en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Mangold Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-05-01

Mangold – lättodlad och supernyttig

Har du inte redan odlat mangold hemma så är det dags att prova! Mangold är en av våra mest lättodlade bladgrönsaker. När bladen växer upp kan de skördas om och om igen till sent in på hösten. Mangold är dessutom tvåårig och klarar många gånger även en tuff vinter. 

En av våra mest lättodlade grönsaker är mangold. Bladgrönsaken går att så i omgångar ända in i jul. Den ger riklig skörd i flera omgångar för en liten insats. Det finns dessutom flera sorter som ger fin färg i grönsaksland eller kruka. Sist men inte minst – mangold är fullproppad med vitaminer och andra nyttigheter. En riktig supergrönsak!

För bästa resultat är det bra att direktså mangold när temperaturen ligger mellan 10 och 20 plusgrader. Vanligast är att så frön i maj, juni och juli för att kunna skörda mangold från juli och ända in i oktober – eller ännu längre om du har tur. När du plockar bladen växer det snabbt fram nya och så fortsätter det hela sommaren och ända in på hösten – så länge som den får vatten lite då och då förstås.

Mangold går alldeles utmärkt att odla i kruka. Se bara till att det inte är för varmt (över 25 grader) där krukan står för då kan frö från mangold få svårt att gro. Glöm inte heller att vattna och hålla jorden fuktig under grotiden.

Mangold i kruka tillsammans med kryddtagetes och slätbladig persilja. Foto: Lovisa Back

Mangold i kruka tillsammans med kryddtagetes och slätbladig persilja. Foto: Lovisa Back

Mangold har superkrafter

Mangold ger inte bara grönsakslandet fantastiska färger med sina stjälkar i gult, rött eller vitt (finns i olika sorter). Den innehåller också mängder av ämnen som är bra för dig och din kropp, bland annat lutein och zeaxanthin, karotenoider som enligt forskning visat sig kunna skydda ögat mot skadlig åldersförändring.

Liksom många andra bladgrönsaker innehåller mangold också mycket magnesium som påverkar kroppens energi- och proteinomsättning. Vitamin K – som det också finns gott om i mangold– är en viktig komponent i kroppens arbete med att bygga ben och kan med sina positiva egenskaper motverka benskörhet.

Mangold är en tvåårig tuffing som kan övervintra. Täck gärna med löv under hösten. Foto: Lovisa Back

Mangold är en tvåårig tuffing som kan övervintra. Täck gärna med löv under hösten. Foto: Lovisa Back

Mangold är enkel att använda i sallad, paj, lasagne och som tillbehör

Vanligtvis skördas mangoldens blad efter hand. Oavsett om du plockar blad eller skär ner hela växten kommer det snart nya blad. Börja skörda från plantan när den blivit ungefär en decimeter. Bladen påminner mycket om spenat och kan användas på samma vis. Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris. Skulle mangolden gå i blom går det även att äta blomskotten.

Ett tips är att förvälla mangoldbladen lätt och sedan steka dem med lite olivolja och vitlök. Fantastiskt gott att äta som del av en lunch! Strö gärna över lite solroskärnor vid servering. Mangold fungerar också fint i en paj eller lasagne tillsammans med pinjenötter och soltorkade tomater. Supergott!

Tar du bladen innan de hunnit bli alltför stora är de också goda helt färska på en smörgås eller i en sallad. Det är en härlig känsla att får syn på sin mangold ute i trädgården eller på terrassen en sommarmorgon. Då kan en inte låta bli att plocka av den!

Du kanske även är intresserad av:

Tips: Enkelt att odla med barnen

Så lyckas du med kål

Bli pigg med raw food!

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilka fröer kommer du att så i vår?

Loading ... Loading ...