en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Lättodlade grönsaker att direktså
Publicerat: 2017-05-26

8 lättodlade grönsaker att direktså

Att så fröerna direkt ute i landet eller pallkragen passar dig som inte vill förodla eller inte har plats för det. Vissa frön gror dessutom som bäst utomhus. Här ger vi dig tips på lättodlade grönsaker att direktså ute.

Sallat

Sallat är lätt att lyckas med i såväl trädgårdslandet som i pallkrage och krukor. Du kan skörda smakrika och krispiga blad att lägga på tallriken ända in på hösten. Direktså ny sallat varannan vecka så är du garanterad en lång skörd. Så gärna olika sorter för variation i sommarsalladen.

Lättodlat att direktså - sallat och tagetes

Sallatslandet blir nästan som en vacker rabatt om du sår lite blommor tillsammmans med din sallat. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Sallatsfrön har svårt att gro om jordtemperaturen klättrar över 20 grader. Så därför gärna din sallad i april eller maj när jorden ännu inte blivit så varm. Är sommaren kall och regnig kan du passa på att direktså en hel del sallad i omgångar under hela sommaren. Är det istället en väldigt varm och torr sommar så är det ett tips att så salladen i små krukor på svalare plats – men se till att där finns gott om ljus. När du fått nya fina, små sallatsplantor i krukorna kan du sätta ute dem i landet eller i pallkragen där luckor kanske bildats efter att du skördat en del av din andra sallat redan.

Det finns många olika sallatsorter att välja mellan, med allt från plocksallat och huvudsallat till romansallat och escarolesallat. Vill du veta vilka sorter våra odlingsexperter tycker bäst om? Här bjuder vår hortonom Anna Lindeqvist, vår expert Ulf Fransson och odlingsprofilen Sara Bäckmo på sina sallatsfavoriter.

Sockerärt

Sockerärten är väldigt lättodlad och kan sås direkt ute, när nätterna är frostfria, från maj månad och senare. Att skörda egenodlade krispiga och söta baljor är härligt på sommaren. Dessutom växer nya ärtbaljor fram i takt med att du skördar av dem. Även barn tycker det är roligt att odla ärtor. De stora fröna är lätta att så och de är roligt för barnen att kunna gå ute och själva plocka baljor direkt från ärtplantorna.

Ett tips är att så sockerärtor i flera omgångar hela sommaren för att på så vis kunna skörda dem under en längre tid. Lägg fröna i blöt ett par timmar innan sådd. Skörda innan baljorna blir för tjocka. Eftersom baljväxter hjälper till att tillföra kväve och näring i jorden kan du även odla näringskrävande växter som exempelvis squash bredvid dina ärtplantor. Eller odla din squash på sockerärtans plats nästa år.

Läs mer: Trädgårdsmästaren och TV4-profilen Anders Stålhand tycker att sockerärten är perfekt för nybörjaren.

Mangold

mangold_superkrafter

Mangold finns i olika sorter med gula, röda och ljusgröna skaft. Både blad och skaft går att äta. Skaften är godast tillagade. Stek dem med bladen tillsammans med lite smör och salt.

Mangold är en av våra mest lättodlade grönsaker och går att direktså i omgångar ända in på hösten. Den ger rikligt med goda blad som dessutom är fullproppade med vitaminer. Mangold trivs allra bäst om den direktsås när jorden blivit uppvärmd. Det växer dessutom fram nya blad i takt med att du skördar. Mangold trivs lika bra i trädgårdslandet som i pallkrage eller kruka. Den är väldigt god att steka eller ha i en sallad eller i lasagne. Prova att byta ut spenaten i ditt favoritrecept till mangold. Vill du veta mer om hur du lyckas med den här supergrönsaken? Klicka här!

Rädisa

Rädisor är en annan favorit som är lättodlad, ger snabb skörd och passar bra att odla mellan andra grönsaker som exemåelvis squash och kål. Ett tips är att så 5–10 frön per decimeter i sick-sack i en bred rad – då behövs ingen gallring. Sår du dem tätare kan du när du gallrar passa på att lägga de gallrade, ätbara rädisebladen i din sallad. Vattna rikligt och täck gärna sådden med fiberduk för att göra det svårare för insekterna att angripa de tidiga småplantorna. Du kan börja direktså dina rädisor så fort jorden går att bruka och en bit in i augusti. Rädisor trivs bäst i sval och fuktig jord och blir därför lätt små och bittra i smaken under högsommaren. Bäst är det därför att så dem under den svalare våren eller senare i Augusti och September när nattemperaturerna sjunker och börjar kyla ned jorden. Gör alltså ett uppehåll i sådden av rädisor mitt på sommaren och sätt nya frön under sensommaren för att kunna skörda på hösten.

Vill du få helt räta rader med rädisor och samtidigt få plantor som hamnar på rätt avstånd ifrån varandra redan från början? Då kan du testa såband med rädisor. Så här enkelt lyckas du med såband!

Lök

Lök är lätt att odla. Välj värmebehandlad sättlök.

Det är fantastiskt gott med nyskördad färsk lök. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Det är bara genom att odla löken själv som du kan få den riktigt färsk. Och en riktigt färsk, nyskördad lök – den smakar underbart. I maj är det perfekt tid att sätta egen lök. Köp värmebehandlad sättlök. Sätt dem i rader eller i grupper med 10–15 centimeter mellan varje lök för att ge dem utrymme att växa. Eller sätt dem tätt och gallra goda smålökar successivt under sommaren. Gul lök är en favorit men testa gärna också rödlök, silverlök eller scharlottenlök. Eller prova en mix av flera olika sorters lökar. Lökodlingen ser kanske inte så spännande ut. Ett tips är därför att även så lite dill och ringblommor på ytan av lökodlingen. På så vis får du ut mer av ytan samtidigt som du har något fint att titta på. Här tipsar vi om hur du kombinerar lök med andra växter i din pallkrage.

Video: Så lyckas du med egen lök

Bönor

När jordtemperaturen når över 15 grader i slutet på maj eller juni är det tid att direktså dina bönor. För att bönor ska växa är det alltså viktigt att jorden är varm. Du kan så dina bönor i trädgårdsland och pallkrage eller till och med i kruka. Blötlägg fröna ett dygn före sådd. Ett annat tips är att lägga bönfröna mellan två fuktiga wettexdukar. Efter en eller några dagar börjar fröna gro och du kan sätta ned dem som grott direkt i jorden ute. Bönor är en näringsgivande växt som älskar varm och lucker jord. Låt alltså bönorna växa på en solig och varm plats. 

Bönor kan direktsås när jorden har blivit varm - över 15 grader.

Diretså bönor från mitten av maj månad eller början av juni när jorden har blivir varm. Foto: Klas Sjöberg.

Det finns många sorters bönor att välja mellan och de flesta behöver ett stöd att klättra på. Titta alltså på hur höga plantorna blir när du välj sort så vet du hur mycket stöd de kommer att behöva.

Bönor är både smakrika och proteinrika. Du gör dessutom vår värld en tjänst genom att välja bönor som proteinkälla till din måltid, eftersom du därmed kan äta mindre kött. Bönor är alltså klimatsmarta. Det är en av anledningarna till att 2017 är bönans år!

Bönans år 2017

Vilka bönor väljer du den här säsongen? Skärbönor, brytbönor eller kanske bondbönor? Prova gärna den vackert lilaspräckliga skärbönan ‘Merveille de Piemonte’, den är inte bara dramatisk i sitt utseende utan också väldigt god och enkel att lyckas med.

Tips när du sår direkt ute

Kom ihåg att markera var och vilka sorts frön du har sått i landet eller pallkragen så att du inte misstar dem för ogräs när de börjar gro. Vattna hellre på morgonen än på kvällen så hinner vätan på ytan av din odling torka upp snabbare. Då trivs inte sniglarna lika bra i din odling. Det är på kvällen som flest mördarsniglar är ute. Så ta dig gärna en runda då och rensa bort dem du ser från dina grönsaker. Våra bästa tips mot mördarsniglar hittar du här.

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...