en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Publicerat: 2015-11-13

5 skäl att odla groddar i vintermörkret

Klart du kan äta nyskördade grönsaker året om! Att odla groddar själv är enkelt. Groddar är dessutom en fantastisk smaksättare som innehåller enormt mycket nyttigheter. Fem unika egenskaper gör det alldeles särskilt värt att börja odla groddar själv.

Trendiga juicebarer i olika delar av landet tar snart sagt närmare hundralappen för ett juiceglas där groddar är en av huvudingredienserna. Groddar – som kommer från frön av till exempel krasse, bönor eller linser – är i sig billiga grönsaker. Groddar har också fem värdefulla egenskaper som ger dig all anledning att börja odla groddar själv. Det är desstutom enkelt att odla groddar inomhus när som helst under året.

Nyttigt och gott

Förutom att groddar är fantastiska smaksättare, innehåller de en hel mängd ämnen som gör mycket gott för kroppen. Bönor och linser i sig är redan rika på näringsämnen som vitaminer och mineraler. Men när de groddas händer det smått mirakulösa ting. I groddningsprocessen ökar nämligen vitamin- och mineralhalten flera gånger om. Dessutom utvecklas enzymer under groddningen, vilket underlättar matsmältningsprocessen. Som grodd blir bönan eller linsen också mer lättsmält och kroppen kan lättare ta upp fröets näringsämnen. Sist men inte minst är groddar mindre gasbildande än kokta baljväxter.

Färska hemodlade groddar. En fräsch grönsak du kan odla själv hela året.

Färska hemodlade groddar – en fräsch och vitaminspäckad grönsak du kan odla själv hela året. På bilden Broccoligroddar – en grodd med spännande kålsmak.

Färskt och tar liten plats

Groddar är också smått unika eftersom de är en av få svenskodlade grönsaker som faktiskt går att få färska året om. Dessutom är det väldigt enkelt – och billigt – att odla groddar själv. Det går snabbt och kräver inte mycket plats.

Färska groddar på mackan piggar upp en grå höstdag och är en bra vitaminkick mitt i smällkalla vintern.

Färska groddar på mackan piggar upp en grå höstdag och är en bra vitaminkick mitt i smällkalla vintern.

Odla groddar är snabbt och enkelt

Med en groddbox och en påse från till exempel rädisa, broccoli eller alfalfa, tar det bara 4–7 dygn innan det är dags att skörda hemma på fönsterbrädan. Perfekt också för den som älskar att odla men inte har någon trädgård.

Krasse är näringsrikt och kan till och med sås direkt på fuktat papper. Ett krassehjärta är kul att ställa fram på frukostbordet eller ge bort i present.

Krasse är näringsrikt och kan till och med sås direkt på fuktat papper. Ett krassehjärta är kul att ställa fram på frukostbordet eller ge bort i present.
Foto: Kristina Niesel

Hemodlat – mer närproducerat kan det inte bli

Att trenden med att grodda har vuxit sig allt starkare på senare tid är egentligen inte alls konstigt. Allt fler har fått upp ögonen för naturlig och oprocessad mat som inte innehåller några tillsatser. Dessutom är raw food och super food numera vardagsmat för många. Att vara medveten om vilken slags nytta födan gör i kroppen – förutom att mätta för stunden – har blivit ett stort intresse bland oss svenskar. Samtidigt vill vi att maten ska vara så närproducerad som möjligt. Vintertid är detta inte en helt enkel ekvation att få till här i vårt mörka land. I denna bemärkelse är groddarna verkligen värda att kallas för super food.

Mångsidigt

Det finns egentligen inga gränser för vad man kan använda nyskördade groddar till. Det finns många sorter att välja bland – broccoli, rädisa, alfalfa och krasse är några exempel – alla med sin unika smak.

Varför inte börja varje mörk höst- och vintermorgon med en hemodlad, vitaminspäckad hälsojuice? Du kan såklart även använda dem till olika slags sallader, men också till att fräscha upp en ostig risotto, äggsmörgås, tomatsoppa, en mustig vintergryta eller en asiatisk wok.

LinsMix passar i wookade maträtter

Linsmix är jättegott som tillbehör i en asiatisk wok. Foto: Annika Christensen

Fakta om groddar: Vad är en grodd?

Groddar kommer från frön av till exempel krasse, bönor eller linser. En grodd börjar utvecklas när fröet får tillgång till vatten, luft och solljus samt eventuellt mull. Dessa gynnsamma förhållanden får fröet att börja groddas. Groddar är växternas ”embryofas” och är mycket välsmakande, innehåller stora mängder nyttiga näringsämnen och har därför blivit populära i olika delar av världen som matlagningsingrediens.

En snabbväxande grodd som både har härlig färg, spännande smak och är rik på både vitaminer och mineraler

Rättika – en snabbväxande grodd som har härlig färg, spännande smak och dessutom är rik på både vitaminer och mineraler.
Foto: Annika Christensen

Du kanske även är intresserad av:

Att grodda ett krassehjärta

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.