en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Om att välja vitlökssort
Publicerat: 2015-10-29

Odla egen vitlök – fem frågor och svar

Att odla egen vitlök är kul och enkelt. När du odlar vitlök så är det vitlöksklyftorna du planterar. Det ska helst göras på hösten. Din vitlöksodling kräver inte mycket utrymme. Du kan peta ner dem lite hipp som happ, där du har plats i trädgårdslandet. Här får du svar på de vanligaste frågorna.

När är bästa tiden att odla egen vitlök och att skörda?

Bästa tiden för plantering är oktober till november, tidigt i oktober i norr och senare i söder. Vitlöken ska hinna rota sig innan tjälen går i jorden, och detta tar ungefär två–fyra veckor. Vitlöken är färdig att skördas följande sensommar, när blasten börjat gulna en aning. Du kan också skörda delar av planteringen redan i början av sommaren – då har vitlöken troligen inte ännu bildat klyftor, men har redan fått en ljuv och mild smak. Det går att odla egen vitlök även på våren – då kommer din skörd bestå av vitlökar i en lite mindre storlek. Vissa vitlökssorter hinner inte bilda klyftor om du odlar dem på våren.

Odla egen vitlök – odlingsinstruktioner sitter oftast på förpackningen när du köper vitlöken i din trädgårdsbutik.

Hur lyckas jag med min vitlöksodling?

Se till att jorden är lucker. Den ska gärna vara mullhaltig och kalkrik. Har du kompostjord  så blanda gärna i det. Tillsätt även lite ko- eller hönsgödsel. Båda typerna av gödsel går att köpa i butik. Då är utgångspunkten klar för att du ska lyckas med dina vitlökar! Sätt ner en vitlöksklyfta i taget med spetsen uppåt, på ca 5–10 centimeters djup. Det ska vara ungefär 15 centimeter mellan varje klyfta. En klyfta blir en hel vitlök. När våren kommer, gödsla och vattna regelbundet.

Vad kan gå fel när jag odlar egen vitlök?

Om du har en jord som är lerig och dåligt dränerad tenderar den att bli väldigt blöt. Då kan dina lökar lätt ruttna. Använd inte heller klyftor från vitlökar som du köper i livsmedelsbutiken. Välj istället riktig utsädesvitlök som är kontrollerad för virus. Det är viktigt för att undvika att få sjukdomar i jorden.

Använd vitlöksutsäde från trädgårdsbutik när du ska odla egen vitlök

Använd vitlöksutsäde från trädgårdsbutik när du ska odla egen vitlök

Hur länge kan jag lagra mina vitlökar efter skörd?

Om du torkar vitlöken utomhus efter skörd och förvarar den på en torr och luftig plats kan den hålla runt
6 månader. Vitlök förvaras bäst i rumstemperatur. Du kan också torka löken inomhus på en torr plats. Antingen klipper du bort blasten eller så flätar du ihop lökarna till en eller flera dekorativa vitlöksflätor med hjälp av blasten.

Vissa vitlökssorter är extra hållbara – som till exempel ‘Dukat.

Odla egen vitlök. Vitlöken skördas vanligen under sensommaren och kan då läggas på tork för att sedan lagras i upp till 6 månader.

Vitlöken skördas vanligen under sensommaren och kan då läggas på tork för att sedan lagras i upp till 6 månader.

Vad är det egentligen för skillnad på alla olika vitlökssorter?

En del av det roliga med att odla egen vitlök är att du får chansen att själv välja och prova olika sorter. Mustig, saftig, het, mild, fyllig – för vitlöksälskaren finns det flera delikata sorter med olika smakegenskaper.

Vissa sorter är också tidigare än andra och vissa ger större klyftor. En del sorter har bra lagringsförmåga medan andra sorter inte kan lagras så länge. Kika därför noga vad det står på förpackningen som löken
ligger i.

Här kan du titta på några olika vitlökssorter som finns ute i Trädgårdsbutikerna på hösten: ‘Dukat‘, ‘Germidour, ‘Messidor‘, ‘Morado‘, ‘Therador‘, ‘Thermidrome‘, ‘Unikat‘.

Svårt ändå att välja bland alla sorter? Här guidar vi dig till att hitta den vitlökksort som passar dig.

Tips: Sätt vitlöksklyftor inomhus i kruka

Vill du odla en snabb, underskattad och alldeles utsökt smaksättare kan du sätta vitlöksklyftor inomhus i kruka – egentligen lite när som helst på året. Då utvecklas inte lökarna men däremot får du en god blast som kan användas som färsk krydda.

Tryck ner klyftorna 2 centimeter ner i jorden och vattna. De smakrika stjälkarna kan skördas allteftersom. Denna delikata blast med lätt vitlökssmak kan användas på samma sätt som gräslök, i till exempel sallader eller som kryddgrönt till de flesta maträtter!

Läs även:

Vilken vitlökssort ska jag välja?

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...