en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Förvara din skörd Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2018-10-02

Förvara dina grönsaker – så gör Farbror Grön

Nyskördade grönsaker är oftast godast, men ibland finns inte tiden till att skörda under veckorna. Andra gånger skriker plantorna efter att få bli plockade och delar med sig av en skörd som är långt större än du och dina vänner mäktar med att äta till middag. Genom att förvara varje grönsak på rätt sätt kommer de att hålla sig fräscha längre.
Text: Andreas Björkman

Tidigare har vi fått följa med in i köket hemma hos Farbror Grön och tagit del av tillvaratagandet konst bland syltburkar och konserver. En annan del av konsten är att förvara grönsakerna på ett vis som gör att de håller sig färska så länge som möjligt. Så här gör Farbror Grön med sin skörd!

Låt vitlöken torka ordentligt innan du flätar ihop dem. Foto: Markus Danielsson

Låt vitlöken torka ordentligt. Foto: Markus Danielsson

Förvaring av nyskördade grönsaker

TomatRumstemperatur. Tomater som förvaras i kylskåp tappar sin smak och ruttnar snabbare.

Gurka och squash: Vi förvarar gurkor och zucchini framgångsrikt i rumstemperatur i några dagar upp till en vecka. Ibland stoppar vi in dem i kylen men där kan de lätt frysa sönder om det är för kallt.

Rotfrukter: Helst kyligt i en plastburk med lite vatten i botten och ett tefat ovanpå vattnet, med locket på glänt för att förhindra uttorkning. Eller i en papperspåse på balkongen i någon vecka när det är frostfritt.

Lök och vitlök: Torrt i rumstemperatur

PurjolökLämna kvar dem i odlingarna om du inte ska äta dem direkt. De klarar att stå kvar under vintern upp till odlingszon 4 och håller spänsten och smaken ända fram till maj. Annars kan du förvaras svalt i +2–4 grader.

Potatis: Torrt och kyligt, gärna +5–10 grader

KålTrivs bäst i kylen men håller sig i rumstemperatur i 10–15 dagar.

SallatI plastpåse eller i en glasburk med lite vatten bland sallaten i kylen.

BladkryddorI plastpåse eller i en glasburk med lite vatten.

PaprikaI rumstemperatur luftigt i en korg, brukar hålla ca 2 veckor.

Vintersquash och pumpa: Lagras bäst i rumstemperatur, gärna på ett fat i bokhyllan. Kan hålla
i upp 6–12 månader.

Farbror Grön

Farbror Grön består av odlingsentusiasterna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén som driver bloggen Farbror Grön där de delar med sig av sina kunskaper om odling, förädling och kretslopp. Farbror Grön har givit ut den prisbelönta boken Alla Fingrar Gröna – handbok i konsten att odla sin egen ma”. Johannes gör dessutom podden Två odlare emellan tillsammans med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård.

Läs också:

Farbror Gröns favorittomater

Tillsammansodlingen blev en Bullerby mitt i stan

Tillvaratagandets konst med Farbror Grön

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...