en blogg från Nelson Garden
Odla med barn
ringblomma-i-salladen
Publicerat: 2016-05-20

Tips: Enkelt att odla med barnen

Låt barnen eller barnbarnen få en helt egen liten yta i trädgården där de kan odla själva. Genom att hjälpa barnen att välja rätt frösorter som är lätta att lyckas med, kan ni snart tillsammans se hur sockerärtor, solrosor eller pumpor gror och växer sig stora. 

Ställ gärna fram en stor balja med blomster- eller planteringsjord med några spadar eller jordskopor i så att barnen själva enkelt kan fylla på jord i krukor och kärl och så sina frön. Låt dem exempelvis fylla små plast- eller terrakottakrukor med jord, eller återanvänd gamla yoghurtburkar, flaskor och trasiga leksaker (så länge det finns hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut). Det går förstås också bra att så direkt i landet eller pallkragen.

Gör de enkelt för de små barnen att så utomhus i krukor och kärl. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.

hjälp-barnen-att-odla

Sockerärtor på väg upp!
Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.

För att odlingen ska bli spännande och rolig snarare än tålamodsprövande för de små trädgårdsmästarna är det bra att välja fröer som är lätta att driva upp och som gror och växer snabbt. Solros, ringblommapumpa, blomsterbönakrasse och sockerärtor är jättebra alternativ för barnen och just den krispiga sockerärtan är en extra tacksam grönsak i barnens trädgårdsland.

Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan blir då som ett litet minidrivhus, som kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.

Ska ni så sockerärtor så kan du visa barnen hur man först lägger sockerärtorna i blöt över natten för att de ska gro ännu snabbare (Det är bara att stoppa ärtfröerna i ett glas fullt med vatten). Nästa dag sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller i en stor kruka eller korg eller vad ni har (så länge som det finns hål i botten där överflödig fukt kan komma ut). Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra. Ett växtstöd kan ni sätta ihop själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen.

Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum. Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid.

Vill ni ta odlingen av exempelvis sockerärtor ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av växterna. Här får ni tips om hur ni går till väga.

Du kanske även är intresserad av:

Odla kryddor med barnen

Bygg en ätbar koja av sockerärt!

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...