en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Vinbärstomat Golden Currant från Nelson Garden
Publicerat: 2017-02-24

Odla körsbärstomater – 6 favoritsorter

Gillar du söta tomater? Då ska du satsa på att odla körsbärstomater. De sorter som du kan odla själv hittar du sällan eller aldrig i butikernas grönsaksdiskar. Här presenterar vi sex favoritsorter och deras användningsområden. Vilken körsbärstomat vill du odla?

Små körsbärstomater har mindre syra och ett högre koncentrat av socker än vad de flesta stora tomatsorterna har. De är därför de är så otroligt söta och goda. Tomaternas sötma kan mätas med ett brixtal. Nedan har vi angett söthetsgraden hos fem av våra favoritsorter med hjälp av brix. Tomater med lågt brixtal är syrliga medan tomater med ett högre brixtal är söta. Det är förstås inte bara sötman som gör en körsbärstomat värd att odla. Nedan presenterar vi även andra kvaliteter som körsbärstomaterna har att erbjuda och förslag på hur du kan använda dina söta små tomater.

Vinbärstomat, Golden Currant, Nelson Garden.

Vinbärstomat – Golden Currant‘, från Nelson Gardens sortiment av ekologiska fröer.

‘Golden Currant’

Sötma: Brix 8–10
Golden currant kan sägas tillhöra gruppen körsbärstomater men det är i själva verket en så kallad vinbärstomat. Plantorna har en enorm växtkraft. En enda planta producerar ofta hundratals små och mycket söta tomater som växer i vackra klasar. Varje liten tomat har storleken av en liten vindruva. Det är väldigt mycket smak i dem. Den här sorten är perfekt att gå att plocka av som snacks direkt från plantan. Mängden tomater gör också att det mognar nya under väldigt lång tid. Vinbärstomater är också goda och vackra att blanda i en härlig sommarsallad. Det är också en sort som barnen brukar älska. Du hittar ‘Golden Currant i Nelson Gardens sortiment av ekologiska fröer.

Att lägga karamelliserade vinbärstomater på en ostpaj är fantasiskt gott. Plocka 2–3 deciliter av tomaterna och blanda dem med lite olja, timjan, socker och salt i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min. Låt svalna innan du lägger dem på en nylagad matpaj eller servera som tillbehör på en plockbricka.

‘Sungold’

Sötma: Brix 8–11

Gillar du riktigt söta tomater ska du absolut prova körsbärstomater av sorten ‘Sungold‘. Den har i flera tester visat sig vara en av världens sötaste körsbärstomater och smakmässigt också en av de godaste. Det är en riktig gourmettomat som du sällan hittar i affären. Den har nämligen ett ganska tunt skal som gör att den är svår att frakta och sälja via stora butiker. Om du vill testa den här sorten gäller det alltså att odla den själv. Det här är dessutom en sort som barn brukar älska.

Med sin sötma är ‘Sungold’ en riktig delikatess som kan ätas direkt från plantan. Den passar även bra i sallader, på en hemlagad pizza eller till pasta. Tomaten kan också torkas och frysas in.

Körsbärstomater av sorten Sungold, Nelson Garden.

‘Green Envy’

Sötma: Brix ca 9

Låt dig inte skrämmas av den smaragdgröna färgen – du kommer älska smaken och konsistensen! Green Envy‘ är en saftig miniplommontomat med ovala, vackra frukter som är gröna, nästan lite genomskinliga när de mognat.

Dra nytta av den vackra färgen och använd den gärna i en smakrik salsa där du kan kombinera den med vackert röda körsbärstomater för en smak- och färgexplosion. Den blir också jättegod om du ugnsbakar den! Då kommer sötman fram ännu mer.

Gröna körsbärstomater av sorten Envy Green från Nelson Garden.

Körsbärstomater av sorten Envy Green ska vara gröna också när de är mogna. Trots sin färg är de väldigt söta och goda. Ät dem som de är eller använd dem i en härligt grön och smakrik salsa till tacos, köttbit eller fisk.

Körsbärstomater av sorten Sweet baby från Nelson Garden

‘Sweetbaby’ är en favorit tack vare att den både är lättodlad och ger rikligt med otroligt goda och söta körsbärstomater.

‘Zuckertraube’

Sötma: Brix ca 8

‘Zuckertraube är en riktig favoritsort. Den ger rikligt med söta och klarröda körsbärstomater som hänger i täta klasar. De skördas med fördel solvarma direkt från plantan och kan förstås ätas direkt som en delikatess eller i en god sallad. Eller varför inte grilla några körsbärstomater en varm sommarkväll? Gott och smakrikt!

‘Sweetbaby’ trivs bra i växthus eller på en solig uteplats och för att hjälpa plantan med att bilda frukter kan du ruska plantan lite varsamt när den blommar. Sorten en lättodlad och passar både expert och hobbyodlare.

Körsbärstomater i ampel

‘Bitonto’

Sötma: Brix ca 7–8

Bitonto‘ är en fantastisk kruktomat och passar dig som vill odla körsbärstomat i en kruka eller ampel på altanen eller på balkongen.

Plantan blir låg och kompakt med många grenar som ger rikligt med fantastiskt goda, små tomater. ‘Bitonto’ bjuder på en del sötma men har också en viss syra som ger en frisk smak. Det är en mycket lättodlad sort.

Vill du odla tomat i redan försådda pluggar finns Bitontos fröer med  i förodlingssetet, Easy to Grow kruktomat, tillsammans med sorten ‘Balkonstar’. Försådda pluggar av Easy to Grow-kruktomat hittar du i de flesta trädgårdsbutiker. Den största fördelen med försådda pluggar som Easy-to-Grow är att du kommer igång väldigt snabbt med din tomatodling. Det är bara att vattna pluggarna och så har du startat din tomatodling. Självklart kan du också hitta ‘Bitonto’ som vanlig fröpåse i de flesta trädgårdsbutiker.

Tomater av sorten Bitonto är goda att äta som de är eller i sallader. Testa även att fylla tomaterna med färskost och grilla lätt eller rosta i ugnen.

Körsbärstomater av sorten Losetto

För den som inte har ett stort växthus eller en trädgård är ‘Losetto’ är ett perfekt val för balkongen eller altanen. Odling på liten yta när den är som bäst.

‘Losetto’

Sötma: Brix ca 7–8

Ytterligare en intressant sort för dig som odlar på balkongen eller terrassen är ampeltomaten Losetto. Den ger rikligt med fantastiskt goda och röda körsbärstomater som har en perfekt balans mellan sötma och syrlighet.

‘Losetto’ är trivs allra bäst i ampel på altanen eller balkongen men går också bra att odla i en hög kruka. Ett tips är också att hänga amplar med ‘Losetto’ i ett träd  i trädgården – så länge som du ser till att solen når fram mellan grenarna till tomaterna. Sorten är tålig mot mjöldagg.

Du kan skörda Losetto under en lång period, från juli och en bit in i september. Detta gäller också för flera av de andra körsbärstomaterna.

Läs mer om tomatsorter:

Så väljer vi tomatsorter på Nelson Garden

Vilka tomater är godast?

Farbror Gröns favorittomater

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...