en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
tjuva-tomater
Publicerat: 2016-06-18

Tjuva dina tomater

Det är viktigt att tjuva tomaterna när sidoskotten börjat växa till sig. Genom att nypa bort sidoskotten sparas all energi och näring till tomaterna. På så vis får du fler och större tomater att njuta av.

För att få så många tomater som möjligt på varje tomatplanta under vår korta, svenska säsong är det viktigt att ge plantan optimala förutsättningar. Det gör du genom att tjuva tomatplantan – det betyder att du tar bort sidoskotten som växer i 45 graders vinkel mellan stam och bladgren (se bilden nere till höger). Tomatplantan får då större kraft till att utveckla tomater, istället för att kraften går åt till att utveckla en för stor mängd grenar och blad.

tjuva-tomaterna

När du tjuvar tomter tar du bort de små nya skotten som växer fram ur vecken mellan tomatgrenar och tomatplantans stam. På så vis får tomatplantan kraft att utveckla fler och större tomater.

Men det är inte alla tomatplantor som ska tjuvas utan enbart de högväxande. Busktomater, dvärgtomater och ampeltomater behöver inte tjuvas eftersom även sidoskotten kommer att hinna utveckla frukt.

Nyp bort de nya sidoskotten

När sidoskotten på de högväxande tomatplantorna har blivit mellan fem och sju centimeter är det hög tid att nypa bort dem. Anledningen till att du väntar så länge är för att du ska se att de nya skotten inte utvecklar en blomklase. Ser du en blomklase så låter du det nya skottet sitta kvar förstås.

På potatisbladiga sorter är avståndet mellan bladparen större vilket gör att du kan vänta tills sidoskotten hunnit bli upp till en dryg decimeter innan du avlägsnar dem.

Du kan också hjälpa tomatplantan på traven genom att ta bort en del av bladmassan när tomatplantan har vuxit färdigt. På så sätt hindrar inte bladen solen från att komma åt de mognande tomaterna. Även gulnande blad längre ner på stammen kan tas bort.

Dessutom är tomaterna i stort behov av solljus, vatten och mycket näring under hela sommaren.

Läs också: 

Odla tomater – 4 sätt att lyckas

Odla i ampel – perfekt när utrymmet är knappt

Mangold – lättodlad och supernyttig

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...