en blogg från Nelson Garden
Gemenskap och fest
Publicerat: 2016-12-09

Bjud på julfrukost med krassesmör

Odla lite krasse till jul! På bara 4–7 dagar odlar du enkelt fram egen smörgåskrasse och på bara två minuter rör du sedan ihop ett kryddigt krassesmör att njuta av till en härlig julfrukost. Eller varför inte bjuda på lite egenodlat på glöggfesten?

Att njuta av egenodlat till jul behöver inte vara få förunnat. Smörgåskrasse kan nämligen alla odla och det är dessutom väldigt nyttigt och växer snabbt. Krassesmör kräver få ingredienser och rörs i hop på bara ett par minuter. Njut av krassesmöret till en god julfrukost eller överraska på glöggfesten. Smöret passar fint ihop med lite kex och ost bredvid de många sötsakerna. Alla kommer att vilja prova och smaka av det gröna!

Så här odlar du smörgåskrasse

För att odla fram krassen häller du fröer av smörgåskrasse på en bit fuktat dubbelvikt hushållspapper eller ett krassetråg om du har ett sådant. Strö ut krassefröerna jämnt och i ett tunt lager på det väl fuktade pappret. Spreja även lite vatten över fröerna innan du ställer din lilla odling i ett fönster där temperaturen gärna få ligga mellan 20–25 °C. Håll fuktigt varje dag genom att spreja med lite mer vatten. Krassen är skördeklar på 4–7 dagar.

Recept: Krassesmör på egenodlad smörgåskrasse

Grön julfrukost med krassesmör

Lättodlat och egenodlat mitt i vintern! Alla kan njuta av krassesmör till julfrukosten. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Du behöver:

100 g rumsvarmt smör
1–2 dl färsk smörgåskrasse
salt och peppar

Gör så här:

Hacka bladen fint och blanda med det rumsvarma smöret. Det går också att köra allt i en mixer om du vill att det ska gå ännu lättare och snabbare. Blanda i salt och peppar efter egen smak. Klart att servera! Ha en underbar julfrukost eller glöggfest.

Tips:

Krassesmör passar också utmärkt på det gröna julbordet tillsammans med ett gott julbröd. Du kan också frysa in ditt färdigblandade krassesmör i en rulle och servera det i skivor som kryddsmör till en varm bit kött eller fisk på nyårsmiddagen.

Prova också att blanda smörgåskrasse med färskost. Det blir också väldigt gott och smakrikt och mer fettsnålt än smöret.

Se också:

Video: Kul pyssel med smörgåskrasse

4 goda och nyttiga smörgåsar med groddar

Vill du ha våra tips direkt i din mailbox? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev