en blogg från Nelson Garden
Tips från odlarvänner
Lisa Lemke Foto: Emelie Otterbeck
Publicerat: 2018-07-31

Lisa Lemkes odlingstips

Förutom att vara en hejare på att baka pizzor så skördar hon även framgång i grönsakslandet. Här delar Lisa Lemke med sig av odlingstips och favoriter i grönsaksandet.
Text: Sandra Troedson Foto: Emelie Otterbeck

Lisa Lemkes odlingstips

  1. Tänk på jorden. Jordförbättra och skapa en bra kompost. Det ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med din odling.
  2. Växelodla även i en pallkrage. Odla inte morötter i samma pallkrage år efter år. Det finns bra system att gå efter, så att du inte utarmar jorden.
  3. Har man ont om tid kan man köpa färdigsådda pluggar. Vissa år hinner man helt enkelt inte få ner allt i jorden.
  4. Vi har långa säsonger och det glömmer vi ibland. Så till exempel rädisor i omgångar hela säsongen.
Lisa Lemke använder grönkålen som sallad och mixar den gärna i en smoothie. Foto: Emelie Otterbeck

Lisa Lemke tipsar om att använda grönkålen som sallad eller mixa den i en smoothie. Foto: Emelie Otterbeck

4 favoriter i grönsakslandet

Blomsterkrasse är en tacksam växt som ger mycket skörd. Den fyller ut jättefint i rabatten eller krukan och den har vacker färg och form. Både blommor och blad går att äta. Jag brukar lägga in frökapslarna som kapris – jättegott!

Grönkål använder jag precis som vanlig sallad hela sommaren eller drar ner den i en smoothie, sallad eller pasta. Grönkålen är mycket tålig och den står sig länge och fint under hela säsongen. I södra Sverige kan du låta den stå kvar över vintern. Då växer det upp nya kålrosetter på plantan, dessa kallas spirkål.

Tomater finns i så många olika sorter, färger och former. Man kan odla dem på friland, i kruka eller på balkongen. Det är en tacksam planta och man kan variera tomater i matlagningen i oändlighet.

Squash är så härlig – den ger mycket skörd och jag älskar friterade squashblommor, de väller ut på ett härligt organiskt vis.

Läs också:

Från jord till bord med Lisa Lemke

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.