en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
kål-i-pallkrage
Publicerat: 2016-05-27

Koll på kål

Kål i alla dess former har fått ett stort uppsving bland såväl hälso- och matfantaster som hos många hemmaodlare. Kål kan du dessutom odla och skörda i omgångar hela sommaren. Men vad använder man egentligen Pak Choi, Kålrabbi och Majrova till? Vi ger dig full koll på de olika kålsorterna. Vad blir du mest sugen på att odla?

pak-choiPak Choi
Kinesisk salladskål som påminner om mangold. Den är god att äta rå, till exempel i sallader, men kan också förvällas och wokas. Pak Choi passar utmärkt tillsammans med andra grönsaker och serveras med fördel till fisk och kött.

broccoliBroccoli
Broccoli passar jättebra i soppa och gratänger eller rå i sallad. Odlar man själv kan man äta broccoligroddarna. Broccoli är en av våra mest näringsrika grönsaker och innehåller bland annat mycket antioxidanter.

svartkål

 

Svartkål
Stek den i olivolja tillsammans med finhackad vitlök, krydda med salt och peppar. Häll på grädde och låt den koka in i kålen. Strö på pinjenötter och parmesan. Svartkål är mycket dekorativ och kan användas som prydnad i blomsterrabatter!

Kålrabbi
Krispigt god och söt i smaken. Skala och skär i tunna strimlor. Blanda med kallpressad raps- eller olivolja och äppelcidervinäger. Lägg på en bädd av blandade salladsblad. Smaksätt gärna med hackad koriander.

romanescokalRomanescokål
Är en korsning mellan blomkål och broccoli. Skär romanescon i bitar och koka i saltat vatten. Blanda en marinad av senap, vinäger och olja. Salta och peppra. Blanda ner romanescon i marinaden och låt stå kallt i 30 minuter. Garnera med smörstekta, färska salviablad.

blomkålBlomkål
Gratänger, stuvningar och soppor. Blomkålen används mycket i traditionell svensk matlagning, men passar även perfekt i det asiatiska köket, som wokgrönsak eller i indisk masala. Serveras vanligtvis helstekt eller lätt blancherad.

brysselkål

 

Brysselkål
Skär dem i halvor och stek dem i smör. Smaksätt med vitlök, citronskal- och saft. Salta, peppra och ringla över honung. Stek ytterligare i fem minuter. Varsågod, njut!

grönkål

 

Grönkål
Har gått från att bli stuvad, till att ätas i form av chips eller nedstoppad i en smoothie. Välj din favoritapelsinjuice, mixa med grönkål och söta med flytande honung. Skeptisk till färgresultatet? Våga prova!

Salladskål
En spröd och krispig kål med mild smak. Kinakålen, som den också kallas, kan ätas råstrimlad i sallader eller kokas lätt. I Asien används den mycket i wokade rätter och utgör huvudrollen i kimchi – inlagd och syrad salladskål.

spetskålSpetskål
Har en väldigt mild smörig smak och är därför en perfekt nybörjarkål för dig som vill lära dig att tycka om smaken. Skär ut stockdelen i botten och skär kålhuvudet i tjocka strimlor. Ånga i buljong i högst fem minuter. Smaksätt med muskot och vänd i lite kokande grädde tillsammans med knaperstekt bacon.

 

Savoykål
Gör en spännande variant på hälsosamma chips. Dra av bladen från Savoykålen och skär bort den tjocka stammen i mitten. Sätt ugnen på medelhög värme, pensla bladen med sesamolja och strö över parmesan, lite havssalt och chiliflingor. Ställ plåten i ugnen i ca 25–30 minuter, tills chipsen fått fin färg.

Rödkål
Rödkålen är en riktig klassiker på julbordet men fungerar väldigt bra i sallader året om. Finstrimla rödkålen. Tillsätt färsk koriander, kärnfria dadlar som du halverar, salt, olivolja och pressad citron. Passar perfekt till kötträtter.

Kålrot
Koka kålrotstärningar i saltat vatten tills de mjuknar. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kålroten. Tillsätt smör, honung, ingefära och rosmarin. Stek tills kålroten är glansig, smaka av med salt.

majrovaMajrova
Passar till inläggningar, men kan också kokas i lätt saltat vatten och serveras som tillbehör. De späda blastbladen kan också ätas och användas som mangold eller spenat.

vitkal

 

Vitkål
Äts ofta rå i sallader och används även till bland annat kåldolmar, i soppor, grytor, wokrätter och stuvningar. Ett ypperligt grönsaksval året runt, full av fibrer och C-vitamin.

Du kanske också är intresserad av:

Så lyckas du med kål!

Sara Bäckmos fem favoriter i köksträdgården

Annika Christensen om Rootmaster – en grönsak upp och en ny ner!

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...