en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
bönor
Publicerat: 2016-06-11

Så lyckas du med bönor

Nästan ingenting är mer tacksamt än att odla bönor i alla dess former – oavsett om du är nybörjare eller expert. Vaxbönor, brytbönor, skärbönor eller bondbönor går alla utmärkt att direktså ute i juni.

Bönor växer snabbt och ger riklig skörd i flera omgångar. Nya bönor växer fram allt eftersom du skördar och har du ont om plats går det utmärkt att odla bönor i både pallkrage och kruka.

Få bönorna att gro på wettexduk

Nu när temperaturen i jorden klättrat över 15 grader är det inte längre någon risk att bönorna ruttnar bort i för kall jord. Se till att jorden är fuktig när du sår bönorna och glöm inte att lägga bönorna i blöt i ett dygn eller tills de börjar svälla innan du petar ner dem ett par centimeter i jorden. Absolut bäst resultat får du om du lägger bönorna mellan två fuktiga wettex-dukar i 1 – 4 dygn. Håll wettexdukarna ordentligt fuktiga med hjälp av en sprayflaska med vatten. Efter ett till fyra dygn ser du en liten grodd på de bönor som har allra bäst förmåga att gro. Det är de bönorna du väljer att så ute i ditt land eller i en stor kruka.

bönor

Vill du komma gång tidigt med din bönodling kan du förodla bönor på våren i små krukor inomhus. Vill du hellre direktså bönor ute så är det oftast i juni jorden är varm nog för att bönfröer ska trivas.

Bönor trivs med att ha utrymme när de växer. Så med ca 10-15 cm mellan varje böna. Sår du i flera rader så ska det vara ca 35 – 50 cm mellan varje rad. Sår du direkt i en stor kruka på ca 30 cm diameter kan du så ca 3 bönor där.

Ett tips är att så två bönor på varje så-plats och då med 15 cm avstånd mellan varje par av bönor. Fåglar är nämligen en aning förtjusta i bönor. Genom att så två bönor på varje plats är sannolikheten större att du får en fin bönrad utan luckor. Växer det upp två plantor på samma ställe kan du enkelt gallra.

Att så bönor i stor kruka ute är också en god idé. Har du krukan nära huset är fåglarna inte lika modiga. Det lönar sig att odla bönor i kruka för det blir ganska så mycket bönor av en enda planta. I jordutrymmet som finns mellan dina bönor går det bra att odla ringblommor eller andra lättodlade blommor som piggar upp i det gröna.

När bönorna väl gror växer de mycket snabbt och är enkla att lyckas med. Ge dem lite stöd bara  – exempelvis i form av tre pinnar som du sticker ned i jorden och knyter ihop i toppen. Det är ett enkelt stöd att få till även i en kruka.

Nyplockade bönor är jättegoda i sallader, grytor och soppor och är en viktig proteinkälla i vegetarisk mat. De flesta bönor behöver förvällas ett par minuter innan de äts. Bönor innehåller nämligen lektiner som är ett ämne som kan irritera magen. Genom att förvälla bönorna försvinner ämnet. Det går också bra att frysa in och njuta av bönorna vid något senare tillfälle. Se bara till att förvälla dem först. Att plocka fram egenodlade bönor ur frysen vintertid och tillaga dem för att sedan äta dem rykande varma med lite smör – det är en alldeles speciell känsla.

Vilken böna ska jag välja?

Vilken sorts bönor du väljer är givetvis en smaksak. Alla bönor är goda på sitt sätt. Men en del kräver mer skötsel än andra. Höga bönor ger större skörd per planta men kräver också lite extra arbete eftersom de måste bindas upp i tid mot ett högre växtstöd för att inte krokna. Låga bönor behöver inte stagas upp på samma sätt. Där behöver man istället vara lite mer aktsam när man vattnar så att inte jord skvätter upp på baljorna – då kan de ruttna. Men vattnar du bara försiktigt så är det inga problem.

Det bästa av allt med bönorna är nog att ju fler du plockar, desto fler nya bönor växer ut. Plocka hellre unga bönor än för gamla bönor. De äldre bönorna tenderar nämligen att bli lite trådiga och sega. Plockar du de unga bönorna, växer snart nya och fina bönor fram.

Du kanske även är intresserad av:

Odla sallad i kruka – fiffigt och enkelt

Mangold – lättodlad och supernyttig

Tips: Enkelt att odla med barnen

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilka fröer kommer du att så i vår?

Loading ... Loading ...