsorter trivs både i  kruka och ampel. Den färdiga plantan behöver en kruka på ca 5–10 liter jord. Vill du hellre odla en hög tomatsort kommer den färdiga plantan att behöva en kruka på minst 20 liter jord. Höga tomatplantor behöver också bindas upp och tjuvas.

Varje set innehåller sex pluggar med två olika sorters tomatfröer. Väljer du exempelvis att prova Easy to Grow kruktomat får du tre pluggar med tomatsorten ’Balkonstar’ och tre pluggar med ’Bitonto’ F1. Väljer du att odla Easy to Grow busktomat får du tre pluggar med ’Red Pear’, en tomatsort med fina, päronformade tomater och tre pluggar med ’Roma’, en klassisk italiensk sort som passar perfekt i sensommarens mustiga pastasås.

Easy to Grow ampeltomat passar perfekt att odla i en ampel eller en hög kruka där den vackra plantan tillåts hänga över kruk-kanten. Den innehåller tre pluggar med den fina gula tomatsorten ’Tumbeling Tom Yellow’ och tre pluggar med den röda ’Gartenperle’. Perfekt för odlaren med begränsad odlingsyta på altanen eller balkongen. Gartenperle har vunnit flera smaktester för sin goda och söta smak.  Även Tumbeling Tom ger mycket söta och goda tomater och det är en  dekorativ sort med många hängande grenar som ger mängder av vackra, gula små tomater.

Du hittar Easy to Grow förodlingsset i de flesta trädgårdsbutiker men också i flera e-butiker.

Läs också:

Odla tomater: 4 tips för att lyckas

Förvara dina tomater

Vattna rätt hela odlingssäsongen

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...