en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
mangold
Publicerat: 2016-06-03

Mangold – lättodlad och supernyttig

Har du inte redan odlat mangold hemma så borde du prova på. Det är en av våra mest lättodlade bladgrönsaker. När bladen växer upp kan de skördas om och om igen till sent in på hösten. Dessutom finns det flera mangold-sorter som ger  jättefin färg i grönsaksland eller krukor. Och sist men inte minst – mangold är fullproppad med vitaminer och andra nyttigheter. En riktig supergrönsak! 

En av våra mest lättodlade grönsaker är mangold. Bladgrönsaken går att direktså i omgångar ända in i juli och ger riklig skörd i flera omgångar för en liten insats.

För allra bästa resultat är det bra att direktså mangold när temperaturen ligger mellan 10 och 20 plusgrader. Vanligast är att man sår fröna i maj, juni och juli för att kunna skörda mangold från juli och ända in i oktober om du bor i de sydligare delarna av landet. När du plockar bladen växer det snabbt fram nya och så fortsätter det hela sommaren och ända in på hösten – så länge som den får vatten lite då och då förstås.

Mangold går alldeles utmärkt att odla i kruka också. Se bara till att det inte är för varmt  (över 25 grader) där krukan står för då kan mangoldfröna få svårt att gro. Glöm inte att vattna och hålla jorden fuktig under grotiden.

Mangold har superkrafter

mangold_superkrafter

Härlig lättodlad mangold i kruka. Här av två olika sorter; med röd och gul stam. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Mangolden ger inte bara grönsakslandet fantastiska färger med sina stjälkar i gult, rött eller vitt (finns i olika sorter). Den innehåller också mängder av ämnen som är bra för dig och din kropp, bland annat Lutein och Zeaxanthin, karotenoider som enligt forskning visat sig kunna skydda ögat mot skadlig åldersförändring.

Den innehåller också mycket magnesium som påverkar kroppens energi– och proteinomsättning och som även sägs kunna hjälpa mot depression. Vitamin K, som det också finns gott om i Mangold, är en viktig komponent i kroppens arbete med att bygga ben och kan med sina positiva egenskaper motverka benskörhet.

Mangold är enkel att använda i sallad, paj, lasagne och som tillbehör

Vanligen skördar man bladen efterhand. Plockar man blad eller skär ner hela växten kommer det snart nya blad. Börja gallra plantan när den blivit ungefär en decimeter. Bladen påminner mycket om spenat och kan användas på samma vis. Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris. Skulle mangolden gå i blom går det även att äta blomskotten.

Ett tips är att förvälla mangoldbladen lätt och sedan steka dem med lite olivolja och vitlök. Fantastiskt gott att äta som lättlunch eller som tillbehör till kött eller fisk. Strö gärna över lite parmesan när du serverar! Eller så använder du bladen i en paj eller i en vegetarisk lasagne tillsammans med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater. Supergott!

Tar du bladen innan de hunnit bli stora är de också goda helt färska på en smörgås eller i en sallad. Det är en härlig känsla när man får syn på sin mangold ute i trädgården eller på terrassen en sommarmorgon. Då kan man inte låta bli att plocka av den. De små bladen är riktigt goda på frukostmackan tillsammans med ost eller en bit kallrökt lax.

Du kanske även är intresserad av: 

Tips: Enkelt att odla med barnen

Så lyckas du med kål

Bli pigg med raw food!

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilka fröer kommer du att så i vår?

Loading ... Loading ...