en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Förodla chili i december
Publicerat: 2017-11-23

Förodla chili i december

Att förodla chili i december ger plantorna gott om tid att utveckla frukter med smak och styrka. Vi tipsar om vilka chilisorter du kan förodla redan nu och vilka som går utmärkt att vänta med till det nya året. 

Du kanske ser mörka, kalla december som en skral odlingsmånad. En månad utan varken frösådd eller skörd. Det vill vi ändra på. För oss är odlingssäsongen aldrig över och december är inget undantag. Du kan exempelvis njuta av att skörda mikroblad – närodlat direkt från köksbänken!

På många sätt kickar också december igång den ”nya” odlingssäsongen. December är månaden för drömmar och planering av sommarens frösådda plantor. Några av våra allra tidigaste chilisorter kan dessutom med fördel förodlas redan nu. På så vis ger du dem ordentlig tid att utvecklas och bära frukt till nästa sommar.

Växtbelysning till chiliplantorna

Chilin du förodlar i december behöver växtbelysning under hela vintern för att utvecklas på bästa sätt. Först i mars är ljuset tillräckligt.

Värme, ljus och omskolning

Chilifrön gror olika snabbt beroende på sort. Gemensamt för samtliga chilisorter är att de gror allra bäst i en temperatur på mellan 25 och 30 grader. När groddarna tittar upp så kan du ställa plantorna aningen svalare, fortfarande runt 20 grader, och tända din växtbelysning så att plantorna växer sig kraftiga och inte blir för långa och rangliga.

Skola gärna om dina chiliplantor ett par gånger så att de får tillräckligt med utrymme för sina rötter att växa sig starka. Var lite försiktig när du byter kruka. Chiliplantornas rötter är känsliga och tycker inte om för hårda tag.

Förodla chili i december

’Trinidad Scorpion’ är en av världens starkaste chilisorter och fröerna får gärna komma ner i jorden redan i december för att hinna utveckla både smak och sting till nästa sommar. Den ingår i chiliarten Capsicum chinense och har längre utvecklingstid än många andra chilisorter. Det latinska namnet hittar du på fröpåsens baksida. Glöm inte att markera de olika chilisorterna du förodlar så att du kommer ihåg vilken som är vilken.

Olika arter växer olika fort

Det finns flera arter av chili, bland annat Capsicum annuum, Capsicum baccatum och Capsicum chinense. De flesta chilisorterna går bra att förodla i januari till mars men det finns några sorter som med fördel kan sås redan i december. De behöver lite längre tid på sig så att de hinner utveckla sin smak och styrka. Av dessa tre arter lämpar sig chinense allra bäst att börja förodla redan i december eftersom de har längst utvecklingstid. Sorter från arten baccatum kan du vänta med till januari–februari med att förodla och annuum-sorter kan förodlas hela perioden januari–april.

Chocolate scotch bonnet på tillväxt

’Chocolate Scotch Bonnet’ är en riktigt smakexplosion! Den behöver gott om tid på sig att utvecklas och kan med fördel förodlas redan i december.

Chilisorter att så redan i december

’Chocolate Scotch Bonnet’

(Capsicum chinense)

’Chocolate Scotch Bonnet’
, med sin vackra chokladbruna färg, kommer från Jamaica och har en fantastisk smak och styrka. Plantorna kan bli upp emot 140 cm höga och ger rikligt med 5 cm långa, skrynkliga frukter med en styrka på ungefär 300 000 scoville. Frukterna blir först gröna för att sedan få en rödbrun nyans innan de blir brun. Chilin användas bland annat tillsammans med bruna bönor och i såser och grytor.

’Trinidad Scorpion’

(Capsicum chinense)

’Trinidad Scorpion’ är en av världens allra starkaste chilisorter med styrka en bra bit över en miljon scoville. Sorten kommer från Trinidad & Tobago och känns igen på sin gaddliknande skorpionspets. Den har en helt fantastisk smak och doft! Frukterna mognar från grönt till orange eller rött och blir runt 5 cm långa. Det sägs att den här sorten använts som tårgas av militären och som bottenmålning av båtar för att hålla musslor borta.

Om jag inte sår i december – är det kört då?

Även om vissa av våra allra hetaste chilisorter gärna kommer ner i jorden i december för att hinna utvecklas fullt ut, så är det absolut inte kört. Däremot blir det givetvis så att du kan se fram emot en aningen senare skörd om du istället sår dem i januari. Sen är det bara att hålla tummarna för en varm och skön sommar. Gott om värme och sol gör att chilin hinner utveckla den där fantastiska hettan och smaken när det är dags att skörda på hösten.

Vill du se och läsa om fler chilisorter hittar du dem här!

Allt om chili

Odla egen chili – så här gör du

Hett och lätt att odla chili

Vi listar chilisorterna efter hettan

Reportage: 200 chilisorter under ett och samma tak

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.