en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Lättodlade grönsaker att direktså
Publicerat: 2017-05-26

8 lättodlade grönsaker att direktså

Att så fröerna direkt ute i landet eller pallkragen passar dig som inte vill eller inte har plats för att förså inomhus. Vissa frön gror dessutom som bäst utomhus! Här ger vi dig tips på lättodlade grönsaker att direktså.

Sallat

Sallat är lätt att lyckas med i såväl trädgårdslandet som i krukor. Du kan skörda smakrika och krispiga blad att lägga på tallriken ända in på hösten. Så ny sallat direkt på växtplatsen varannan vecka så är du garanterad en lång skörd. Passa på att så olika sorter för variation i sommarsalladen.

Lättodlat att direktså - sallat och tagetes

Sallatslandet blir en vacker rabatt om du sår lite blommor tillsammmans med din sallat. Foto: Annika Christensen

Sallatsfrön har svårt att gro om jordtemperaturen når över 20 grader. Så gärna din sallad i april eller maj när jorden fortfarande är ganska sval. Är sommaren kall och regnig kan du direktså sallat i omgångar under hela sommaren. Är det istället en varm och torr sommar kan det vara svårt att få den att gro. Så den då i små krukor på en svalare plats och se till att där finns gott om ljus. När du fått nya små sallatsplantor kan du plantera ut dem i landet eller i pallkragen. Du slipper du dessutom att stå med luckor på platser där du har skördat färdigt.

Det finns många olika sallatsorter att välja mellan, allt från plocksallat och huvudsallat till romansallat och escarolesallat. Vill du veta vilka sorter våra odlingsexperter tycker bäst om? Här tipsar vår hortonom Anna Lindeqvist, vår expert Ulf Fransson och odlingsprofilen Sara Bäckmo på sina sallatsfavoriter.

Sockerärt

Sockerärten är lättodlad och kan sås direkt ute när nätterna är frostfria, ungefär från maj månad och senare längre upp i norr. Att skörda egenodlade baljor är härligt på sommaren. Då smakar de som allra bäst! Dessutom växer nya ärtbaljor fram i takt med att du skördar. Även barn tycker det är kul att odla ärtor. De stora fröna är lätta att så och de är roligt för barnen att kunna gå ute och själva plocka baljor direkt från ärtplantorna.

Ett tips är att så sockerärtor i flera omgångar hela sommaren för att på så vis kunna skörda dem under en längre tid. Lägg fröna i blöt ett par timmar innan sådd. Skörda innan baljorna blir för tjocka. Eftersom baljväxter hjälper till att dra ner och hålla kvar kväve (ett viktigt ämne för växter) i jorden kan du även odla näringskrävande växter som exempelvis squash bredvid dina ärtplantor. Det passar också bra att odla sin squash på sockerärtans plats nästa år.

Läs mer: Trädgårdsmästaren och TV4-profilen Anders Stålhand tycker att sockerärten är perfekt för nybörjaren.

Mangold

mangold_superkrafter

Mangold finns i olika sorter med gula, röda och ljusgröna skaft. Både blad och stjälk går att äta. Skaften är godast tillagade. Stek dem med bladen tillsammans med lite smör och salt.

Mangold är en av våra mest lättodlade grönsaker och går att direktså i omgångar ända in på hösten. Den ger rikligt med goda blad som dessutom är fullproppade med vitaminer. Mangold trivs allra bäst om den direktsås när jorden blivit uppvärmd. Det växer fram nya blad i takt med att du skördar. Mangold trivs lika bra i trädgårdslandet som i pallkrage eller kruka. Den är särskilt god att steka eller ha i en sallad eller i lasagne. Prova att byta ut spenaten i ditt favoritrecept till mangold. Vill du veta mer om hur du lyckas med den här supergrönsaken? Här kan du läsa mer om att odla mangold.

Rädisa

Rädisor är en annan favorit som är lättodlad, snabbt ger skörd och passar bra att odla mellan andra grönsaker som exempelvis squash och kål. Ett tips är att så 5–10 frön per decimeter i en sick-sack-rad, då behövs ingen gallring. Sår du dem tätare behöver du gallra, det vill säga plocka bort en del plantor för att göra plats åt resten. Då kan du passa på att lägga de gallrade, ätbara rädisbladen i din sallad.

Vattna rikligt och täck gärna sådden med fiberduk för att göra det svårare för insekter att angripa småplantorna. Du kan börja direktså dina rädisor så fort jorden går att gräva i och en bit in i augusti. Rädisor trivs bäst i sval och fuktig jord och blir därför lätt små och bittra i smaken under högsommaren. Bäst är det därför att så dem under den svalare våren eller senare i augusti–september när nattemperaturerna sjunker och börjar kyla ned jorden. Gör alltså ett uppehåll i sådden av rädisor mitt på sommaren och sätt nya frön under sensommaren för att kunna skörda på hösten.

Vill du få helt räta rader med rädisor och samtidigt få plantor som hamnar på rätt avstånd ifrån varandra redan från början? Då kan du prova såband med rädisor. Så här enkelt lyckas du med såband!

Lök

Lök är lätt att odla. Välj värmebehandlad sättlök.

Det är fantastiskt gott med nyskördad färsk lök. Foto: Annika Christensen

En riktigt färsk, nyskördad lök smakar underbart. I maj är det perfekt tid att sätta egen lök. Köp värmebehandlad sättlök. Sätt dem i rader eller  grupper med 10–15 centimeter mellan varje lök för att ge dem utrymme att växa. Du kan också sätta dem tätt och gallra goda smålökar allt eftersom de växer till sig under sommaren. Gul lök är en favorit men testa också rödlök, silverlök eller scharlottenlök. Vill du prova flera finns det mixpaket med flera olika sorters lökar.

Lökodlingen ser kanske inte så spännande ut i sin ensamhet. Ett tips är därför att även så lite dill och ringblommor i din lökodlings mellanrum. På så vis får du ut mer av ytan samtidigt som du har något vackert att titta på. Här tipsar vi om hur du kombinerar lök med andra växter i din pallkrage.

Video: Så lyckas du med egen lök

Bönor

När jordtemperaturen når över 15 grader i slutet på maj eller början på juni är det tid att direktså bönor. För att bönor ska växa är det alltså viktigt att jorden är varm. Du kan så dina bönor i trädgårdslan, pallkrage eller till och med i kruka.

Ett säkert tips är att lägga bönfröna mellan två fuktiga wettexdukar. Efter ett par dagar börjar fröna gro och du kan sätta ner de som grott direkt i jorden. Bönor älskar varm och lucker jord. Låt dem växa på en solig och varm plats. 

Bönor kan direktsås när jorden har blivit varm - över 15 grader.

Diretså bönor från mitten av maj eller början av juni när jorden har blivir varm. Foto: Klas Sjöberg

Det finns många sorters bönor att välja mellan och de flesta behöver ett stöd att klättra på. Titta alltså på hur höga plantorna blir när du välj sort så vet du hur högt stöd de kommer att behöva.

Bönor är både smakrika och proteinrika. Du gör dessutom vår värld en tjänst genom att välja bönor som proteinkälla till din måltid. Bönor är ett klimatsmart proteinval – det är en av anledningarna till att 2017 är bönans år!

Bönans år 2017

Vilka bönor väljer du den här säsongen? Skärbönor, brytbönor eller kanske bondbönor? Prova gärna den vackert lilaspräckliga skärbönan ’Merveille de Piemonte’, den är inte bara dramatisk i sitt utseende utan också väldigt god och enkel att lyckas med.

Tips när du sår direkt ute

Kom ihåg att markera var och vilka sorts frön du har sått så att du inte misstar dem för ogräs när de börjar gro. Vattna hellre på morgonen än på kvällen så hinner vätan på ytan av din odling torka upp snabbare, då trivs inte sniglarna lika bra i din odling. Det är på kvällen som flest mördarsniglar är ute. Så ta dig gärna en runda då och rensa bort dem du ser från dina grönsaker. Våra bästa tips mot mördarsniglar hittar du här.

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...